pondelok 10. septembra 2018

Koniec dlhoročného pátrania | Havraní kráľ

Autor: Maggie Stiefvater
Názov: Havraní kráľ (angl. The Raven King)
Séria: Havraní cyklus (angl. The Raven Cycle)
Diel: štvrtý
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2018 (SR)
Hodnotenie na GR: 4.31
Sú to už roky, čo Gansey márne hľadá strateného waleského kráľa. Postupne sa k nemu pridali ďalší: Ronan, ktorý dokáže privádzať veci zo snov. Adam, ktorý za svätil život mágii. Noah žijúci len napoly. A Blue, čo verí, že jej láska Ganseyho usmrtí.
Sú však aj horšie osudy ako smrť.
Zázračný len postupne zahaľuje tieň démona a sny splývajú v jedno s nočnými morami.
Ničomu mŕtvemu nemožno veriť.
Nič živé nie je v bezpečí.

„Bol kráľ. A toto bol rok, keď mal zomrieť.“

Maggie Stiefvater je úspešná autorka, ktorá za svoju niekoľkoročnú kariéru zabŕdla do naozaj všakovakých tém a námetov. Postupom času sa zlepšovala a nakoniec sa vyprofilovala ako jedna z autoriek venujúcich sa magickému realizmu. Pričom jej posledné vydané knihy sú ukážkou toho najlepšieho, čo daný žáner môže ponúknuť.
Niektoré série postupom času strácajú na popularite. Niekedy je to preto, že sa jednoducho stali príliš dlhými a väčšina čitateľov nemá toľko trpezlivosti, aby čakala na vydanie dvadsiateho siedmeho pokračovania série – aj keby mala byť ich obľúbenou. Inokedy záujem opadá, pretože pokračovania už nemajú toľko sviežosti a z príbehu sa vytráca aj akási iskra. Avšak, to nie je prípad Havranieho cyklu. Pretože v tejto sérii mi Maggie neustále dokazovala, že jej ostal dostatok fantázie na to, aby ma mohla neustále prekvapovať.
Knihy o Havraních chlapcoch a Blue boli vždy plné fantázie a snov, vlastne sa odohrávali niekde na hranici medzi skutočnosťou a snom, čo je charakteristika akoby vystrihnutá z príručky venovanej magickému realizmu. Lenže okrem týchto atribútov je nutné povedať ešte čosi – totiž sama autorka tvrdí, že napísanie tejto série jej trvalo asi desať rokov. Čo je pomerne dlhý časový úsek, ktorý spôsobil, že zatiaľ čo v Havraních chlapcoch Maggie viac-menej len flirtovala s magickým realizmom, v Havraňom kráľovi sa ním nechala naplno opantať a podobnú reakciu sa pokúsila vyvolať aj vo svojich čitateľoch.
Čiastočne sa to prejavuje na samotnej atmosfére. Tá bola vždy záhadná a plná napätia, no tentoraz častokrát prechádzala do temnoty a miestami až hrôzy, hlavne keď sa na scéne objavilo ďalšie dômyselne premyslené strašidlo. Atmosféra tejto knihy teda bola ponurá a nie veľmi priateľská k mojej dobrej nálade. Čiastočne to ešte viac umocňovalo svižné striedanie uhlov pohľadov.
Videla som do hláv viacerým postavám a ich konanie niekedy nebolo úplne vysvetlené, skôr naznačené v rôznych časových líniách naraz, čím v deji vznikal veľmi zaujímavý a organizovaný chaos. Ak niečo také môže existovať, tak to rozhodne nájdete na stránkach tejto knihy. Hoci striedanie uhlov pohľadov neprospievalo mojej pozornosti, nemôžem sa sťažovať.
Pretože to nakoniec malo presne taký efekt, aký autorka najskôr zamýšľala – aby ma to nielen zmiatlo, ale aby to vo mne vyvolalo celý rad rôznych temných vnemov, aby som si vďaka tomu užila atmosféru a hlavne to neskutočným spôsobom gradovalo napätie celého deja. Pretože bez ohľadu na to, ako nekonzistentne niekedy pôsobili jednotlivé uhly pohľadov, stále na seba nadväzovali a navzájom spolu súviseli.
A v tomto lahodnom temnom chaose som opäť mohla sledovať osudy svojich obľúbených postáv. Podobne rôznorodých a úplne unikátnych skupiniek v literatúre je naozaj pomenej. Každá osoba v tejto knihe bola výstredná úplne iným spôsobom, no napriek tomu som nikdy nemala pocit, že by ma ich inakosť mohla prevalcovať. Pretože len podobne odlišné postavy by mi dokázali rozpovedať tento magicky prepletený príbeh.
„Svet nepoznal veličinu na odmeranie nenávisti. Existovali tony, metre, roky. Volty, uzly, watty. Ronan dokázal vysvetliť, ako rýchlo ide jeho auto. Vedel presne opísať, aký teplý bol deň. Mohol konkrétne definovať svoj tep. No nedokázal presne vyjadriť, ako veľmi nenávidí Akadémiu Aglionby.“
No bola to predovšetkým sila ich priateľstva, ktorá tento dej dokázala skutočne nakopnúť. To, ako nemuseli vyjadrovať všetko slovami, pretože si dokonale rozumeli aj bez nich. Každý mal svoju vlastnú úlohu a dopĺňal tento krásne vyvážený celok. A pritom som stále mala na zreteli fakt, že každá postava, či už to bol Gansey, Blue, Adam alebo Ronan, dokonca aj Noah – všetci prešli svojim vlastným vývojom a na poslednej stránke som už čítala o úplne iných ľuďoch.
To je jedným z najsilnejších prvkov tejto série. Hoci je vystavaná predovšetkým na sile fantázie, na snoch, vnemoch a atmosfére, zároveň ju na svojich pleciach držia dokonalým spôsobom nedokonalé postavy, ktoré túto sériu kotvia v realite a vďaka tomu umocňujú zážitok z čítania.
Havraní kráľ je skvostným vyvrcholením naozaj vynikajúcej a hlavne odlišnej série. Napätie i celá zápletka počas série gradovali, až napokon vyvrcholili do zhluku temného chaosu niekde na polceste medzi snom a realitou. Oproti predchádzajúcim knihám bola atmosféra v deji omnoho viac temnejšia a občas aj hrozivejšia. Prvky hravosti spríjemňujúce čítanie v predchádzajúcich troch knihách boli zatlačené do úzadia, aby mi autorka mohla pripomenúť, že táto posledná časť putovania jej postáv je skutočne vážna a na hrane noža.
Gansey, Blue, Adam, Ronan, Noah a ďalšie iné postavy dostali svoj vlastný priestor, nakoľko mi rozprávali príbeh zo svojich uhlov pohľadov. Čo môže pre niektorých čitateľov predstavovať problém, nakoľko to v deji vyvolávalo nielen chaos, ale takisto to budilo dojem, že jednotlivé časti príbehu do seba vlastne ani nezapadajú. Ale v skutočnosti je pravdou presný opak – v tejto knihe, rovnako ako v celej sérii, všetko so sebou navzájom súvisí a každá maličkosť, akokoľvek bezvýznamná sa môže zdať, nakoniec ovplyvňuje samotný dej.
Ten je vystavaný čiastočne na niekedy naozaj podivných udalostiach, na zúrivo lietajúcich havranoch, jasnovideckých seansách, ale aj divokých večierkoch s kamarátmi, či bezbrehom snívaní. To všetko je doplnené opisom jednotlivých vnemov, na atmosfére, mágii, snoch, ale takisto na emóciách. Táto kniha tak ponúka to najlepšie, čo je možné nájsť v magickom realizme.
Maggie využila neobmedzené možnosti tohto žánru, ale aj svoju obrovskú fantáziu, aby mi svojim úsporným štýlom dopovedala príbeh, v ktorom boli všetky konce konečne zviazané do jedného uzla – aj keď niekedy oveľa nekonvenčnejším spôsobom, než by si konvenční čitatelia priali. Pričom nezabudla, že niektoré maličkosti si môžu čitatelia vlastne domyslieť a pospájať sami. No bez ohľadu na otvorenosť niektorých koncov je táto séria stále najmä o sile priateľstva a o odhodlaní prekonať všetky prekážky.




Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára