sobota 3. marca 2018

Top 10 #14: Rozprávky nielen pre deti


V snahe nájsť vždy nejaký nový a doteraz neopozeraný žáner niekedy trávim hľadaním aj celé hodiny. Tento konkrétny žáner som však našla takmer okamžite sa ešte som sa samej seba pýtala, ako je možné, že o ňom píšem až teraz. Ale tak na návrat do detstva nikdy nie je nesprávny čas...



Autorská rozprávka
Autorská rozprávka vychádza z folklórnej tradície a predstavuje prozaický útvar, zriedkavo veršovaný, ktorý je väčšinou kratší. V rozprávkach často vystupujú stvorenie ako trpaslíci, draci, elfovia, víly, obri, hovoriace zvieratá, čarodejnice. Pôvodne boli rozprávky šírené ústne a primárne neboli určené deťom. V skutočnosti by sa dalo povedať, že pôvodne rozprávky vznikli ako akési fantazijné a hlavne zábavné príbehy, ktoré slúžili na krátenie dlhých večerov. Z rozprávky väčšinou vyplývajú ponaučenia. Ich základ tkvie v legendách a ich prostredníctvom sa ľudia snažili opísať neopísateľné javy, akými v tom čase mohlo byť hrmenie počas búrky, nevysvetliteľné úmrtia, záhadné choroby a iné javy, ktoré v súčasnosti považujeme za absolútne normálne.
Okrem istej legendovosti v sebe rozprávky nesú viaceré prvky, napríklad vždy ide o boj dobra proti zlu, pričom dobro by malo tradične vyhrať. Okrem toho sa v niektorých príbehoch vyskytoval humor, v iných isté hororové prvky a hrdinovia konali hrdinské činy a bojovali so zloduchmi. Samozrejme nesmeli chýbať čary a zakliatia.
Z folklórnej tradície neskôr začali vychádzať mnohí autori, čím vznikali autorské rozprávky. Teda rozprávky, ktoré na rozdiel od pôvodných folklórnych príbehov, mali jasne určeného autora. Tento žáner zažil svoju renesanciu v 19. storočí a odvtedy sa stal neoddeliteľnou súčasťou literatúry pre deti a mládež.
Niektoré knihy tohto žánru neskôr začali byť zaraďované do žánrov fantastiky.


J. R. R. Tolkien – The Hobbit
Hoci je Tolkien označovaný za otca epickej fantasy, táto konkrétna kniha bola odjakživa určená pre deti. Ako isto vieme, dej sa sústreďuje na hobita Bibla, ktorý sa vydá na dobrodružnú výpravu. O tejto knihe sa toho veľa navravelo, takže neviem, ako inak by som vás mala prilákať k čítaniu. S istotu len viem, že toto dielo ovplyvnilo mnohých spisovateľov a od roku 1937, kedy bolo prvýkrát publikované, vyšlo v desiatkach rôznych edícií po celom svete. Je až zarážajúce, že čosi takéto veľké a významné vzniklo vďaka jednej zblúdilej vete o hobitovi, ktorý žil v podzemnej nore.

C. S. Lewis – The Chronicles of Narnia
Keď hovorím o Tolkienovi, nemôžem nespomenúť Lewisa, s ktorými boli nielen dobrí priatelia, ale vzájomne sa aj podporovali pri písaní, nakoľko boli súčasťou toho istého spolku. Narnia je však očividnejšia voľba pre detskú literatúru. Týchto sedem kníh rozpráva príbehy rôznych postáv, ktoré však spája aspoň jedno – nádherná a čarovná krajina Narnia obývaná hovoriacimi zvieratami, trpaslíkmi, kentaurami, faunami, či dokonca obrami, dryádami a tým najdôležitejším, obrovským levom Aslanom. Príbehy plné dobrodružstva a mágie boli prvýkrát publikované v rokoch 1950 až 1956.

Rudyard Kipling – The Jungle Book
Kniha je zbierkou niekoľkých príbehov, ktoré sa odohrávajú v indických lesoch. Zvieratá, podobne ako v bájkach, nezastupujú len zvieratá, ale v skutočnosti predstavujú personifikované ľudské vlastnosti, napr. vernosť u vlkov, istá dobrosrdečnosť u medveďa alebo zákernosť u tigra. Spolu s týmito zvieratami však žije aj chlapec Mowgli, ktorého vychovali vlci. Príbehy vyšli prvýkrát v knižnej podobe v roku 1894 a povráva sa, že ich Rudyard napísal pre svoju dcéru, ktorá zomrela vo veku šesť rokov na zápal pľúc. Dokazuje to list písaný autorovou rukou adresovaný jeho dcére Josephine, ktorý našli v roku 2010 v prvom vydaní tejto knihy.

Selma Lagerlöf – The Wonderful Adventures of Nils Holgersson
Selma Lagerlöf je jednou z najvýznamnejších švédskych autoriek pre deti a mládež. Za svoju kariéru napísala niekoľko kníh, avšak úplne ikonickou sa stali práve Dobrodružstvá Nilsa Holgerssona. Dej sa sústreďuje na osudy malého chlapca Nilsa, ktorý rád týra zvieratá na rodičovskej farme. Jedného dňa chytí škriatka a ten ho za trest premení tiež na škriatka. Aby unikol zvieratám túžiacim po poste, chytí sa Nils krku husi, ktorý sa chystá odletieť s divými husami do teplých krajín. Takže áno, toto je tá rozprávka o chlapcovi, ktorý lietal na husi. Som si istá, že si viacerí z vás matne spomínajú na kreslený seriál o tomto chlapcovi. Kniha prvýkrát vyšla knižne v roku 1906 a jej pokračovanie v roku 1907.

A. A. Milne – Winnie-the-Pooh
Medvedík Pú je postavička, ktorú vďaka rôznych adaptáciám poznajú asi všetci. Dej tejto knihy sa teda sústreďuje na osudy plyšového medvedíka a jeho priateľov, ktorí spolu žijú v lese. Pričom každý nový príbeh priniesol aj nové postavičky, ktoré dnes berieme ako neodmysliteľnú súčasť dobrodružstiev tohto rozkošného medvedíka so slabosťou pre med. Okrem tejto knihy autorka napísala ešte jednu s názvom The House at Pooh Corner. Okrem toho existujú ešte dve knihy o medvedíkovi a jeho priateľoch, ktoré po smrti autorky napísali iní autori, konkrétne David Benedictus a skupina autorov podpísaných pod názvom druhej knihy a to Paul Bright, Jeanne Willis, Kate Saunders a Brian Sibley. Prvá kniha dobrodružstiev plyšového medvedíka vyšla v roku 1926.

Carlo Collodi – Pinocchio
Kniha je takisto známa pod názvom Pinocchiove dobrodružstvá. Dej sa sústreďuje na osudy neposednej oživenej marionety, ktorú vyrezal z kusu čarovného dreva chudobný rezbár Geppetto. Pinocchio sa kvôli vlastnej zvedavosti a neskôr aj klamstvám dostáva do veľkých problémov. Táto kniha je veľmi obľúbená a vďaka nej vzniklo úslovie „mať nos ako Pinocchio“, čo odkazuje na veľkého klamára. Okrem toho je táto kniha označovaná za druhú najčítanejšiu knihu sveta hneď po Biblii, nakoľko sa predpokladá, že bola preložená do viac ako 260 jazykov. Táto klasická detská knižka bola prvýkrát publikovaná v roku 1883.

L. Frank Baum – The Wizard of Oz
Obyčajné dievčatko Dorothy sa spoločne so svojim psom Tomto ocitne v zázračnej krajine Oz po tom, ako ich z rodného Kansasu odnesie cyklón. Táto informácia o knihe je verejne známa, takisto takmer všetci vedia, že Dorothy sa vydáva na dobrodružnú výpravu, na ktorej stretne zbabelého leva, strašiaka na poli a plechového panáka a spoločne sa vydávajú za Čarodejníkom, aby im pomohol. L. Frank Baum o krajine Oz napísal celkovo 14 kníh a na jeho prácu neskôr nadviazala spisovateľka Ruth Plumly Thompson s 19 knihami, ilustrátor John R. Neill s 3 knihami a ďalší štyria autori so štyrmi rôznymi knihami. Prvá kniha rozprávajúca o tomto úžasnom svete bola publikovaná v roku 1900, vtedy však ešte pod názvom The Wonderful Wizard of Oz. Neskôr však kniha bola premenovaná podľa úspešného divadelného predstavenia z roku 1902.

Lewis Carroll – Alice’s Adventures in Wonderland
Názov tejto knihy býva často skrátený do podoby Alice in Wonderland. Dej sa sústreďuje na dievčatko Alice, ktorá prepadne cez králičiu noru a ocitne sa vo svete plnom podivných a ešte podivnejších bytostí. Príbeh sa zahráva s logikou a je takisto príkladom nonsensovej literatúry. Príbehy boli pôvodne rozprávane dcéram jeho priateľa Henryho Liddella, Lorine, Edith a Alice, pričom panuje všeobecne rozšírená teória, že knižná Alice bola v skutočnosti inšpirovaná práve Alice Liddellovou. Kniha bola publikovaná v roku 1865 a odvtedy sa teší veľkej popularite nielen u detí, ale najmä u dospelých.

J. M. Barrie – Peter Pan
Keď sme malí, predstavujeme si, že nikdy nevyrastieme a chceme ostať deťmi naveky. Petrovi Panovi sa to podarilo a ako večne malý chlapec poletuje vzduchom a hrá sa so svojimi vernými spoločníkmi. Až kým sa do ich príbehu nezamieša dievčatko Wendy, ktoré má jemu a jeho priateľom nahrádzať matku. Na ostrove spolu zažívajú veľa dobrodružstiev, niektoré sú dokonca desivé alebo krvavé. Okrem nesmrteľnej klasiky je táto kniha aj miestom zrodu víly, ktorú dnes poznajú všetky deti ako Cililing z kreslených filmov Walta Disneyho. Málokto si však uvedomuje, že táto postava sa prvýkrát objavila práve v knihe Peter Pan a dokonca sa volá rovnako ako dnes. Príbeh bol pôvodne napísaný ako divadelná hra a na javisko bola uvedená v roku 1904. K novelizácii pod názvom Peter a Wendy došlo až v roku 1911.

Oscar Wilde – The Happy Prince and Other Stories
Oscar Wilde sa do čitateľského podvedomia zapísal skôr ako autor Doriana Graya, no ešte predtým sa venoval aj tvorbe pre deti. V tejto zbierke sa nachádza päť rozprávok, konkrétne Šťastný princ, Slávik a ruža, Sebecký obor, Oddaný priateľJedinečná raketa. Jedna z najviac preslávených je práve Slávik a ruža. Rozpráva príbeh o zamilovanom študentovi a obetavom slávikovi, ktorý sa neváha vzdať vlastného života v mene lásky študenta. Ako to však skončí si už budete musieť prečítať. Okrem tejto zbierky napísal Wilde ešte jednu so štyrmi rozprávkami po názvom A House of Pemagranates (čiže Dom granátových jabĺk). Tieto dve zbierky neskôr vyšli v komplexnom diele s jednoduchým názvom Stories (Rozprávky). Prvá zbierka rozprávok vyšla v tlači v roku 1888.


Máte v tomto žánri nejaké obľúbené knihy/série?



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára