streda 19. septembra 2018

Čarovný svet Majky Danihelovej


Článok je súčasťou projektu Zoznámte sa, Majka Danihelová, do ktorého sa okrem mňa zapojila Sue, Michelle Neliss.

Keď sa mi pred viac ako štyrmi rokmi do rúk po prvý raz dostala jedna z pracovných verzií V znamení ametystu, už vtedy som vedela, že v rukách držím budúci bestseller. Majke sa podarilo vytvoriť nielen zaujímavý príbeh, ale predovšetkým fascinujúc svet, ktorý očarí každého milovníka dobrej fantastiky. Som si istá, že ak by ste aj vy o tomto svete vedeli viac, knihu by ste si s radosťou prečítali. A to je účel aj tohto článku – aby vám načrtol rozsiahly svet vybudovaný v Majkinej fanázii.


Kde sa tvoj príbeh odohráva?
Vo vymyslenom svete s názvom Spoločenstvo národov. Krajina sa tu delí na sedem kráľovstiev a na územia nikoho. Moja hrdinka Meggie sa dostane do jedného z kráľovstiev, do Ametystového lesa.

Aké bytosti tam žijú?
Rôzne. V Ametystovom lese však žije prírodné spoločenstvo víl a voktarianov. V Spoločenstve národov sa všetky bytosti delia podľa určitých špecifických znakov. Majú jednofarebné aury, líšia sa stavbou tela, farbou pokožky, vlasov aj očí. Napríklad pre prírodné spoločenstvo je typické, že víly a voktariani majú svetlé vlasy, modré alebo sivé oči a fialovú auru. Pre moju hrdinku je to dosť veľký problém, pretože k nim so svojím červeným hniezdom na hlave a zelenými očami vôbec nezapadá. Nemajú práve v obľube cudzincov, a preto jej ide o krk.

Ako funguje Ametystový les?
V niektorých veciach je úplne odlišný oproti nášmu svetu a v niektorých zase podobný. Vývoj spoločnosti je tam o niečo pomalší, aj keď nejde o žiadny stredovek. Vo väčších mestách majú zavedenú kanalizáciu, sú výbornými staviteľmi, čiže po Lese možno nájsť rôzne krásne aj farebné stavby vrátane akvaduktov. Sú vzdelaní, majú blízky vzťah k prírode a veľa pracujú v sadoch aj na poliach. Majú na výbornej úrovni liečiteľstvo. O niečo modernejšie vybavenie možno nájsť v bohatších sídlach. Platí pre nich zákon o obliekaní. Víly nemôžu nosiť nohavice, iba dlhé šaty. Používajú dokonca aj podprsenky (čo mi niekto raz vyčítal v recenzii, ale ako som povedala, nie je to stredovek, je to iný svet, kde fungujú iné pravidlá). Zaujímavosťou je napríklad to, že na pobrežie Ametystového lesa občas more vyplavuje veci pochádzajúce z nášho sveta. Prírodné spoločenstvo si všetko zbiera a vystavuje v Dome artefaktov. Nachádza sa tam dokonca aj lietadlo.
Celé spoločenstvo Lesa riadi Lesná rada a kráľovská rodina. Prísne dozerajú na dodržiavanie pravidiel. Pokiaľ nevytŕčate z radu, všetko je okej, žije sa vám dobre, no ak začnete vystrkovať rožky a odmietnete rešpektovať niektoré ich pravidlá, zaradia vás do vyhosťovacieho procesu a skončíte za hranicami Ametystového lesa.

Na čo slúži Ametystový lampáš?
Ide o vecičku, ktorej podstatu vlastne nikto tak úplne nechápe. Je proste tam a prírodné spoločenstvo chráni pred vonkajším svetom. Vytvára nad celým Lesom neviditeľnú ochranu, cez ktorú nemôže prejsť nikto s odlišnými špecifickými znakmi. Pokiaľ nejakú vílu alebo nejakého voktariana vyhostia, znamená to, že im odoberú fialovú auru, a potom sa takéto bytosti už nikdy nemôžu vrátiť, pretože Ametystový lampáš s nimi nedokáže nadviazať spojenie.
Moja hlavná hrdinka sa dostane do Ametystového lesa aj napriek tomu, že má odlišné špecifické znaky. Na to, aby sa mohla vrátiť domov, však najprv musí pochopiť, ako je možné, že prešla cez najväčšiu ochranu prírodného spoločenstva, a taktiež musí odhaliť tajomstvá minulosti, pretože náš svet je s tým novým nejakým spôsobom prepojený.

Chceli by ste sa o tomto svete dozvedieť viac? Nie je nič jednoduchšie. Stačí, ak od 21. 9. vkročíte do akéhokoľvek dobrého kníhkupectva a k pokladni si donesiete jeden (Ale pokojne aj viac pre zvyšných členov rodiny!) výtlačok V znamení ametystu.


A ako to vyzerá v Ametystovom lese? Aj takto!



(Autorkou týchto fotiek je Majka v spolupráci s Michelle. 
Viac ich nájdete na jej oficiálnej webovej stránke.)




Kde získate viac informácii o autorke a jej knihe?



Ostatné články z projektu Zoznámte sa, Majka Danihelová:

autorka o sebe a svojom písaní [Michelle z Living dead girl (Delirious soul)]

rozhovor s autorkou knihy a autorkou obálky (Neliss z Booklandu)



2 komentáre:

  1. Promo fotky sú krásne a celé fungovanie Ametystového lesa vyzerá naozaj fascinujúco :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ametystový les je fascinujúci - veľmi čarovné miesto :)

      Odstrániť