pondelok 24. septembra 2018

Dokonalí v nedokonalosti | Chybná

Autor: Cecelia Ahern
Názov: Chybná (angl. Flawed)
Séria: Chybná (angl. Flawed)
Diel: prvý
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2018 (SR); Omega, 2016 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4.08
Život Celestine Northovej nemal chybu. Bolo také ľahké byť dokonalou dcérou a sestrou, obľúbenou medzi spolužiakmi aj učiteľmi, priateľkou najžiadanejšieho chalana na škole. Stačilo však jedno rozhodnutie, ktorým porušila pravidlá, a odrazu jej hrozí strata slobody - ak ju dokonalá spoločnosť uzná Chybnou a vypáli jej na telo znamenie.
Cecelia Ahern vo svojom strhujúcom young adult debute prináša príbeh zo sveta, kde bezchybnosť je normou a jeden chybný krok vedie k zavrhnutiu a trestu. Príbeh, kde sa možno nie tak bezchybné sedemnásťročné dievča stane proti svojej vôli vyvrheľkou, no aj hrdinkou.

„Čím viac chýb urobíš, tým viac sa naučíš.“

Cecelia Ahern je írska spisovateľka, ktorá je známa najmä svojimi romantickými knihami, akými sú napríklad P. S. Milujem ťa alebo S láskou Rosie, podľa ktorých boli natočené aj rovnomenné filmy. To, v spojení s jej štýlom, jej zaručilo pozornosť a kvalitne napísané texty zase obľúbenosť. Napriek tomu, že je vo svojom žánri obľúbená a úspešná, rozhodla sa skúsiť niečo nové. Tým niečím iným nie je len tvorba pre mladých, ale dokonca kniha pre mladých s prvkami dystópie.
Hovorí sa, že človek je tvor omylný a tým pádom aj nedokonalý. Robí chyby, niekedy opätovne, a niekedy sa z nich poučí. No a inokedy nie. Napriek tomu sa však vždy nájde dostatok jedincov, ktorí tvrdia, že je možné dosiahnuť dokonalosť a väčšinou vám k tomu ponúknu buď nejaké duchovné vedenie, alebo niečo iné zaváňajúce sektou a podobnými inštitúciami. Bez ohľadu na to, koľkokrát sa niečo podobné stane, vždy sa nájde dosť ľudí, ktorí tieto reči podporujú. A predstavte si, že by túto myšlienku dokonalosti podporovala celá krajina. Desivé, však?
Avšak bez ohľadu na to, aké desivé mi to pripadá, vo svete Cecelie Ahern ide o skutočnosť. Po jednej z ďalších hospodárskych kríz sa spoločnosť rozhodla, že tí, ktorí to spôsobili, za to musia byť súdení. Oni urobili chybu a spoločnosť trpela. No a čo sa rozhodla urobiť spoločnosť? Odsúdiť týchto Chybných, označiť ich, aby ich všetci na prvý pohľad spoznali a mohli ich opľuť, lebo je to ich vina, a na ich miesto dosadili iných schopnejších ľudí.
Poviete si, že je to dobrá myšlienka. Veď tí, ktorí svojimi chybami poškodzujú spoločnosť, by za to mali platiť, nie? No a teraz si predstavte, že žijete v tej istej spoločnosti o niekoľko rokov neskôr, kde je Chybných viac a kde je trestné už len to, že nejakému Chybnému nedajbože otvoríte dve realebo mu podáte peňaženku, ktorá mu spadla na zem.
Predstavte si spoločnosť, v ktorej je prísna selekcia ľudí, ktorí niekedy spáchali niečo, za čo si vyslúžili označenie „Chybný“ a v ktorej sa nadovšetko vyznáva dokonalosť. Len s jedným problémom – človek ako jedinec nie je schopný dokonalosti, takže klameme, podvádzame a mýlime sa.
Do tejto spoločnosti sa narodila hlavná hrdinka Celestine. Má dokonalého priateľa, dokonalé známky, dokonalú budúcnosť a dokonalé názory. Až do momentu, keď urobí niečo absolútne nedokonalé – rozhodne sa pomôcť starému mužovi, ktorého premohol záchvat kašľa. Veď to je ľudské, poviete si. Prejavila súcit, poviete si. V čom je teda problém? Tento muž bol označený za Chybného, tým pádom sa nesmiete jeho smerom ani len pozrieť, nieto mu ešte pomáhať. A za niečo, čo je v našej spoločnosti vítané ako akt ľudskosti, hlavná hrdinka čelí vážnemu obvineniu a ak ju uznajú vinnú, tiež ponesie znamenie Chybných.
„Ak spravíš chybu, môžeš sa z nej použiť. Ak nikdy nespravíš chybu, nikdy sa nebudeš mať z čoho poučiť a nebudeš múdrejšia. Naši takzvaní vodcovia, ktorých máme, nikdy chybu nespravili. Ako sa mohli naučiť, čo je správne a čo nesprávne? Ako sa mohli niečo naučiť o sebe?“
V tomto skutočne krutom a surovom svete sa odohráva celý príbeh. Hoci je táto kniha určená pre mládež, len sotva by som našla príbeh, ktorý by bol viac surovejší a krutejší vo svojom spracovaní. Z každej strany na mňa útočili naozaj silné emócie a akoby to nestačilo, takisto aj veľmi hlboké zamyslenie. V podstate som sledovala prerod ignorantskej dievčiny na silnú ženu, ktorá napriek vlastným predsudkom začína chápať, že urobiť chybu neznamená byť nedokonalý. Znamená to len byť ľudský.
Vďaka vlastnému procesu si začína uvedomovať nielen dvojaký meter tých v najvyšších pozíciách, ale takisto na vlastnej koži pociťuje následky mocenských hier, politických intríg a hladu po moci. V tejto knihe som nenašla veľa akcie. Skôr by sa dalo povedať, že v niektorých častiach sa v tejto knihe nedialo zhola nič. Napriek istej stagnácii deja hlavne v ústrednej časti knihy by som však len sotva našla knihu, ktorá by mi dala toľko námetov na premýšľanie.
Chybná nie je dokonalou knihou a ak by som sa na ňu pozrela len z pohľadu deja a toho, ako sa posúval, musela by som skonštatovať, že má naozaj veľa nedostatkov. Po naozaj dychberúcej úvodnej tretine prišli kapitoly, ktoré boli vo svojej podstate zbytočné, pretože dej nikam neposúvali. Lenže vzhľadom na tému spracovanej v tejto knihe to vlastne ani nemôžem považovať za nedostatok. Iste, keďže je táto kniha vo svojej podstate dystópiou, príde aj na boj jednotlivcov proti zriadeniu. No na tomto príbehu je dôležitý hlavne jeho filozofický a morálny rozmer a ten súvisí hlavne s vývojom charakteru hlavnej hrdinky.
Tá sa na stránkach knihy premieňa z ignorantskej dievčiny na odvážnu ženu so silnými morálnymi hodnotami. Okrem toho je však táto kniha nabitá aj silnými emóciami, ktoré ma miestami dokázali primraziť na mieste alebo ma na počkanie rozplakali. Pomedzi to som vždy mala dostatok priestoru na premýšľanie, nakoľko dej samotný nebol príliš rafinovaný alebo náročný. Čo bol najskôr autorkin zámer, nakoľko nemôžete napísať takúto silne filozofickú knihu bez toho, aby ste svojim čitateľom dovolili premýšľať nad jednotlivými témami.
V konečnom dôsledku je však náročné túto knihu jednoznačne hodnotiť, pretože ma chytila nielen za srdce, ale prinútila ma premýšľať nad vecami, ktoré sa pre mňa stali samozrejmosťou a Chybným ľuďom v tejto knihe boli odopierané. Jednoznačne viem povedať len toto – vďaka tejto knihe som sa niekedy až trpko zamýšľala a viem, že sa takto chcem zamýšľať aj častejšie. Takýchto surových kníh by sme potrebovali viac.



Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára