štvrtok 7. februára 2019

Princezná, princ, mágia a proroctvo | Stain


Autor: A. G. Howard
Názov: Stain
Špecifikácia: YA temný fantasy retelling o sile osudu, odvahe a láske
Slovenské alebo české vydanie: autorkine knihy vydáva v češtine CooBoo
Hodnotenie na GR: 4.15


“Sometimes it takes more courage to stay in place than to move.”


Anita Grace Howard (na knihách podpísaná ako A. G.) je úspešná americká autorka, ktorá sa venuje tvorbe pre mladších čitateľov, ale aj pre dospelých. Rozdiel je jedine v tom, že zatiaľ čo pri tvorbe pre dospelých vychádza z vlastnej predstavivosti, pri tvorení pre mladších čitateľov sa necháva inšpirovať príbehmi iných. Doteraz spracovala Alicu v Krajine zázrakov, potom napísala voľné pokračovanie Fantóma opery a teraz sa rozhodla pre Princeznú na hrášku. Jej knihy, hoci vždy verné inému námetu, však majú čosi spoločné – vždy sú o čosi temnejšie, než od nich očakávate.
V tajomnej krajine rozdelenej nielen vojnou, ale aj dňom a nocou sa raz narodili do znepriatelených kráľovských rodín princ a princezná. Obaja však vyzerali inak, než mali. Zatiaľ čo princezná z dennej krajiny vyzerala ako niekto žijúci len v noci, princ nočnej krajiny sa zase podobal na obyvateľa denného kráľovstva. Hoci však boli obaja odlišní od predstavy bežného obyvateľa oboch kráľovstiev, ich rodiny ich milovali a aby im zabezpečili čo najlepší život, rozhodli sa konečne navrhnúť mier – ten by spečatili svadbou svojich kráľovských detí.
Bolo to jediné správne rozhodnutie o to viac, že tieto deti boli aj súčasťou prastarého proroctva, podľa ktorého mali zachrániť svoje krajiny a zabezpečiť svojim ľuďom lepší a bezpečnejší život. No tam, kde je veľká moc, je aj závisť a práve tá obom veľmi znepríjemňuje život. Hlavne mladej princeznej. Lyra nakoniec doplatí na chamtivosť svojich blízkych – ponechaná smrti sa náhodne zachráni, avšak príde o spomienky a nasledujúce roky žije ako zjazvený chlapec. Úlohou kráľovských detí teda nie je len postarať sa o mier, ale aj prehliadnuť klamstvá a úskoky ostatných a nájsť jeden druhého vo svete, kde si Lyrino miesto prisvojila podvodníčka.
A. G. Howard je pre mňa výnimočná autorka a veľmi som si ju obľúbila hlavne z toho dôvodu, že s každým príbehom mení aj štýl, akým ho rozpráva. Prispôsobuje sa okolnostiam a inak to nebolo ani v prípade tejto knihy. Hoci v prípade tohto príbehu spravila tak trošku chybu, nakoľko sa rozhodla temné prerozprávanie rozprávky, ktoré je vlastnej len ďalšou rozprávkou ešte aj s „kde bolo, tam bolo“ na začiatku, rozprávať pomerne poetickým štýlom.
Zároveň však zvolila štýl, ktorý bol príliš rozvláčny, príliš detailný, ktorý zároveň tak trochu znetvoril už tak dosť otáznu dynamiku celého rozprávania a ktorý ma asi trikrát takmer prinútil hodiť knihu von oknom, až tak veľmi ma frustroval. To neznie práve lichotivo a veľmi dobre si to uvedomujem, napriek tomu však túto knihu nehodnotím až tak kriticky – pretože tu boli iné prvky, ktoré knihu do veľkej miery zachraňovali a vlastne aj celkom úspešne.
“I think you seek to tame me, just as you have my gatekeepers.”
“I don’t wish to tame you. I seek partnership. To by your eyes in the darkness. To be your hands should you ever get trapped. To be yours ears when you’re flying too high to listen.”
Jedným z prvkov sú samotné postavy. Lyra aj Vesper sú vykreslení ako omylní ľudia, ktorí mi boli o to sympatickejší, že prešli naozaj dlhú cestu a ich charaktery sa vyvíjali. Hlavne v dôsledku toho, že boli úplne iní než ostatní ľudia z ich národov a tým pádom sa museli stále prispôsobovať a hľadať si vlastné cesty, vďaka čomu sa zmenili na chápavých a súcitných ľudí, ktorí však vedeli byť aj krutí voči tým, čo si to zaslúžili.
Ďalším výborným prvkom boli aj samotné dialógy, avšak najväčším plusom celej knihy bol príbeh samotný. Ten bol síce jednoduchý a do určitej miery možno pre niekoho aj predvídateľný, ale vďaka prostrediu a postavám bol melancholický, temný a miestami poetický.
Jeho sila spočívala hlavne v postavách a na tom, ako čin niekoho dokázal ovplyvniť budúcnosť druhého. A keďže to v deji fungovalo práve takto, akože sa postavy navzájom ovplyvňovali, preto autorka strávila tak veľa času opisovaním na prvý pohľad úplne nepotrebných scén a udalostí.
Takže hoci som na začiatku chcela knihu hodiť von oknom, na jej konci som si uvedomila, že bez toho uťahaného štýlu by som vlastne nikdy nemala možnosť obdivovať nielen silu postáv, ale aj krásu celého príbehu. Len škoda, že to všetko sa prejavilo až vo svetle všetkého ostatného v poslednej tretine knihy. Ak by som nebola autorkin zarytý fanúšik, možno by som to aj s knihou vzdala a to by bola rozhodne škoda.
Stain je už od prvého pohľadu úplne jedinečná kniha. Autorka zvolila naozaj pomalý a rozvláčny štýl, aby mi predstavila celý svoj temný a melancholický svet, v ktorom žili zaujímavé i podivné bytosti a kde sa osudy všetkých postáv navzájom prepletali a ovplyvňovali. Práve kvôli tomu dej plynul občas až príliš pomaly, vlastne miestami až stagnoval, a štýl rozprávania ma zo začiatku skôr otravoval – až kým som si neuvedomila, že príbeh musel byť vyrozprávaný práve takýmto štýlom.
Vďaka tomu mohli postavy rásť a vyvíjať sa a takisto omnoho lepšie vynikla celková atmosféra, ktorá mala byť na jednej strane temná a podivná a na tej druhej hĺbavá a keďže dej plynul naozaj pomaly, mala som aj priestor na premýšľanie. A táto kniha mi na to dala veľmi veľa námetov.
Napriek svojej sile však kniha ostáva vo svojej podstate romantickou rozprávkou s prvkami záhadnosti, ktoré sú pre autorku také typické a sú vlastne poznávacím znamením jej tvorby. Dej nebol príliš akčný, bol skôr priamočiary a jednoduchý, naplno v ňom vynikli emócie a aj jednotlivé témy, z tých najvyžranejších napríklad osudovosť, ale aj odvaha a láska a ďalšie iné. Tento silný emotívny a hĺbavý príbeh je vskutku krásny, avšak obávam sa, že kvôli zvolenému štýl autorka stratí polovicu čitateľov ešte predtým, než dostanú šancu uvedomiť si, aký nádherný je vlastne tento príbeh. Čo je škoda.



oficiálna anotácia:
A high-fantasy gothic fairytale inspired by Hans Christian Andersen’s The Princess and the Pea.
Once upon a nightmare, her fairy tale begins...
After Lyra—a princess incapable of speech or sound—is cast out of her kingdom of daylight by her wicked aunt, a witch saves her life, steals her memories, and raises her in an enchanted forest ... disguised as a boy known only as Stain. Meanwhile, in Lyra's rival kingdom, the prince of thorns and night is dying, and the only way for him to break his curse is to wed the princess of daylight, for she is his true equal.

As Lyra rediscovers her identity, an impostor princess prepares to steal her betrothed prince and her crown. To win back her kingdom, save the prince, and make peace with the land of the night, Lyra must be loud enough to be heard without a voice, and strong enough to pass a series of tests—ultimately proving she’s everything a traditional princess is not.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára