piatok 10. novembra 2017

Takmer mŕtva nekromantka | Noční labuť



Autor: Zuzana Hartmanová 
Názov: Noční labuť 
Séria: Noční labuť
Diel: prvý
Slovenské alebo české vydanie: Gorgona, 2017 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.23
Narodit se s vlohami k černé magii není nic příjemného. Být zavražděn v sedmnácti letech ještě méně. Nix se stalo obojí, a přesto žije. Jak je to možné? Inu, řekněme si na rovinu, že s tou holkou není něco v pořádku. 
Čistě teoreticky by už měla být po smrti, jenže konflikt dvou typů magie ji drží při životě. To neunikne pozornosti jak Řádu bílých čarodějů, tak černokněžnickému Konkláve. A protože ti první by tuto hříčku přírody nejraději sprovodili ze světa, nezbývá Nix než hledat ochranu u druhých. Ale budou o ni černokněžníci stát? A co za to? Inu, zadarmo ani havran nehrabe…

„Musím se svým životem něco udělat. Cokoli. Bezodkladně.“

Zuzana Hartmanová je debutujúca česká autorka. Nielen teda, že som o nej nikdy predtým nepočula, ja som dokonca ani netušila, že vydavateľstvo, v ktorej kniha vyšla, existuje. V jednej knihe teda viac ako len jedna novinka, čo nutne nemusí byť zlá kombinácia. Hlavne ak sa k tomu priplietla dokonalá obálka, nad ktorou ešte stále slintám, a naozaj pútavý štýl písania.
Poviedkové knihy si vo všeobecnosti veľa pozitívnych ohlasov nezískali. Väčšina autorov ich píše ako akýchsi sprievodcov už existujúcich knižných sérií a vypĺňa nimi to prázdne obdobie predtým, než sa začala odvíjať hlavná línia príbehu. Málokedy sa mi však podarí naraziť na poviedkovú knihu, ktorá je zároveň aj románom a venuje sa hlavnej dejovej línii.
Hoci práve v tento moment som možno stratila pozornosť hneď niekoľkých z vás, dovoľte mi upokojiť vás zvyšných – táto kniha rúca všetky predsudky voči poviedkovým knihám. Všetky poviedky spája jedna hlavná hrdinka a niekoľko vedľajších postáv. Nix(arien) je veľmi zvláštna bytosť, je napol nekromatnkou a napol lichom a do problémov ju väčšinou dostáva buď podrezaný jazyk, alebo výbušná povaha. Poprípade akási magická kombinácia oboch.
V siedmych chronologicky usporiadaných poviedkach sa predstavuje po všetkých stránkach. Ako bojovníčka, ako nádejná detektívka, ale aj strápená žena hľadajúca zmenu. Ukazuje sa, že jej život naozaj nie je jednoduchý, musí sa predierať a ak chce, aby ju ostatní brali vážne, musí často zapierať samu seba. Alebo sa o to aspoň pokúšať, pretože sa jej nie vždy darí.
Dostala som teda jedinečnú možnosť Nix spoznať naozaj vo všetkých možných situáciách, vďaka čomu sa v mojich očiach premenila na skutočne sympatickú a realisticky vystupujúcu hrdinku. Každé dobrodružstvo ju postavilo do inej situácie a dej každého príbehu mal v podstate úplne iný charakter.
„Tvá arogantní potřeba dokazovat nám, že jsi něco mimořádného, tentokrát vyústila v pořádnou katastrofu. Činíš rozhodnutí, která ti nepřísluší, znevažuješ tak náš majestát! Jsi sobecká, sebestředná čarodějka, která nám přináší jen samé problémy!“
Niekedy sa pri poviedkových knihách stáva aj taká nemilá „záležitosť“, totiž, že nie všetky poviedky sú rovnako dobré. V tomto prípade to však nie je pravda. Každý jeden príbeh bol skvele zostavený, dômyselne premyslený a umne napísaný. Autorkin magický svet doslova dýchal životom a za veľmi krátku dobu sa stal miestom, do ktorého sa chcem opakovane vracať.
Kniha mi ponúkla mnohé aspekty, ktoré hľadám v dobrej knihe. Bola dostatočne rôznorodá na to, aby držala moju pozornosť. Dostatok akčných scén zaručoval dynamiku, opisy a dialógy boli v dokonalej harmónii, mágia bola zaujímavá, občas aj trošku netradičná a takisto ma bavila aj psychologizácia niektorých postáv, ich rôznorodosť a emócie, ktoré so sebou do deja prinášali.
Hoci to tak na prvý pohľad nevyzeralo, nedostala som nakoniec sedem samostatných príbehov, ale jeden jediný príbeh, ktorý bol vyrozprávaný cez sedem epizód. Až na posledných stranách sa odhalila dejová línia, ktorá všetky zápletky spojila. Postupné zväčšovanie napätia nádherne vygradovalo dej a samotné vyvrcholenie spôsobilo, že všetky náznaky a kúsky príbehov do seba zapadli. Ja som z knihy doslova nadšená a verím, že som o Nix nepočula naposledy.
Noční labuť je síce poviedkovou knihou, ale to jej ničím neuberá na kvalite. Sedem príbehov spája rovnaká hrdinka, nekromantská čarodejnica Nix, a vďaka tomu vlastne kniha pôsobí ako ucelený príbeh rozprávaný v podobe epizódnych dobrodružstiev. Hoci je kniha pomerne útla, autorke sa podarilo veľmi zdarne opísať jej svet a to, ako funguje. Odpovede mi dodávala postupne a to vtedy, keď boli potrebné.
Jej postavy boli rôznorodé a realistické, vďaka čomu bolo čítanie skutočným zážitkom. Samotná Nix sa vďaka siedmym príbehom predstavila v naozaj asi každom aspekte, v ktorom mohla, čím si ma dokonale získala. Keďže bola miestami cynická a výbušná, aj rozprávanie získavalo miestami istý ostrejší podtón. Dej to posúvalo vpred a ozvláštňovalo ho to.
Okrem toho mi však ponúkal dokonalú zábavu tým, aký bol bohatý. Dostala som dostatok dobrodružstiev, záhad, zaujímavých detektívnejšie ladených zápletiek, ale na rad prišli aj emočne vyšperkované výstupy. Všetky tieto prvky spojené dokopy nakoniec stvorili jednu fantastickú knihu, ku ktorej sa budem opakovane vracať. A dúfam, že autorka sa k Nix a svojmu svetu plánuje vrátiť. Čím častejšie to bude, tým viac ma to bude tešiť.


4 komentáre:

  1. Odpovede
    1. Ja som bola milo prekvapená tým, ako veľmi sa mi páčila. ;)

      Odstrániť
  2. Knihu jsem si v týdnu přinesla z knihovny :)podle krátkého nakouknutí a podle tvé recenze vypadá dost dobře :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som z nej doslova nadšená a dúfam, že aj tebe sa bude páčiť. :)

      Odstrániť