sobota 9. februára 2019

Všade samé prekvapenia | The Wicked King


Autor: Holly Black
Názov: The Wicked King
Séria: The Folk of the Air (slov. Férska sága)
Diel: druhý
Špecifikácia: temná YA fantasy o krvilačných vílach, intrigách a zložitých vzťahoch 
Slovenské alebo české vydanie: v slovenčine Slovart, v češtine CooBoo
Hodnotenie na GR: 4.57


“The point of a fight is not to have a good fight, it’s to win.” 


Holly Black je autorka, ktorá začína byť čoraz známejšia a obľúbenejšia aj u nás a pritom to ani nie je začínajúca spisovateľka. Táto americká autorka je v skutočnosti skúsená a má na konte hneď niekoľko úspešných kníh, či už boli len z jej dielne, alebo ich napísala v spoluautorstve. Z jej posledných sérií je asi najznámejšie Magistérium, ktoré napísala spolu s najlepšou kamarátkou Cassandrou Clare. Okrem toho sa však čoraz viac do povedomia dostáva aj séria The Folk of the Air (slov. Férska sága) a nemôžem tvrdiť, že by to nebolo zaslúžene.
Ríša víl Holly Black je temné a nie príliš príjemné miesto, ak ste ľudia. V tom prípade sa môže stať, že sa vás pokúsi získať na svoju stranu každý strom a aj to len preto, aby si z vás najskôr vystrelil a v zásade len preto, že skrátka môže. Pre fae sú jednoducho ľudia nič a nezmenia svoj názor bez ohľadu na to, ako veľmi sa o to snažíte. A Jude je niekto, kto sa snažil celú predchádzajúcu knihu a kam ju to dostalo? Podarilo sa jej zmeniť dejiny celej ríše, na trón dosadiť svoju vlastnú figúrku a ešte túto figúrku aj prinútiť, aby počúvala každý jej príkaz. O to sladšie je jej víťazstvo, pretože na ten trón dosadila niekoho, koho z duše nenávidí a na druhej strane ju táto postava nesmierne priťahuje.
 Jude a Cardan to teda nemajú jednoduché, najmä kvôli tomu, že ich malá dohoda sa pomaly ale isto rúti k svojej záhube. Okrem toho však musia riešiť aj iné zaujímavé záležitosti a nie všetky nutne musia súvisieť s vládou, niektoré len ohrozujú ich zdravý rozum alebo rovno životy. Niekto by si pomyslel, že žiť na mieste, kde sa vás jedna polovica populácie snaží využiť a tá druhá zabiť, je čírim šialenstvom a všetci by najlepšie urobili, keby jednoducho odišli. Ale Jude nie. Pretože tá sa rozhodla, že všetkým ukáže, čo dokáže – a niekde v tom procese vymyslí spôsob, ako zachrániť svojho brata a prežiť, aby si ešte o niečo dlhšie mohla ponechať moc.
Mnohí iste viete, že knihou Krutý princ som nebola príliš nadšená a ak si dobre spomínam, označila som ju za ukážkový prípad plytvania potenciálom. Zásadný problém tej knihy tkvel v tom, že samotný dej sa vlastne začal rozvíjať až v záverečnej tretine a k tomu všetkému ma ani postavy veľmi neočarili. Problém som mala hlavne s hlavnou hrdinkou Jude, ktorá bola zároveň aj rozprávačka a jej správanie mi, povedané dosť mierne, liezlo na nervy, nakoľko bola dosť nevyspytateľná a hoci mi neustále opakovala, ako vyrástla medzi fae, dovolila im, aby si s ňou robili, čo sa im zachce. Ako rozprávačka by teda rozhodne nebola mojou voľnou.
No potom som sa dostala náhodne k jednému videu, ktorého autorka mi vyslovene vložila chrobáka do hlavy. Tvrdila totiž, že vytvorenie rozprávača, na ktorého sa nemôžeme veľmi spoľahnúť, bol tak trochu autorkin zámer. Samozrejme, že som si túto teóriu chcela overiť v praxi. A bez mučenia priznávam, že niečo na tom bude.
Jude ako hlavná hrdinka a zároveň rozprávačka príbehu nie je práve dôveryhodná. Niečo iné si myslí, niečo iné povie a navyše ešte aj koná úplne inak. Preto som si nikdy nemohla byť istá, čo vlastne urobí a prečo, čo do príbehu vnášalo veľké napätie, nepredvídateľnosť a dokonale sa hodilo k deju, ktorý mi bol v knihe predstavený. Oproti predchádzajúcej knihe ma nečakal žiadny zdĺhavý a nudný úvod, práve naopak.
He looks up at me with his night-colored eyes, beautiful and terrible all at once. “For a moment,” he says, “I wondered if it wasn’t you shooting bolts at me.”

I make a face at him. “And what made you decide it wasn’t?”
He grins up at me. “They missed.” 
Kniha bola svižná, dynamická a niekedy som ani nestihla vnímať, čo všetko sa tam deje v pomerne krátkom časovom úseku. Čo bol rozhodne jeden z prínosov tejto knihy, pretože sa veľmi dobre čítala a navyše v nej napätie postupom strán len narastalo a nakoniec vygradovalo do naozaj epického záveru, ktorý som na jednej strane čakala, na tej druhej ma prekvapil a na tej tretej chcem okamžite čítať pokračovanie, aby som pochopila, prečo sa vlastne stal.
Okrem celkového deja a príbehu sa zlepšilo aj vykreslenie vzťahov medzi postavami a jedným slovom, boli zložité. Nakoľko postavy neboli ani dobré, ani zlé, ale niečo medzitým a vždy mali na zreteli hlavne svoje osobné záujmy. To vytváralo vzťahy napol založené na nenávisti a z tej druhej polovice... nuž, nie priamo z lásky, ale možno z istého druhu fascinácie. Navyše som vďaka tomu mala možnosť lepšie pochopiť nielen postavy a ich konanie, ale aj ich motiváciu, čo je v každom príbehu nesmierne dôležité A aj vďaka tomu všetkému bola táto kniha dosť nadupaná jazda, ktorá bola neporovnateľne lepšia ako predchádzajúca kniha.
The Wicked King sa odohráva niekoľko mesiacov od udalostí v Krutom princovi. Postavy rozohrali veľmi zaujímavú a zároveň nebezpečnú partiu smrtiacej hry, čo do deja dostávalo veľkú dávku napätia a záhadnosti, nakoľko nebolo úplne jasné, kam vlastne príbeh smeroval. Vďaka tomu bol teda aj dosť nepredvídateľný. Postavy tiež veľkou mierou prispievali k lepšiemu čítaniu. Boli oveľa zaujímavejšie ako v predchádzajúcej knihe, nakoľko im ich už autorka nepredstavovala, ale dovolila mi sledovať ich konanie.
Najpriaznivejšie táto zmena pôsobila na Jude, ktorá ostala aj rozprávačkou príbehu. Ako nedôveryhodná postava si myslela niečo iné a konala úplne inak, čo ešte zvyšovalo napätie celého príbehu. Nehovoriac o tom, že podobným spôsobom sa vlastne správali všetky postavy a ich vzájomné interakcie ma nútili premýšľať nad významom ich konania.
Vo svojej podstate je však táto kniha takou temnou a senzuálnou jednohubkou, ktorá bola nabitá akciou, intrigami a v ktorej krv a nebezpečenstvo doslova tiekli potokmi. Dej samotný úžasne gradoval a keď prišiel záver, ostala som naň pozerať s otvorenými ústami. Toto pokračovanie je teda príkladom knihy, v ktorom sa autorka rozhodla naplno využiť potenciál, vďaka čomu ma presvedčila, že táto séria možno naozaj bude taká dobrá, ako sa mi to snažil nahovoriť už Krutý princ.




oficiálna anotácia:
After the jaw-dropping revelation that Oak is the heir to Faerie, Jude must keep her younger brother safe. To do so, she has bound the wicked king, Cardan, to her, and made herself the power behind the throne. Navigating the constantly shifting political alliances of Faerie would be difficult enough if Cardan were easy to control. But he does everything in his power to humiliate and undermine her even as his fascination with her remains undiminished.
When it becomes all too clear that someone close to Jude means to betray her, threatening her own life and the lives of everyone she loves, Jude must uncover the traitor and fight her own complicated feelings for Cardan to maintain control as a mortal in a Faerie world.

4 komentáre:

  1. Výborná recenze :) Právě jsem dočetla Krutého prince a jsem doslova nadšená :) Nutně potřebuji pokračování .)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem a čo sa týka pokračovania, máš sa na čo tešiť. :)

      Odstrániť
  2. Super recenzia. :) Niekedy je ťažko určiť, čo autor snaží urobiť a čo je fakt nedostatok. :D Ak bola rozprávačka (na ktorú toľko ľudí nadáva) napísaná týmto spôsobom zámerne... Nuž, kniha zrazu znie zaujímavejšie. :D Inak vo všeobecnosti ma fascinujú tie rozporuplné názory na túto sériu... Ale tuším nie dosť na to, aby som ju otestovala na sebe. :D Každopádne je fajn, že sa ti dvojka napokon páčila a nesklamala si sa druhýkrát. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, tiež som si povedala, že ak je hlavná hrdinka takto napísaná zámerne, znie to zaujímavejšie a potom som si vlastne uvedomila, že takýmto spôsobom sú vlastne napísané všetky postavy v sérii. :)
      Nuž, sama uvidíš, či sa nakoniec pustíš do čítania alebo nie. Ktovie, možno sa predsa odhodláš a bude sa ti to páčiť - alebo naopak nebude. :D

      Odstrániť