sobota 22. septembra 2018

Manželská kríza | All Your Perfects

Autor: Colleen Hoover
Názov: All Your Perfects
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.36
THEN: The Last thin Quinn expected was to meet the love of her life just outside her fiancé’s front door. A year after leaving behind their cheating partners, Quinn and Graham are in a perfect relationship that seems designed by fate.
NOW: Seven years later, their perfect love is threatened by their imperfect marriage. The memories, mistakes, and dreams that they have built up over the years are tearing them apart. The one thing that could save them might also be the very thing that pushes their marriage past the point of no return.

“If you only shine light on your flaws, all your perfects will dim.”

Collen Hoover je úspešná americká spisovateľka, ktorá má na konte hneď niekoľko medzinárodne úspešných kníh. Z týchto príbehov sa mnohé dočkali aj slovenského alebo českého prekladu, takže je jej meno dobre známe aj tuzemským čitateľom. Vo svojej tvorbe sa vždy venuje rôznym témam, jej postavy dokážu chytiť za srdce a čo je najdôležitejšie, nevyhýba sa ani naozaj pálčivým problémom. Predtým to bolo napríklad domáce násilie, teraz je to manželská kríza.
Väčšina romantických kníh nám ukazuje, ako sa nejaký ten párik stretne a ako sa dáva dokopy. V poslednej kapitole väčšinou príde svadba v americkom štýle a jediné, čo k tej dokonalej gýčovosti chýba, je už iba tvrdenie „a žili šťastne až naveky“. Lenže všetci, dokonca aj tie najromantickejšie duše na svete, vieme, že život nie je rozprávka a tvrdiť niečo podobné by bolo šialenstvo. Napriek tomu sa veľmi málo spisovateľov vo svojich knihách zamýšľa nad tým, čo sa stalo so vzťahom po tom, ako dvaja zamilovaní pred oltárom povedali áno a sľúbili si večnú lásku.
A to je čiastočne motívom práve tejto knihy. Jej dej je vystavaný na dvoch na seba nadväzujúcich dejových líniách. V tej prvej som mala možnosť stretnúť hlavných hrdinov na začiatku ich vzťahu. Sledovala so ich zoznámenie, ich zbližovanie a nakoniec aj svadbu a hlavne lásku, ktorá ich absolútne spojila. V tej druhej línii som sledovala ich staršie a dospelejšie verzie, ktoré sa síce ešte stále milovali, ale aj napriek tomu ich vzťah nebol ideálny.
Quinn a Graham sú obyčajné postavy, majú svoje chyby i svoje prednosti a jednou z nich mala byť ich vzájomná láska a vzťah, ktorý by dokázal všetko prekonať. Ale napriek tomu, keď prišla prvá kríza, začalo sa im manželstvo rúcať pod rukami. To ale bolo zámerom tejto knihy. Nezobraziť dokonalý vzťah bez problémov a bez hádok, ale práve tie nedokonalosti a ťažšie momenty, ktoré v súčasnosti dokážu pochovať desiatky manželstiev. To je téma, o ktorej ľudia chcú čítať, nakoľko žijú v dobe, v ktorej takmer každé druhé manželstvo končí rozvodom.
V skutočnosti by teda Graham a Quinn mohli byť kýmkoľvek. V podstate predstavujú manželov a manželky po celom svete – jeden partner je ten obetavý, chápavý a ten druhý sa o to snaží tiež, ale občas mu v tom bráni jeho sebeckosť. Takže čo z toho vyplýva? Že Graham a Quinn boli v podstate vykonštruované postavy, ktoré mali vlastne predstavovať dve rozdielne časti jedného celku snažiace sa opäť naučiť spolupracovať.
“We’re all full of flaws. Hundreds of them. They’re like tiny holes all over our skin. And like your fortune said, sometimes we shine too much light on our own flaws. But there are some people who try to ignore their own flaws by shining light on other people’s to the point that the other person’s flaws become their only focus. They pick at them, little by little, until they rip wide open and that’s all we become to them. One giant, gaping flaw.” 
Na tom by nebolo nič hrozné, ale táto očividná vykonštruovanosť hlavne Quinn ma nútila nefandiť jej až príliš zanietene a v podstate by sa dalo povedať, že som chcela, aby to ich smiešne manželstvo skončilo. A som si istá, že keď sa snažíte napísať knihu o prekonaní manželskej krízy, asi nechcete, aby vaši čitatelia túžili po rozvode hlavných hrdinov.
Odhliadnuc od tejto maličkosti však dej priniesol presne to, čo som od neho očakávala – dej plný zamyslení a emócií, ktoré ma pri každej možnej príležitosti dokázali rozplakať. Neboli tam žiadne hlboké zápletky alebo zvraty. V podstate som len sledovala krásnu mladú dvojicu, ako sa premenila na zničený párik odcudzený faktom, že spolu nedokážu splodiť dieťa. Emócie ma dokázali zničiť, niektoré časti ma prinútili premýšľať, no a niektoré scény mi prišli úplne zbytočné. Ale na tom vlastne ani tak nezáleží.
Ako som povedala, táto kniha nie je zložitá a plná napätia. Je zameraná na emócie a na to, ako si k sebe hľadajú cestu ľudia, ktorí sa milujú, ale na druhej strane sa za tie roky premenili na úplne inú osobu. Najsilnejšou stránkou knihy je teda jej morálne posolstvo – že bez ohľadu na to, aké jednoduché by bolo vzdať sa odísť, stojí za to vytrvať a prekonať túto a ďalšie iné krízy. Pretože je to možné. Stačí len, aby títo ľudia nikdy nezabúdali, že sú vo všetkom dvaja.
All Your Perfects je príkladom typickej romantickej knihy od Colleen Hoover, ale na druhej strane je veľmi netypickou romantickou knihou. Pretože sa nevenuje len vykresleniu a budovaniu vzťahu medzi ústrednou dvojicou. Táto kniha totiž zobrazuje manželstvo dvoch ľudí, ktoré si prechádza krízou. Hoci kniha bola o Quinn a Grahamovi, v konečnom dôsledku boli títo dvaja len akýmisi modelovými účastníkmi a ich charaktery boli vykonštruované do podoby, v ktorej jeden z nich bol obetavý a chápavý a ten druhý zranený a sebecký.
Tým pádom sa kniha síce stala trošku univerzálnejšou, ale na druhej strane aj oveľa ťažšou na strávenie, nakoľko Quinn ako hlavná hrdinka spôsobila, že som veľmi často túžila po tom, aby sa tí dvaja rozviedli a dali mi pokoj. Čo, predpokladám, nebol autorkin zámer. Takisto jej zámerom nebolo, aby som sa pri čítaní niektorých častí jej knihy vyslovene nudila.
Čo jej zámerom však bolo, bolo vyvolať vo mne silné emócie, podľa možností ma niekoľkokrát rozplakať a zanechať vo mne akési morálne posolstvo. Rovnako ako to bolo pri jej predchádzajúcich knihách. Bohužiaľ v prípade tejto knihy bolo toto posolstvo zabalené do nie až takého slušivého obalu, takže bolo oveľa náročnejšie ho oceniť. Napriek tomu som si však z knihy odniesla aspoň jedno – akákoľvek kríza sa dá prekonať, len pri nej treba myslieť na to, že v nej nie ste sami.


2 komentáre:

  1. Hoci musím v niektorých veciach súhlasiť, v iných nemôžem, ale to už tak pri čítaní býva :)
    Ja som mala na začiatku zmiešané pocity, lebo to nebola typická CoHo kniha. Tie väčšinou hodnotím 5/5, no takmer do polovičky som bola presvedčená, že to bude 4/5, lebo to bolo také nijaké.
    Veľmi príjemne ma prekvapil koniec, takto v komentoch si asi môžem dovoliť malý spoiler (som rada, že si Quinn uvedomila, že deti nie sú všetko).
    Inak milujem v jej knihách náznaky na iné - napríklad tu bola spomenutá Seven/Six z Hopeless, skoro som uprostred noci narušila nočný pokoj :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa ten koniec tiež potešil a som rada, že nakoniec si kúpili toho psa. Myslím, že ak by nakoniec nejako to dieťa adoptovali, alebo by im ho vynosila náhradná matka, alebo čokoľvek... skrátka si myslím, že tak by kniha stratila na sile.
      Tie jej maličké náznaky na iné jej knihy tiež milujem - hoci je pravda, že väčšinou ma na ne niekto musí upozorniť. :D :D

      Odstrániť