štvrtok 14. februára 2019

Tam, kde to začalo | Město zázraků


Autor: Robert Jackson Bennett
Názov: Město zázraků (angl. City of Miracles)
Séria: Božská města (angl. Divine Cities)
Diel: tretí
Špecifikácia: jedinečná fantasy o božských silách a ľudskom zápase s nimi
Slovenské alebo české vydanie: Host, 2018 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.44


„Netrpělivost je strašný hřích. Kvůli ní nevidíme okamžiky, které máme před sebou, a teprve když pominou, ohlédneme se za nimi a zjistíme, že byly plné pokladů.“


Robert Jackson Bennett je skúseným autorom fantastiky. Hlavne v zahraničí je jeho meno známe, nakoľko má na konte hneď niekoľko úspešných kníh. Božská města sú jeho prvou sériou a zároveň prvými tromi knihami, ktoré sa dočkali prekladu. Za seba môžem povedať, že som ihneď po prečítaní prvej knihy pochopila, prečo má séria také vysoké hodnotenia – a prečo sa o nej viac nehovorí. Pretože napriek svojim kvalitám bohužiaľ nepatrí k hromadne čítaným knihám, čo je nesmierna škoda.
Predstaviť si svet tejto série nie je náročné, nakoľko je v podstate aj naším svetom. Jestvujú tu mnohé krajiny a každá z nich má svoju kultúru a aj svoje náboženstvo. Hlavne Kontinent je v tomto špecifický, nakoľko mu celé veky vládli božstvá, ktoré ho plnili magickými zázrakmi. Vláda bohov bola pre ľudí dobrá i zlá zároveň, nakoľko prinášali blahobyt i chudobu, nebezpečenstvo i ochranu, radosť i utrpenie a to všetko len preto, že sa časom bohovia prispôsobovali požiadavkám a predstavám tých, ktorí v nich verili.
Ale tam, kde jestvovala aj obrovská moc, sa zrodila aj túžba všetko to zničiť, hlavne ak ste boli zo susednej krajiny a žili ste v presvedčení, že to, čo majú na Kontinente, musí skončiť, pretože to ohrozuje váš spôsob života. Bohovia teda boli vyvraždení, hoci niektorí z nich prežili, prežili aj ich zázraky a ako sa ukazuje, stále ešte dosť aktívne „kopú nožičkami“ a ovplyvňujú dianie vo svojom okolí. Lenže vždy sa nájdu takí, ktorí sa proti tejto sile postavia, nakoľko teraz sa stáva predmetom pomsty a ničenia. Hlavní hrdinovia tejto série to teda nikdy nemali ľahké, no napriek tomu sa vždy snažili – pretože verili v to, čo robia. Rovnako aj Sigrud, hlavný hrdina tejto konkrétnej knihy .
Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že trilógia Božské města vlastne predstavuje tri samostatné príbehy odohrávajúce sa v inom období, v iných mestách a jediné, čo ich spája je, že sa odohrávajú v tom istom svete a vystupujú tu väčšinou tie isté postavy, hoci niekedy v hlavných a inokedy vo vedľajších úlohách.
Do určitej miery je to pravda, nakoľko príbeh každej knihy je ukončený s poslednou stranou a potom sa v pokračovaniach dané udalosti spomínajú len okrajovo. Lenže pri čítaní tretej knihy som si uvedomila, že tieto udalosti sú prepojené ešte viac, nielen postavami alebo prostredím či faktom, že vždy ide o boj proti rebelujúcej božskej moci.
Ono totiž na pozadí týchto hlavných udalostí sa odohrávalo aj čosi iné, čo pomaly konalo a dozrievalo, až si to nakoniec prišlo po pomstu. A bola to pomsta dobre vychladená, nakoľko medzi udalosťami jednotlivých kníh ubehlo vždy niekoľko rokov a tak rozdiel medzi prvou a treťou knihou je zhruba dvadsať rokov (a možno aj o trošku viac). Ale až dej tejto konkrétnej knihy pekne spája udalosti celej trilógie a končene odpovedá na otázky, ktoré na konci prvých dvoch dielov ostali nezodpovedané.
„Změna je květina, která vykvétá pomalu. Většina z nás se jejího rozkvětu nedožije. Nesázíme ji pro sebe, nýbrž pro budoucí generace. Zaslouží si však naši péči. Dokonce bych řekla, že máloco si ji zaslouží víc.“
V tomto smere bol závereční diel trilógie veľmi výživný. Poskytol mi vrstevnatý a na prvý pohľad zložitý dej, ktorý striedavo utekal vo vynikajúco vyostrenej akcii, aby sa vzápätí mohol plaziť pri plánovaní, opisoch a vysvetľovaniach. Toto striedanie však ani v najmenšom neničilo môj zážitok z čítania, ba práve naopak, ešte ho umocňovalo, nakoľko zrýchľujúce a zároveň aj spomaľujúce tempo vynikajúco fungovalo pri budovaní napätia, ktoré neustále gradovalo, až napokon vybuchlo v omračujúcom akčnom a zároveň silne emotívnom vyvrcholení.
Do značnej miery do umožňovali aj postavy, ktoré som si nesmierne obľúbila. Sigrud je výborný hlavný hrdina, je to odvážny a zároveň jednoduchý človek, ktorý to má v hlave urovnané, no v ktorom ostalo dostatok priestoru na prípadný vývoj, hoci aj maličký. Pri knihách pre dospelých si vždy uvedomím, aké je osviežujúce sledovať dianie očami postáv, ktoré to v hlavách majú väčšinou zrovnané, sú inteligentné a neboja sa svoj rozum ponamáhať, aby prišli s odpoveďami alebo riešeniami, ktoré hrdinovia YA literatúry väčšinou kvôli vlastnej naivite nie sú schopní vidieť.
Skrátka, toto tretie pokračovanie dalo výraznú a veľmi slušivú bodku za celou trilógiou. Autor v nej uzatvoril všetky čiastkové aj hlavné dejové línie, doprial všetkým postavám čo najveľkolepejší koniec a záver samotný bol práve dostatočne otvorený na to, aby nechal priestor pre fantáziu, no tiež emotívny, aby ma prinútil za postavami ešte dlho smútiť.
Město zázraků je v niečom úplne typickou urban fantasy, avšak jej spracovanie, námet, prostredie a niekedy aj postavy z nej robia úplne jedinečný kúsok. Autorovi sa podarilo vytvoriť zložitý a zároveň fascinujúci svet, ktorý sa dlhé roky vyrovnáva s konaním malej hŕstky osôb, či už boli božského pôvodu alebo išlo o ľudí. Posledným štádiom celej božsko-ľudskej vojny ma v úlohe hlavného hrdinu sprevádzal Sigrud, azda najzáhadnejší z doteraz predstavených postáv, ktorý je lojálny, odvážny a odhodlaný, no zároveň aj inteligentný, čo sa prejavuje v tom, čo všetko dokáže sám vysvetliť a odhaliť.
Vôbec všetky postavy v tejto sérii vždy používali rozum, čo je príjemné osvieženie oproti všetkým tým naivným rojkom. Sigrud do určitej miery ovplyvňoval aj plynutie deja, nakoľko v tom striedavo prichádzali akčné scény a potom tie pomalšie a hĺbavejšie, v ktorých premýšľal, plánoval alebo sa len rozprával s ostatnými. Kniha vo svojej podstate nie je príliš rafinovaná, nakoľko vo väčšine prípadov je jednoduché odhadnúť jej smerovanie (hoci, samozrejme, objavili sa aj nejaké tie prekvapenie a nečakané zvraty), avšak to nie je nedostatkom.
Autorov pútavý štýl zabezpečil, že som sa ani na chvíľku nenudila, vďaka jeho schopnosti vytvoriť rôznorodé postavy som sa tiež bavila a jeho jedinečný svet ma úplne fascinoval. Táto séria je príkladom, ako je možné zobrať všetky prvky zaužívané v žánri fantasy, no spracovať ich takým občas netypickým spôsobom, že z toho vznikne úplne jedinečný príbeh, ktorý je akčný, hĺbavý, emotívny a ja som z jeho čítania mala výborný zážitok.



oficiálna anotácia:
Pomsta je něco, v čem Sigrud Harkvaldsson skutečně vyniká. Možná je to jediné, co mu kdy skutečně šlo.
Když se tedy dozví, že byla zavražděna jeho nejvěrnější přítelkyně a spojenkyně, někdejší premiérka Shara Komaydová, je mu úplně jasné, co musí udělat. Žádná síla ze světa smrtelníků mu nemůže zabránit v tom, aby se vrahům po zásluze pomstil.
Sigrud se svou obvyklou strašlivou výkonností pronásleduje kořist, začíná se ovšem obávat, že v této bitvě nedokáže zvítězit. Má-li vypátrat pravdu o Shařině smrti, musí se chopit zbraní v tajné, desítky let trvající válce, utkat se s rozhněvaným mladým bohem a odkrýt poslední tajemství Bulikova, samotného města zázraků. A co je možná ze všeho nejděsivější, konečně musí pohlédnout do tváře pravdě o své vlastní prokleté existenci.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára