streda 9. mája 2018

Nepriateľ môjho nepriateľa... | Sky in the Deep

Autor: Adrienne Young
Názov: Sky in the Deep (čes. Klan)
Slovenské alebo české vydanie: Fragment, 2019 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.04
Raised to be a warrior, seventeen-year-old Eelyn fights alongside her Aska clansmen in an ancient, rivalry against the Riki clan. Her life is brutal but simple: fight and survive. Until the day she sees the impossible on the battlefield—her brother, fighting with the enemy—the brother she watched die five years ago.
Faced with her brother's betrayal, she must survive the winter in the mountains with the Riki, in a village where every neighbor is an enemy, every battle scar possibly one she delivered. But when the Riki village is raided by a ruthless clan thought to be a legend, Eelyn is even more desperate to get back to her beloved family.
She is given no choice but to trust Fiske, her brother’s friend, who sees her as a threat. They must do the impossible: unite the clans to fight together, or risk being slaughtered one by one. Driven by a love for her clan and her growing love for Fiske, Eelyn must confront her own definition of loyalty and family while daring to put her faith in the people she’s spent her life hating.

“We find things, just as we lose things. If you’ve lost your honor, you’ll find it again.”

Adrienne Young je debutujúca autorka pôvodom z Ameriky. K jej vášňam patrí láska k histórii, čo sa pozitívne odzrkadľuje na jej písaní. O jej debute sa hovorilo dlhé mesiace predtým, ako sa dostal na pulty kníhkupectiev. No kniha sa nikdy nedostala do žiadneho z predplatných boxov. Vďaka skvele nastavenému marketingu sa táto kniha dostala do povedomia a stalo sa to, po čom túži každý debutujúci autor – ľudia sú na vašu knihu zvedaví a naozaj ju chcú čítať.
Vikingovia. Vďaka rovnomennému seriálu stanice History sme sa ich všetci naučili milovať. Hoci sú desiví, krvilační a naozaj si užívajú starú dobrú krvavú vojnu. Nečudujem sa preto, že táto kniha si získala toľko pozornosti. Veď ak si historický seriál o Vikingoch získa takú veľkú obľubu, hoci historické seriály nikdy nemali veľký úspech, určite budú ľudia zvedaví aj na knihu, ktorá sa dotýka ich osudov. Len v tomto prípade jednotlivé kmene nepodnikajú nájazdy na okolité krajiny, ale bojujú medzi sebou.
Dva znepriatelené kmene, Rikiovia a Ask(a)ovia, spolu odnepamäti bojujú. Problémom je totiž, že oba vyznávajú iných bohov a nejako sa stalo, že títo bohovia sú nepriatelia, takže medzi sebou bojujú aj ich nasledovníci. Čo už na tom, že si nikto z nich presne nepamätá, prečo sa vlastne títo bohovia neznášajú a prečo by sa oni mali nenávidieť. Ako sa hovorí, ľudia si zvyknúť aj na šibenicu. V tomto prípade teda skôr na pravidelné päťročné zúčtovania medzi kmeňmi, ktoré končí krvavými jatkami, desiatkami mŕtvych a pokračujúcim vojnovým stavom.
Eelyn je súčasťou jedného z týchto kmeňov a od začiatku mi ukazovala, aká je drsná bojovníčka, ako žije len bojom a nie je to žiadna padavka. Ako som sa nedávno dozvedela prednáške o histórii, pre vikingské ženy nebolo až také neobvyklé, aby bojovali po boku mužov. Preto som rada, že v tejto knihe nikto neriešil zbytočné feministické otázky a ženy sa oháňali sekerami rovnako obratne ako muži.
Od prvej strany som mala možnosť vidieť krvavé boje, akciu a srdcervúce straty. Avšak, ak by celá kniha bola len kronikou vojny, najskôr by ma nebavila. Preto je dobré, že dej sa zaoberal aj niečím iným. Eelyn totiž zajmú a odvlečú do dediny nepriateľov, kde sa má stať akými otrokom/sluhom ľudí, ktorých nenávidí. Pohľady do jej duše mi naozaj lámali srdce, nakoľko to bol práve jej dovtedy domnelo mŕtvy brat, ktorý ju do tej situácie dostal. A ona teraz musí žiť pod jednou strechou s ľuďmi, ktorých nenávidí a ktorí najskôr nenávidia ju.
Poviem vám, nič vám nevytvorí väčší morálny potenciál ako váhanie človeka, ktorý si začína uvedomovať, že aj váš odveký nepriateľ je vlastne taký istý človek ako vy. A teraz si skúste predstaviť, že sa proti nemu opäť postavíte na bojovom poli. V tom tkvela skutočná sila tejto knihy. Nie v tých večných bojoch, mávaním sekier, ale práve v tom pomalom zbieraní byliniek, počas ktorého sa Eelyn mohla vyvíjať, mohla premýšľať a lámať mi srdce všetkým tým, čo prežila.
“I could still see a young Eelyn standing on the beach turned into the wind, a sword in one hand and an axe in the other. I hadn’t lost her. I hadn’t buried her. I’d only let her change into something new.”
Musela čeliť novým výzvam, vyrovnať sa s minulosťou, vlastným svedomím a hlavne náhle oživnutým bratom, ktorý mal radšej ostať mŕtvy a jej život by bol omnoho jednoduchší. Napriek tomu, že v knihe sa v niektorých momentoch nič nedeje, nestráca na svojej dynamike. Je to sčasti akčné dobrodružstvo, ale najmä exkurz do pochybnosťami zničenej ľudskej duše, ktorá musí nanovo definovať to, v čo verí a hlavne komu verí.
Oveľa väčšiu časť príbehu teda tvoria emócie, ich srdcervúce prežívanie, filozofickejšie ladené časti a nemôže chýbať ani verný opis spôsobu života týchto ľudí. Škoda len toho záveru, ktorý ak by bol aspoň o 50 strán rozsiahlejší, prestal by pôsobiť ako urýchlená jazda nie veľmi vydarenou horskou dráhou.
Sky in the Deep nie je typickou tínedžerskou knihou. Iste, nájdeme v nej také tie už povinné prvky, ako je hľadanie samého seba a hlavne definovanie miesta v spoločnosti. Lenže v tomto prípade ide hlavne o čosi nevšednejšie spracovanie týchto tém. Vikingovia sú dostatočne neopozeraným námetom, ktorý zaručuje odlišnosť tejto knihy. Od začiatku sa v príbehu niečo deje, veď prvou scénou je opis vojny, krvácajúcich rán a lietajúcich sekier (alebo mečov).
Neskôr nasledujú nemenej napínavé časti zamerané skôr na vnútorné prežívanie hlavnej hrdinky. Nielen ona, ale aj vedľajšie postavy musia prejsť naozaj dlhú cestu. Ich charaktery sa vyvíjajú niekedy naozaj zaujímavým spôsobom a je fascinujúce to sledovať. Len záverečná štvrtina kniha pôsobila trošku príliš urýchlene. Ak by bol záver rozpísaný na väčšom priestore, tých 50 strán by pokojne stačilo, bola by táto kniha naozaj dokonalým zážitkom. Ale aj napriek tomu je vynikajúco napísanou knihou.
Na záver by som chcela podotknúť ešte niečo, čo sa týka žánrového zaradenia knihy. Z nejakého dôvodu si mnoho čitateľov myslí, že toto je historická fikcia. Nie je. Vikingské kmene spomenuté v knihe sú vymyslené a takisto ich boj je dielom fikcie. V knihe teda nie je spracovaná skutočná históriou podložená udalosť. Tým pádom je táto kniha fikciou s prvkami fantasy. Prečo s prvkami fantasy? Kvôli bohom a niektorým záhadným snom/víziám.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára