utorok 6. marca 2018

Pátranie sa komplikuje | Traja spáči

Autor: Maggie Stiefvater
Názov: Traja spáči (angl. Blue Lilly, Lilly Blue)
Séria: Havraní cyklus (angl. The Raven Cycle)
Diel: tretí
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2018 (SR)
Hodnotenie na GR: 4.32
Snívať je nebezpečné. No ešte nebezpečnejšie je zobudiť sa.
Blue Sargentová konečne našla priateľov, ktorým môže veriť, a partiu, do ktorej zapadne. Stalo sa totiž, čo by jej ani vo sne nenapadlo – Havraní chlapci, takí vzdialení jej bežnému života, ju prijali medzi seba a neuveriteľné veci, čo pri pátraní po tajomnom waleskom kráľovi Glendowerovi zažili, ich ešte viac zblížili.
Problém však je, že keď nájdete to, po čom ste túžili, môže sa stať, že to veľmi rýchlo stratíte. Lebo: Priatelia sa dopúšťajú zrady. Matky miznú. Víziám sa nedá veriť. A hlavne, vo svete, kde nemožné sa stáva skutočným, nie je isté vôbec nič.

„Srdce zbabelca nie je výhra, ale chrabrý muž si zasluhuje svoju žiarivú prilbicu.“

Maggie Stiefvater je autorka, ktorá vo svojich knihách zjavnejšie, a niekedy aj trošku skryto, flirtuje s magickým realizmom. Hoci sa vďaka tomu jej knihy premieňajú na nevšedný zážitok, takisto si kvôli tomu o niečo ťažšie hľadajú svojho čitateľa. To, že sú jej knihy také obľúbené, však svedčí o tom, že akýkoľvek štýl si zvolila, zhostia sa ho naozaj dobre.
Dej tejto knihy plynulo nadväzuje na posledné udalosti zo Zlodejov snov. Postavy sú v naozaj zložitej situácii a ich pátranie opäť nadobúda ďalší odtienok, nakoľko teraz ich tlačí aj čas. Vďaka tomu sa zvyšuje napätie v príbehu a zásadným spôsobom sa takisto mení dynamika. Tomu sa prispôsobil aj rozprávačský štýl a najmä to, kto príbeh rozpráva.
Hoci predchádzajúca kniha bola väčšinovo venovaná Ronanovi, teraz ostáva skôr v pozadí. Svoje slovo dostávajú opäť ostatní, najmä však Blue a Gansey s Adamom. Ich príbehy už síce poznáme, aspoň tak okrajovo, ale nejde celkom o ich minulosť. Postavy prešli naozaj dlhú cestu od momentu, keď som sa s nimi prvýkrát zoznámila. Nikto z nich sa nespráva úplne rovnako a každého udalosti posledných troch kníh nejakým spôsobom ovplyvnili.
Baví ma sledovať, akým spôsobom sa premieňa ich správanie a ako rastú niekedy len preto, aby opäť zažili pád. Každý z nich je iný, no nádherným spôsobom sa dopĺňajú a mňa neskutočne teší aj fakt, že neodmysliteľným prvkom tejto série je aj priateľstvo v najrôznejších formách. Párkrát som síce už narazila na tvrdenie, že priateľstvo v knihách je mŕtve a preferuje sa hlavne romantika, no táto séria je jasným dôkazom, že to tak nie je.
Avšak keby som mala čítať knihu len o tom, ako sa premieňajú vzťahy medzi jednotlivými postavami, najskôr by ma to prestalo veľmi rýchlo baviť. Dynamika tejto knihy je úžasná, no paradoxné je, že samotný dej plynie naozaj pomaly a veľmi uvážene. Iste, opäť sa o slovo prihlásili mnohé zvraty, o ktorých príchode som nič netušila, kým bolo neskoro. No napriek tomu by sa dalo povedať, že plynulosť je akási „ulepená“.
Maggie si nikdy nepotrpela na rýchle bojové sekvencie, hoci vždy dá priestor aj akcii. Lenže aj tá je veľmi uvážená a nie až taká výstredná ako v iných knihách. Myslím, že kľúčom úspešnosti a fungovania tohto príbehu ako celku tkvie v čomsi inom – v tom, akým spôsobom sú jednotlivé prvky opisované.
„Je to stabilné číslo, trojka. Aj päťka a sedmička sú dobré, ale trojka je najlepšia. Veci vždy rastú v trojici alebo sa scvrknú do trojice. Najlepšie je začať od trojky. Dvojka je strašné číslo. Dvojka je rivalita a boj a vražda.“
„Alebo manželstvo,“ zamyslel sa Adam.
„To je to isté.“
Magický realizmus je žáner mnohých dojmov a slabých náznakov. To je aj charakteristika tejto série. Takmer v žiadnom prípade nedostanem úplnú a jednoduchú odpoveď, ale skôr jemné znamenia ukryté kdesi medzi riadkami. Každá veta má vždy akoby ešte skrytý význam, ktorého lúštenie ma drží v napätí. A je to hlavne ten pocit neočakávaného, na ktorom je postavený úspech série.
Viac ako vzrušená zo všetkých tých bojov som teraz príjemne zmätená a vyšťavená krásou opisov. Tie sú lyrické, temné a v tejto knihe dokonca aj mierne hororové. Čo je dôkazom toho, že sa naozaj blížime ku koncu. Pretože napätie i atmosféra sú vybičované na maximum, postavy sú pod neustálym tlakom a momentálne to vyzerá tak, že stačí jediný krok vedľa a všetko sa zrúti do temnoty. Vďaka čomu doslova dychtím po pokračovaním (v čom rozhodne pomáha aj ten tradične otvorený koniec).
Traja spáči sú silným príbehom plným zvratov, ktorý sa však odvíja skôr pomaly. Viac ako jednoduché vysvetlenia sa medzi riadkami ukrývajú jemné náznaky, vďaka čomu je niekedy naozaj náročné predvídať smerovanie deja. Keďže pátranie hlavných hrdinov sa pomaly ale isto chýli ku koncu, zvyšuje sa napätie v samotnom rozprávaní a istým spôsobom to ovplyvňuje aj postavy. Baví ma, že Maggie každú knihu zameriava viac na iné postavy, aby tak mohla ukázať, akým spôsobom sa premieňajú.
Vďaka tomu ich tiež dokážem viac spoznať a môžem oceniť vzťahy, ktoré si medzi sebou vybudovali. Najsilnejším putom medzi nimi je niekedy naozaj prekvapivé priateľstvo, čím je séria naozaj sympatická. No nie je to len táto téma, ide aj o samotné vykresľovanie opisov. Tie sú niekedy nielen lyrické, ale v prípade tejto knihy dokonca aj o čosi temnejšie a hororovejšie, než na čo som si zvykla v predchádzajúcich dvoch knihách.
Je to dôkaz toho, že sa skončili detské hry a naozaj ide do tuhého. Perfektná ukážka gradácie deja bez toho, aby boli potrebné bojové sekvencie a zložité stratégie. Vďaka všetkým týmto prvkom vznikla pomaly sa odvíjajúca melancholická, temná, poetická a niekedy až mierne hororová kniha, ktorá sa zahrávala nielen s mojim vnímaním, ale najmä s predstavivosťou. Skutočná lahôdka, ktorá poteší nielen fanúšikov magického realizmu, ale aj čitateľov, ktorí majú radi príbehy plné náznakov.




Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť TU

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára