pondelok 16. júla 2018

Lov pokračuje | Siege and Storm

Autor: Leigh Bardugo
Názov: Siege and Storm (čes. Bouře a vzdor)
Séria: The Grisha Trilogy/GrishaVerse (čes. Griša)
Diel: druhý
Slovenské alebo české vydanie: Fragment, 2017 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.08
Soldier. Summoner. Saint. 
Alina Starkov's power has grown, but not without a price. She is the Sun Summoner - hunted across the True Sea, haunted by the lives she took on the Shadow Fold. But she and Mal can't outrun their enemies for long.
The Darkling is more determined than ever to claim Alina's magic and use it to take the Ravkan throne. With nowhere else to turn, Alina enlists the help of an infamous privateer and sets out to lead the Grisha army.
But as the truth of Alina's destiny unfolds, she slips deeper into the Darkling's deadly game of forbidden magic, and further away from her humanity. To save her country, Alina will have to choose between her power and the love she thought would always be her shelter. No victory can come without sacrifice - and only she can face the oncoming storm.

“The less you say, the more weight your words will carry.” 

Leigh Bardugo v prvej knihe svojej trilógie predstavila zaujímavý svet inšpirovaný Ruskom z prelomu 19. a 20. storočia. Vďaka tomu síce príbeh získal trochu inú atmosféru, ale vyslúžil si aj veľa kritiky kvôli určitým nepresnostiam. Napriek tomu sa však našlo dostatok priaznivcov na to, aby príbeh mohol pokračovať. Sama autorka tvrdí, že na ňom pracovala ešte tvrdšie. Popravde, je to vidieť.
Druhé diely trilógii má málokto rád, nakoľko majú nemilú vlastnosť tvoriť akýsi spojovací článok medzi začiatkom a vyvrcholením celého príbehu. Vo všeobecnosti sa v týchto knihách nič nedeje, postavy poletujú z miesta na miesto bez hlbšieho zmyslu a akýkoľvek zlom, ktorý by mohol posunúť dej aspoň o kúsok napred, sa vlastne odohrá na posledných päťdesiatich stranách. S určitými odchýlkami by som teraz dokázala vymenovať minimálne desať druhých dielov, ktoré takto vyzerajú.
Preto som ku knihe Siege and Storm pristupovala s istou opatrnosťou, nakoľko som netušila, čo presne by som mala čakať. Prvá kniha tejto trilógie bola zaujímavým kúskom, avšak čokoľvek epické v nej ostalo len naznačené, tým pádom mala autorka k dispozícii naozaj veľa potenciálu. Záležalo len na nej, či sa rozhodne ho použiť. Čiastočne som rada, že sa tak aj stalo.
Kto už čítal Vraniu šestku (Six of Crows) a jej pokračovanie, určite vie, že Leigh dokáže na počkanie vymýšľať naozaj zaujímavé zápletky. Jej prvotina podobné kvality síce nemá, ale napriek tomu dokáže zaujať. Som teda naozaj rada, že v pokračovaní som konečne našla tú Leigh, na ktorú som si zvykla. Jej silnou stránkou sú rozhodne rôzne konšpirácie, tajné plány a intrigy. Poviete si, že podobným témam sa venuje mnoho autorov a som si istá, že mnohí z nich o tom všetkom píšu naozaj kvalitne (nie, nehovorím o autorovi Game of Thrones).
Kľúčom k úspechu je neprekombinovať jednotlivé kúsky a všetko napísať tak, aby to na seba dokonale nadväzovalo. Potom stačí využiť práve tie správne postavy a recept na intrigánsky koláč je na svete. Postavy v tejto knihe čelia zaujímavým problémom. Hoci Alina je ešte stále skôr bábkou v rukách ostatných, začína sa prejavovať aj ako samostatná bytosť, čo je dôležité.
Dôležitejšie ako to je už len aby sa z nej stala postava, ktorá dokáže zaujať a ľudia o nej nečítajú len preto, lebo musia. Ako každý má svoje momenty, ale vo väčšine prípadov sa naozaj snaží používať to, čo sa jej ukrýva v lebke a takisto sa učí, že keď niekto pískne, nemusí si sadnúť ako poslušné šteniatko. Aj keby ten niekto bol samotný cár.
Mal oproti predchádzajúcej knihe oveľa viac vystrkuje rožky, čo je viac ako len pochopiteľné. Len by si mal dať pozor, aby to niektorým ľuďom nezačalo prekážať. Správanie rozmaznaného päťročného fagana vyšlo z módy niekedy na prelome storočí. Okrem nich sa opäť predstavili aj iné postavy z predchádzajúcej knihy, avšak pribudli aj nové, ktoré sú minimálne zaujímavé.
“The Darkling will hunt you for the rest of your days."

"Then you and I will have something in common, won't we? Besides, I like to have powerful enemies. Makes me feel important."
Mal crossed his arms and considered the privateer. "I can't decide if you're crazy or stupid."
"I have so many good qualities," Sturmhond said. "It can be hard to choose.” 
Ich príbehy, vlastnosti a osobnosti zaujímavým spôsobom posúvajú dej a takisto sa im zdatne darí zamotávať jednotlivé nitky intríg. V tomto prípade je najdôležitejší hlavne Nikolai, ktorého všetci čitatelia milujú, hoci si nie som istá, čím presne si to zaslúžil. Je to pomerne zaujímavá postava, má zmysel pre humor, ale že by som z jeho prítomnosti práve omdlievala, to povedať nemôžem.
Ale vďaka nemu som mala možnosť opäť obdivovať to, čo si na knihách Leigh Bardugo vážim najviac – to, ako krásne je v nich všetko prepletené a ako jednotlivé postavy ťahajú za mocenské nitky. Dokonca aj vtedy, keď ich činy dokážu položiť na kolená nejednu obrovskú ríšu.
Siege and Storm je v mnohých ohľadoch oveľa lepšia kniha ako Shadow and Bone. Postavy sa správajú síce viac-menej rovnako, ale v ich charakteroch je vidieť istý vývoj. Nie vždy je to síce k dobru, ale každá zmena je dobrá. Okrem toho do deja pribudlo veľa nových postáv, ktoré rôznym spôsobom ovplyvňujú celkové dianie a zaručujú, že dej takmer nikdy nestagnuje. Výnimku tvorí len ústredná časť, v ktorej je plynutie značne spomalené. Rovnako na tom bola aj predchádzajúca kniha, takže v tomto smere sa toho veľa nezmenilo.
Zmenil sa však celkový charakter knihy, nakoľko je oveľa menej o vyvolených bojovníkoch a obyčajných dievčatách, ktoré zrazu zistia, že nie sú až také obyčajné, ale oveľa viac sa venuje mocenským hrám a intrigám na cárskom dvore. V tomto smere kniha ponúka naozaj výživné udalosti, ktoré veľmi výrazne posúvajú dej.
Oproti predchádzajúcej knihe som sa takisto dozvedela oveľa viac o fungovaní tohto zaujímavé sveta. Väčšia pozornosť je zameraná aj na Griše, ich rozdelenie, schopnosti a hierarchiu. Samotný dej je skôr jednoduchší a nie je príliš prekombinovaný. Vďaka tomu všetky línie skvele zapadajú na svoje miesto a vďaka nim sa v závere knihy vybudovalo zaujímavé napätie, ktoré bolo zakončené epickým vyvrcholením so všetkým, čo k tomu patrí.
Takže väčšina potenciálu, ktorý bol v predchádzajúcej knihe len naznačený a inak nevyužitý, dostal svoj priestor. Osobne sa veľmi teším, čo autorka pre svoje postavy vymyslela. Snáď sa jej podarí zakončiť túto trilógiu tak epicky, ako to plánuje. Nakoľko náznak toho, čo sa stane v záverečnom diele trilógie, je možné nájsť už na stránkach tejto knihy.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára