štvrtok 31. decembra 2020

Z dažďa pod odkvap | Tři jezdci apokalypsy

Autor: Nathaniel Wonderful & Theodora Stonewall
Názov: Tři jezdci apokalypsy
Séria: Božská tragikomedie
Diel: druhý
Špecifikácia: humorne ladená fantasy a pokračovanie dobrodružstiev nepravdepodobných hrdinov
Slovenské alebo české vydanie: samizdat
Hodnotenie na GR: 4.50

 

Trojica nepravdepodobných hrdinov a naozaj nie práve verných spojencov nakoniec splnila ťažkú úlohu a zachránili stratenú dcéru mesta. Za svoju náročnú prácu si iste zaslúžia odmenu, a preto si po ňu osobne idú do Štribrouch. Každý z nich má pritom vlastnú predstavu o tom, ako ich životy budú pokračovať, no možno svoje víťazstvá rátali skôr, ako mali. Pretože ani ich náhodné hrdinstvo ich neochráni pred problémami – alebo pred intrigami ostatných...

Pipin, Eiri a Sebas sú trojica, o ktorej by nikto nikdy nemohol tvrdiť, že vytvoril dobre fungujúci tím. Pretože v ich skupinke každý kope len sám za seba, čo dokazujú aj úvodné strany knihy, na ktorých hrdinovia premýšľajú o tom, čo prežili a hlavne uvažujú, čo ich ešte čaká a postupne preberajú svoje plány. Každý z nich má iný cieľ a ani jeden z nich nezahŕňa zvyšok skupiny. Čo len dokazuje, že nikto z nich nie je hrdina a už vôbec nie charakterný a odhodlaný zachraňovať svet len preto, lebo je to tá správna vec.

Tieto strany boli takým opatrným úvodom a stále som mala pocit, že je to len ticho pred búrkou. Avšak tá búrka sa čoskoro zmenila na hurikán. Pretože nikto nebol ušetrený intríg ostatných. Postavy tak vlastne padali z jedného problému do druhého v zmysle Murphyho zákonov, že čo sa môže pokaziť, sa skrátka aj pokazí. Takže ako naznačuje názov, apokalypsa je blízko. A hoci jazdci by mali byť štyria, v prípade tejto fantasy postačia traja, aby prežili niekoľko svojich osobných apokalýps a s nimi aj ľudia, ktorí sa im náhodne pripletú do cesty.

Čím chcem naznačiť, že v tejto knihe som skrátka ani nemala šancu sa nudiť. Uštipačný štýl ma bavil, často som sa usmievala, no zároveň som vyvaľovala oči na to, čo sa tam deje. Pretože táto kniha bola akčná hneď od začiatku a nesnažila sa ma šetriť. Prakticky som nemala čas vydýchať sa a už sme sa rútili do ďalšej šlamastiky. Občas som hrdinov aj ľutovala, ale nie príliš výrazne – na ich trampotách som sa skrátka až príliš dobre bavila. Vďaka tomu som si navyše uvedomila, že nielen bohovia dokážu prinútiť ostatných, aby robili presne to, čo im najviac prospeje. Aj ľudia sú dobrí intrigáni.

Vo výsledku je teda táto kniha rovnocenným spoločníkom tej predchádzajúcej. Zlepšenie hlavne vidím v tom, že jednotlivé humorné scény boli lepšie rozložené a ja som sa zabávala po celý čas, aj v tých najakčnejších okamihoch. Hrdinovia, hoci neboli charakterní dobrodinci, mi boli opäť o čosi sympatickejší (ale Pipin stále vedie pred ostatnými). Hlavne vďaka tomu, ako ľudsky vystupovali a že prakticky celý čas preskakovali z jednej kaluže problémov do ďalšej, ešte väčšej. Výborná uštipačná zábavná fantasy, ktorá ma bavila od prvej strany po poslednú a prakticky mi nedovolila nudiť sa. A to aj napriek tomu, že ku koncu knihy som už mala pocit, že sa niektoré scény vyslovene opakujú. Ale aj tak sa teším na ďalšie dobrodružstvá tejto tragikomickej trojice.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem autorom.
Viac informácií o knihe nájdete TU.

 

oficiálna anotácia:

Nesourodá trojice dobrodruhů míří zpátky do Stříbrouch, aby tam žádala svou odměnu. Dočkají se ale skutečně vytoužené slávy a bohatství, po kterých tak strašlivě prahnou? Nebo se vůči nim rozmarní bohové zachovají opět příšerně krutě a nespravedlivě? Ne nadarmo se říká, že peníze kazí charakter. A tady je ve hře daleko víc než jen pouhá hrstka zlaťáků! Je vůbec možné, aby se v takovém čase mohlo zrodit něco tak křehkého jako přátelství, mamonu a démonům navzdory?

Alexandra Goldblum se vrací domů, zatímco nad Stříbrouchy se stahují bouřková mračna. Ukřivděný elfí kouzelník se nepřestává hněvat a volat po božím trestu. Sklíčená zlodějka by se nejradši na místě sebrala a odjela daleko pryč. A egoistický hraničář se už naopak vidí jako legendární hrdina. Tři obyčejní smrtelníci. Tři osamělé duše. Tři figurky mezi bezpočtem dalších na božské šachovnici. Jenže hry plné intrik umějí hrát krom cizích entit i mágusové a šlechta. Do jakého průšvihu se Pipin s Eiri a Sebasem namočí tentokrát? A kolika cizími osudy přitom sami zamíchají?

Tři jezdci apokalypsy…

...právě přijíždějí.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára