streda 11. júla 2018

Z prachu Trójskej vojny | The Song of Achilles

Autor: Madeline Miller
Názov: The Song of Achilles (čes. Achilleova píseň)
Slovenské alebo české vydanie: Host, 2014 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.30
Greece in the age of heroes.
Patroclus, an awkward young prince, has been exiled to the court of King Peleus and his perfect son Achilles. Despite their differences, Achilles befriends the shamed prince, and as they grow into young men skilled in the arts of war and medicine, their bond blossoms into something deeper - despite the displeasure of Achilles's mother Thetis, a cruel sea goddess.
But when word comes that Helen of Sparta has been kidnapped, Achilles must go to war in distant Troy and fulfill his destiny. Torn between love and fear for his friend, Patroclus goes with him, little knowing that the years that follow will test everything they hold dear. 

“And perhaps it is the greater grief, after all, to be left on earth when another is gone.”

Madeline Miller je americká spisovateľka, ktorá posledných niekoľko rokov strávila ako učiteľka na strednej škole, kde sa svojich študentov snaží naučiť niečo z latinčiny a niečo o starovekom Grécku. Oba tieto odbory vyštudovala na vysokej škole a k tomu všetkému aj niečo z drámy. Láska k starým príbehom ju doviedla až k písaniu. A ako sama tvrdí, hoci jej napísanie tejto knihy trvalo asi desať rokov, stálo to za to.
V súčasnosti je veľa kníh označovaných za modernú klasiku. Prvotina Madeline Miller patrí medzi ne a to aj napriek tomu, že je viac zameraná na históriu, než pri najpredávanejších knihách býva zvykom. Ako niekto, kto doslova pláva v dejepise, som túto knihu dlho odkladala. Ak robíte to isté, dovoľte mi niečo vám vysvetliť – aby ste ti čítanie tejto knihy užili, nepotrebujete poznať prakticky nič z histórie. Pretože to najdôležitejšie sa dozviete v samotnej knihe.
Okrem faktov z histórie sa do popredia dostávajú aj iné časti príbehov, ktoré seriózne sa tváriaci historici nemajú veľmi radi, nakoľko patria k mytológii. Veľká časť knihy sa však neskôr viaže k Trójskej vojne a hrdinom, ktorí v nej bojovali a z nich všetci sa predstavia aj v deji. Ako už samotný názov napovedá, najväčší priestor dostane asi Achilles a to je meno, o ktorom ste už určite počuli, nakoľko sa o ňom veľa popísalo (aj o Trójskej vojne, to je jasné) a aj veľa natočilo. Pre tých menej chápavých, áno, to je ten film, v ktorom zabili Brada Pitta.
Ale prečo začínam recenziu zmienkou o hlavnej postave? Pretože napriek názvu knihy je v tomto príbehu ktosi ešte dôležitejší – Patroclus, Achillov najlepší priateľ a v prípade tejto knihy aj niečo viac. Celá kniha je vyrozprávaná práve očami Patrocla, ktorý je síce známy z histórie, ale predpokladám, že nie je veľa ľudí, ktorí by jeho meno aj poznali. Ja som k nim doteraz určite nepatrila.
Moje historické nedostatky bokom, Patroclus je naozaj vynikajúco vykreslená postava. Keďže kniha mapuje naozaj dlhý časový úsek, videla som ho vyrastať a dospievať. Ako „nepodarený“ syn mocného kráľa si veľa fanúšikov nezískal a keď sa nakoniec jedna nezhoda skončila tragicky, dostal sa ako vyhnanec na dvor Achillovho kráľovského otca. Od tohto momentu sa príbeh týchto dvoch chlapcov začína prepletať a jeden druhého ovplyvňujú naozaj vo všetkom.
Vždy som zastávala názor, že je úžasné sledovať postavy dospievať. Keď môžem spolu s nimi vyrastať. Príbeh týchto chlapcov ma naozaj chytil za srdce. Čiastočne za to môže aj autorkin zaujímavý štýl. Áno, táto kniha sa viaže ku skutočným udalostiam, avšak väčšina z nich je popísaných skôr stručne, spomínajú sa niekedy len medzi riadkami – ak vôbec. Pretože v prípade tejto knihy je dôležité jediné. A tým je vzťah Patrocla a Achilla.
Odysseus inclines his head. "True. But fame is a strange thing. Some men gain glory after they die, while others fade. What is admired in one generation is abhorred in another." He spread his broad hands. "We cannot say who will survive the holocaust of memory. Who knows?" He smiles. "Perhaps one day even I will be famous. Perhaps more famous than you.” 
Jeden druhého navzájom ovplyvňujú. Z klasickej literatúry vyplýva, že tieto dve postavy mali medzi sebou veľmi blízky vzťah, hoci nikdy nebolo presne určené, aký blízky by mal byť. Madeline Miller sa rozhodla pre interpretáciu, ktorá sa jej pozdávala viac a musím povedať, že to bolo veľmi dobré rozhodnutie (áno, správne hádate, že je to tá romantickejšia interpretácia).
Veľmi citlivo vykreslila charaktery oboch postáv a skrz ich činy mi predstavila ich osobnosti. Achilles bol tak trochu rozmaznaný a nafúkaný fagan, ktorý si veľmi dobre uvedomoval svoju „výnimočnosť“ a rád ju ostatným vystavoval na obdiv. Len v prítomnosti Patrocla však ukazoval svoju jemnejšiu stránku. Pri ňom bol len človekom s chybami a vďaka jeho jedinečnému pohľadu som dokázala pochopiť jeho rozhodnutia, aj vo chvíľach, keď boli motivované skôr jeho prehnanou hrdosťou a zdravý rozum išiel na dovolenku.
A tento moment v ich vzťahu veľa vypovedá o charaktere knihy. Áno, je to kniha o Trójskej vojne a je v nej epickosť. No napriek tomu je to aj príbeh o dvoch odlišných dušiach, ktoré sa naučili nielen spolu žiť, ale dopĺňať sa a ktoré si navzájom ovplyvňovali životy do takej miery, že to často dokázalo zvrátiť aj kľúčové udalosti v dejinách.
The Song of Achilles je zaujímavým spôsobom podaný príbeh založený na skutočných historických udalostiach. Madeline Miller sa rozhodla priblížiť postavu Achilla očami jeho najlepšieho priateľa a druha Patrocla. Na stránkach knihy mi predstavila tieto postavy najskôr ako deti a postupom času ich nechala dospievať, až sa z nich nakoniec stali muži hodní svojich mien. Takisto mi prostredníctvom ich činov predstavila ich osobnosti a hlavne mi stále ukazovala, ako sa vyvíjal ich vzťah a ako ovplyvňoval všetko, čo robili.
Pomedzi to mi však autorka nezabudla pripomínať, že história je niečo, čo pozná naozaj dobre, či už to bolo vďaka odkazom na rôzne udalosti, mená hrdinov, alebo len spôsob života starovekých Grékov a ideály, ktoré vyznávali. Všetko to nakoniec doplnila vlastnou fantáziou, vďaka čomu vznikol delikátne vyvážený a citlivo vyrozprávaný príbeh s prekvapivou hĺbkou a ešte prekvapivejším koncom.
Pretože táto kniha nebola vystavaná len na historických udalostiach, ale predovšetkým na charakteroch postáv. Tie mali svoje svetlé ale aj temné stránky, no bolo to ich konanie, ktoré nakoniec menilo dejiny. A hoci je táto kniha zároveň aj romantickým príbehom, stále v sebe ukrýva dostatok citlivosti, ale aj autorkiných znalostí na to, aby ho dokázali oceniť aj tí najnáročnejší čitatelia.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára