štvrtok 10. mája 2018

Top 10 #17: Lákavé zmeny v histórii


Tentoraz som mala na výber hneď z niekoľkých zaujímavých žánrov, ale rozhodla som sa pre tento, lebo experimentov s históriou nikdy nie je dosť. A tento žáner, hoci je čítaný, by mal byť tiež o niečo viac známy. Aspoň podľa mňa. Tak nech sa páči – takto vyzerá alternatívna história...



Alternatívna história
Ide o podžáner špekulatívnej fikcie (alebo vedeckej fikcie) a historickej fikcie. Dej sa väčšinou odohráva vo svete, ktorý sa nejakým spôsobom odklonil od zaznamenanej histórie. Väčšina kníh v tomto žánri je teda založených na skutočných historických udalostiach, len s jedným rozdielom – kľúčový moment sa tu mení, pretože alternatívna história si rada pokladá otázku „čo by bolo keby“.
Zhruba od 50. rokov sa v tomto žánri začínajú v hojnej miere objavovať aj fantastické prvky, nakoľko alternatívna história býva často spájaná s cestovaním v čase a menením dôležitých momentov v histórii ľudstva. Okrem toho je však prípustné využiť prvky z akéhokoľvek žánru, hoci je pravda, že tie fantastické sú naozaj najčastejšie.
Anglický slovník definuje alternatívnu históriu ako fikciu, v ktorej autor špekuluje o tom, ako sa mohla história vyzerať, ak by nejakým spôsobom zmenila jedna určitá udalosť. Jeden americký editor však tvrdí, že dobrá kniha tohto žánru by mala obsahovať tri základné „veci“:
·         jasne stanovený moment, v ktorom sa dej odchyľuje od histórie;
·         zmenu, ktorá by nenávratne zmenila dejiny a podrobné rozpísanie;
·         skúmanie tejto zmeny.
V španielčine, francúzštine a iných jazykoch sa tento žáner nazýva aj uchronie / ucronia, z čoho vzniklo anglické slovo Uchronia. Tento termín bol použitý ako názov internetovej stránky, ktorá združuje viac ako 3300 diel žánru alternatívnej histórie. (uchronia.net)
Medzi autorov píšucich v tomto žánri sa zaraďuje napríklad Keith Laumer, Philip K. Dick, Vladimír Nabokov alebo Isaac Asimov.


Naomi Novik – Drak jeho veličenstva (Temaraire #1)
Vydalo vydavateľstvo Argo.
Dej tejto série je zasadený do Anglicka na prelome 18. a 19. storočia počas napoleonských vojen. Hlavný hrdina, kapitán Will Laurence, plní kráľovskú misiu. Počas tejto misie sa im podarí zajať francúzsku fregatu, kde nájdu veľmi cenný náklad – dračie vajce. Takže aj v tejto knihe sa nachádzajú isté fantastické prvky. Will sa stane nielen opatrovníkom tohto vajca, ale neskôr aj jazdcom draka, ktorý bojuje na strane anglickej armády. Myslím si, že toto je naozaj nečakaný zvrat histórie, ktorý by nedokázala predpovedať ani samotná kráľovná.

Kim Newman – Anno Dracula (Anno Dracula #1)
Vydalo vydavateľstvo Laser-books.
Vo viktoriánskom Anglicku sa ešte zdržíme. Zatiaľ čo predchádzajúca kniha sa viazala k udalostiam napoleonských vojen, táto sa odohráva ešte skôr zhruba v roku 1888. V tejto verzii príbehu sa Viktória po smrti manžela rozhodla znovu vydať a nezobrala si nikoho iného ako neslávne známeho grófa Draculu. Tento krvilačný nový panovník spôsobil, že stále viac a viac Angličanov túži po tom stať sa upírom, čo však spôsobuje nemalé problémy. Niekto totiž vraždí mladé upírky, a preto svoje sily spoja dvaja veľmi zaujímaví „ľudia“, by túto záhadu vyriešili. Pôvodná trilógia sa po pätnástich rokoch dočkala ďalších pokračovaní.

Orson Scott Card – Sedmý syn (Příběhy Alvina Tvůrce #1)
Vydalo vydavateľstvo Laser-books.
Dej knihy sa viaže k vysťahovalectvu v 20. storočí, vďaka ktorému Amerika získala nielen novú pracovnú silu, ale takisto sa v tomto období najviac rozvíjal priemysel. V tejto knihe však Ameriku neosídľujú obyčajní ľudia, ale práve mágiou nadaní jedinci. V Anglicku je mágia nežiaduca, preto sa mágovia rozhodnú opustiť svoje domovy a hľadať si nové v Novom svete. Do Ameriky sa takto dostáva aj Alvin Mlynár, siedmy syn siedmeho syna, ktorý má mať veľmi silné schopnosti. A vďaka ktorým sa z neho stáva terč. (Nie, táto kniha nemá nič spoločné s rovnomenný filmom. Predlohu filmu Siedmy syn napísal Joseph Delaney.)

Philip K. Dick – Muž z vysokého zámku
Vydalo vydavateľstvo Laser-books a neskôr Argo.
Presúvame sa do trochu súčasnejšej histórie. Dej sa odohráva v Amerike v roku 1962. V tejto verzii budúcnosti máme dočinenia s inou verziou, v ktorej Amerika prehrala vojnu a teraz je pod správou Nemecka a Japonska. V tomto svete stále prežíva niekoľko ukrytých Židov a otroctvo je povolené a v kurze. Táto kniha je skvelou kombináciou hneď niekoľkých žánrov a ukazuje nám pohľad na budúcnosť, ktorá by sa mohla stať skutočnosťou a ak je to celé len sen, potom nie je také jednoduché sa z neho prebudiť.

Terry Pratchett & Stephen Baxter – Dlouhá Země (Dlouhá Země #1)
Vydalo vydavateľstvo Talpress.
Dej sa odohráva takmer v súčasnosti a všetko sa to začína objavom zariadenia, ktoré dokáže komukoľvek, kto ho používa, vstúpiť to alternatívnych svetov. Stretávame sa tak s niekoľkými verziami Zeme. Histórie všetkých týchto verzií nášho sveta sú však viac či menej podobné a výrazným spôsobom sa v nim nemenia dôležité udalosti. Možno len s tým rozdielom, že len jedna verzia nášho sveta je obývaná ľuďmi. Kvôli tomu je pri zaradení tejto série do žánru alternatívnej histórie mierny otáznik, však súčasťou žánru sú aj knihy, v ktorých sú skúmané alternatívne verzie tých istých svetov.

Rachel Caine – Z kostí a inkoustu (Velká knihovna #1)
Vydalo vydavateľstvo Fragment.
Hoci sa dej odohráva viac-menej v súčasnosti, venuje sa kniha zmene veľmi dávneho kľúčového momentu. V skutočnej histórii by sme sa museli vrátiť až do dávnej Alexandrijskej knižnice, ktorá však nezhorela a dodnes uchovávať tisícky vzácnych kníh a dokumentov. Tak sa dostávame do mierne strašidelnej verzie budúcnosti, v ktorej je zakázané vlastniť knihy a v ktorej nikdy nedošlo k objaveniu kníhtlače, nakoľko podobné myšlienky sú v tejto spoločnosti považované za kacírske. Kniha nám ukazuje, aké nebezpečné môžu byť vedomosti v rukách toho, kto ich chce použiť na ovládanie celého sveta.

Alan Moore & Dave Gibbons – Watchmen: Strážci
Vydalo vydavateľstvo BB/art + Crew.
Jeden z najvýznamnejších komiksov vôbec nám ukazuje budúcnosť po odlišných udalostiach v roku 1939. V tomto komikse je prezidentom Ameriky ešte stále Nixon a prvý hrdina so schopnosťami sa zrodil vďaka nehode v nukleárnom laboratóriu. Avšak teraz niekto zabíja starých hrdinov a navyše hrozí nukleárna vojna. Tento komiks tak trochu búra dovtedajšie zaužívané superhrdinské klišé, nakoľko tu síce vystupujú ľudia so schopnosťami, ale nie sú to dokonalí hrdinovia. Majú svoje úchylky, tajnosti a pod maskami sa ukrýva viac špiny, než by si ktokoľvek mohol myslieť. Na motívy komiksu bol natočený rovnomenný film.

Ryan Graudin – Wolf by Wolf (Wolf by Wolf #1)
Nie je v preklade. 
Zdá sa, že aj v žánri alternatívnej histórie je veľmi obľúbená tematika druhej svetovej. Aj táto kniha sa totiž venuje takmer rovnakým udalostiam. V tomto svete Nemci vyhrali a Hitler spoločne s cisárom Hirohitom každoročne oslavujú svoje veľké víťazstvo. Aj tento rok preto usporiadajú preteky motoriek, pričom víťaz sa môže osobne stretnúť s Hitlerom. Hlavná hrdinka, ktorá prežila koncentračné tábory a objavila v sebe podivné schopnosti dovoľujúce jej meniť podobu, dostane úlohu zapojiť sa do týchto pretekov, vyhrať ich a zabiť Hitlera pri prvej možnej príležitosti. Avšak nebola by to náročná misia, ak by sa do toho neplietli aj morálne rozpory a iné prekážky.

Justina Ireland – Dread Nation (Dread Nation #1)
Nie je v preklade.
Nebola by to dobrá alternatívna história, ak by sa v nej niekde neobjavilo aspoň pár zombíkov. Dej knihy sa odohráva po rozhodujúcej bitke americkej občianskej vojny. Na bojovom poli v Gettysburgu sa totiž začali prechádzať mŕtvi. Tieto udalosti nasleduje úprava ústavy, podľa ktorej síce čierni otroci získali „slobodu“, ale výmenou za ňu sú nútení navštevovať bojové akadémie, ktoré ich naučia, ako sa zombíkom nielen ubrániť, ale ako ich aj efektívne zabiť. Táto kniha sa však nevenuje len téme rasizmu, ale spracováva aj politické machinácie a konšpirácie.

Kim Stanley Robinson – Roky rýže a soli
Vydalo vydavateľstvo Laser-books.
Z dejepisu vieme, že v 14. storočí veľkú časť európskej populácia skosila čierna smrť. V tejto knihe však autor pracuje s verziou, že v skutočnosti zahynula celá populácia Európy. Celé dejiny, ako ich poznáme, sa tým pádom rušia a vytvárajú sa nové. Svet kolonizuje Čína, najväčší premyslení myslitelia pochádzajú z Indie, budhizmus a islam sú hlavnými náboženstvami a kresťanstvo je len predstavou niekoľkých jedincov. Autor nám tieto alternatívne dejiny predstavuje očami nielen kráľov a vojakov, ale aj očami otrokov, učencov a filozofov. Ich prostredníctvom čitateľovi predstavuje nový a úplne odlišný svet než ten, ktorý poznáme dnes.


Máte v tomto žánri nejaké obľúbené knihy/série?



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára