nedeľa 30. septembra 2018

Intrigy a mocenské hry | The Caged Queen

Autor: Kristen Ciccarelli
Názov: The Caged Queen
Séria: Iskari (čes. Iskari)
Diel: druhý
Slovenské alebo české vydanie: prvý diel v češtine vyšlo v Omege
Hodnotenie na GR: 4.24
Once there were two sisters born with a bond so strong that it forged them together forever. Roa and Essie called it the hum. It was a magic they cherished—until the day a terrible accident took Essie’s life and trapped her soul in this world.
Dax—the heir to Firgaard’s throne—was responsible for the accident. Roa swore to hate him forever. But eight years later he returned, begging for her help. He was determined to dethrone his cruel father, under whose oppressive reign Roa’s people had suffered. Roa made him a deal: she’d give him the army he needed if he made her queen. Only as queen could she save her people from Firgaard’s rule.
Then a chance arises to right every wrong—an opportunity for Roa to rid herself of this enemy king and rescue her beloved sister. During the Relinquishing, when the spirits of the dead are said to return, Roa discovers she can reclaim her sister for good. All she has to do is kill the king.

“What are souls, but stars waiting to be born?”

Kristen Ciccarelli je kanadská spisovateľka, ktorá si svojou prvou knihou získala veľa pozornosti. Čiastočne za toč vďačí faktu, že sa jej kniha objavila vo FairyLoot-e, jednom z predplatných knižných boxov. Avšak oveľa väčšiu zásluhu na úspechu jej knihy má jej vlastne nadanie a to, že stvorila naozaj nádherný a miestami aj trochu krutý svet. Preto sa nikto nečudoval, že sa do neho plánuje vrátiť. Dokonca opakovane.
Draci. Na nich bola vystavaná väčšina úspechu predchádzajúcej knihy The Last Namsara. Lebo hoci sú tieto okrídlené príšerky veľmi obľúbené, skôr sa im darí preraziť v rôznych seriáloch a filmoch, než v knihách. Ale potom sa objavili v sérii Kristen Ciccarelli a čitatelia si uvedomili, že tí knižní draci majú ešte väčšie čaro. No namiesto toho, aby autorka ťažila len z úspechu týchto lietajúcich postrachov, rozhodla sa svoj svet predstaviť aj z inej strany – tej omnoho viac intrigánskej.
Hoci je táto kniha pokračovaním, zároveň sa dá vnímať ako samostatná kniha. A to je veľmi dôležitá informácia, nakoľko je kľúčová v tom, ako kniha na mňa pôsobila. Je pravda, že sa v nej hovorilo postavách, ktoré som spoznala v prechádzajúce knihe. Hoci Asha a jej príbeh sú viac-menej ukončené, ostalo tu dostatok postáv, o ktorých som sa chcela dozvedieť viac. Takými postavami boli aj Dax a Roa, nový kráľovský pár, ktorý viac ako nejaká láska spojila núdza a istá vypočítavosť.
Roa sa ukázala ako nadaný stratég, keď sa rozhodla prinútiť Daxa, aby sa s ňou oženil, pretože len ako kráľovná môže zabezpečiť lepší osud pre svojich ľudí. Dax to prijal, nakoľko potreboval jej podporu a takisto kráľovnú. Avšak teraz už povstanie skončilo – a predsa na nich ešte nečaká to obľúbené „a žili šťastne, až kým nepomreli“. To sa mi na tejto knihe najviac páči. Ukazuje totiž tú odvrátenú stránku iných kníh, ktoré končia v momente, keď je porazený hlavný záporák. Ten však vždy má dostatok prívržencov a pomocníkov a všetkých ich pochytať, je náročné.
Dej tejto knihy sa väčšinovo zaoberá hlavne tými procesmi, ktorými sa mnoho autorov nezaoberá. Nový kráľ tu vedie žabo-myšie vojny so svojou správnou radou, ktorá sleduje vlastné ciele a pripravuje vlastné sprisahania, aby dosiahli to, čo chcú. Táto hra je veľmi nebezpečná a taká plná intrigami, že ma vyslovene fascinovala. Súčasťou toho všetkého boli aj ženy, pre ktoré sú takéto hry viac ako len prirodzené, lebo väčšinou sú to práve ženy, ktoré rady bojujú zákerne.
Takže v knihe sa rozpútala hra plná úskokov a náznakov. Je pravda, že niektoré odhalenie bolo jednoduché predvídať, no stále sa našlo niečo, čo ma aspoň trošku dokázalo prekvapiť, takže kniha je napokon aj trošku rafinovaná. Avšak nie je to tak, že by sa celá zaoberala len intrigami a mocenskými hrami. Nie, pretože tento svet je aj plný mágie a bola by veľká škoda, ak by sa tu autorka nesnažila využiť.
“You think love is as fragile as that? Like a stalk of wheat, easily broken in a storm? That’s not what love is. Real love is the strongest kind of steel. It’s blade that can be melted down, its form changed with every bang of the hammer, but to break it is a task no one is capable of. Not even Death.”
Trošku ma však sklamalo, že draci už neboli takou veľkou súčasťou tejto knihy. Iste, stále sa o nich hovorilo, ale neboli tak fyzicky prítomní. Aspoň nie tak často ako predtým. Hlavnú úlohu v tomto prípade hrala trošku iná mágia, o niečo viac záhadnejšia a vychádzajúca zo starých príbehov. Tá sa spájala s dušami mŕtvych a nebezpečenstvom, ktoré by takéto duše mohli predstavovať pre živých. A niekde v tejto časti som naplno pochopila, že táto kniha je naozaj samostatným príbehom.
Odohráva sa v tom istom svete, ale má úplne iný charakter. Takže by bolo nemúdre porovnávať túto knihu s príbehom The Last Namsara (hoci som si istá, že sa nájde dosť ľudí, ktorí to urobia za mňa). Tam, kde predchádzajúca kniha bola hlavne o sile ducha a prekonávaní minulosti, tam bol tento príbeh zameraný na pohrávanie si s ostatnými a na hľadanie samého seba a svojho vlastného hlasu, aby ním postavy mohli prekričať svojich nepriateľov.
Tiež bol o dôvere, o priateľstve, o odpúšťaní a o tom, ako v sebe nájsť silu urobiť to, čo je správne. No a nakoniec bol aj o mocnej mágii, ktorá formovala nielen postavy, ale aj smerovanie deja. Dokopy všetky tieto prvky zabezpečili, že som sa nemala čas nudiť, v deji sa neobjavili hluché miesta a postavy mohli rásť. To všetko za pomoci silných emócií.
The Caged Queen je nemenej dobre napísaným pokračovaním knihy The Last Namsara, avšak zároveň je to aj samostatný príbeh. V knihe sa objavili postavy, ktoré mi boli predstavené už skôr a takisto sa dej odohrával v rovnakom svete. Tentoraz sa však hlavnými postavami stali Roa a Dax, nový kráľovský pár, ktorý musí čeliť mnohým nástrahám. Roa bojuje hlavne za slobodu svojho národa a svojmu novému manželovi príliš neverí, nakoľko sa zatiaľ neosvedčil ako silný vodca. Dax zase musí veľmi opatrne našľapovať okolo svojich nepriateľov a častokrát musí predstierať, že je niekým iným, aby dosiahol to, čo si zaumienil.
Okolo ich osudov už ale nelietajú draci. Sú stále prítomní, avšak spomínajú sa skôr okrajovo, nakoľko hlavné postavy nemajú svojich drakov. No dej je napriek tomu plný mágie, aj keď tentoraz o čosi inej. Táto súvisí s mŕtvymi dušami. Vďaka tomu sa zásadne mení charakter knihy, nakoľko je dej čiastočne tvorený práve mágiou mŕtvych duší a čiastočne aj pre všetky tie intrigy a mocenské hry, v ktorých strede sa našli hlavné postavy.
Čo sa však nezmenilo, je, že táto kniha je takisto čiastočne vyrozprávaná prostredníctvom starých príbehov a spomienok, čo pomáha budovať napätie a udržiavať dynamiku. Vďaka tomu v deji nevznikli hluché miesta a jednotlivé stránky odsýpali jedna radosť. Hoci je teda táto kniha taká iná, stále je rovnako silná, vystavaná čiastočne na sile priateľstva, takisto je v nej veľký dôraz kladený na dôveru, česť a prešibanosť. Táto kniha je teda dôkazom, že na poli epickej fantasy sa objavil hráč, s ktorým by sme mali jednoznačne rátať.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára