sobota 8. septembra 2018

V tieni mocnej inštitúcie | Z ohně a papíru

Autor: Rachel Caine
Názov: Z ohně a papíru (angl. Paper and Fire)
Séria: Velká knihovna (angl. The Great Library)
Diel: druhý
Slovenské alebo české vydanie: Fragment, 2018 (ČR)
Hodnotenie na GR: 3.99
Jess Brightwell přežil první setkání s tajemstvím opředeným světem Velké knihovny. Zjistil, že její velkolepá sláva je jen iluze, která maskuje temnotu a zlo. Jeho život se nenávratně změnil. Musí v Knihovně sloužit jako voják, přišel o nejlepšího kamaráda, a dívka, kterou miluje, má navždy zůstat zavřená v Železné věži.
Jess a jeho spojenci se však nehodlají vzdát. Vydávají se na záchrannou misi se smrtícími živými sochami v patách. Na Jesse čeká těžká volba: zůstane na straně kamarádů a rodiny, nebo bude loajální ke Knihovně, která pro udržení moci obětuje cokoli a kohokoli?

„Nakonec jsme všichni jen papír na polici.“

Rachel Caine je úspešná americká autorka, ktorá je u nás veľmi dobre známa. Veľa z jej kníh sa dočkalo prekladu, avšak doteraz najúspešnejšou a najznámejšou sériou ostávajú jej knihy o upíroch. Okrem toho má však na konte niekoľko desiatok kníh rôznych žánrov. Séria Velká knihovna patrí medzi jej novšie práce.
Ako mne a mojim spolužiakom kedysi povedal náš vyučujúci – v literatúre máme viac ako dvetisícročnú prácu rôznych autorov a preto je náročné prísť s niečím, čo sa tu už predtým neobjavilo. S výhradami s tým súhlasím, ale vždy rada dodávam, že bez ohľadu na ohranosť témy vždy záleží hlavne na spracovaní. A niekedy aj na výbere žánrov, ktoré dáte dokopy, aby váš príbeh bol o niečo zaujímavejší a originálnejší.
Rachel Caine sa vo svojej sérii rozhodla spojiť dokopy hneď niekoľko zaujímavých žánrov. Okrem alternatívnej histórie je možné na stránkach nájsť aj prímes steampunku, fantasy (v niektorých momentoch voľne prechádzajúcej do science fantasy) a občas mám pocit, akoby som sa ocitla v niektorej dystopickej sérii, avšak tentoraz bez tej globálnej katastrofy. V tomto naozaj zaujímavom mixe sa odohráva veľmi zaujímavý príbeh.
Postavy sú, až na niekoľko výnimiek, totožné s predchádzajúcou knihou. Rozprávačom je ešte stále Jess a na jeho správaní je jasné vidieť, že sa oproti predchádzajúcemu príbehu zmenil, hoci nie vždy je jasné, či to bolo k dobrému. Podobnými zmenami prešli aj ostatné postavy, len v ich prípade je o niečo náročnejšie to odhadnúť, nakoľko ich správanie som mohla hodnotiť len cez Jessove oči, takže niektoré scény boli o čosi viac skreslené, než by sa mi páčilo.
Prostredie bolo stále rovnako krásne a dychberúce, no aj nebezpečné. Dej sa väčšinovo odohráva v Alexandrii, ktorá je rozhodne exotickým miestom. Avšak nič iné som ani nečakala, nakoľko ide o druhé pokračovanie série, tým pádom mi postavy, prostredie a aj samotná zápletka boli predstavené už v predchádzajúcej knihe.
Zápletka sa veľmi nezmenila a v podstate je totožná s ústrednou témou mnohých dystópií – skupinka deciek sa rozhodne bojovať proti despotickej nadvláde niekoľkých jednotlivcov, v tomto prípade ide o samotnú Veľkú knižnicu, a na svojej ceste k víťazstvu veľakrát zakopnú, mnohokrát ich zradia, zaútočia na nich a vždy niekoho zrania. Takže máme ohranú tému a aj samotná schéma udalostí je viac-menej pevne daná. Čo je teda na tejto knihe také odlišné?
„Tvrdili nám, že papír ve vazbě a inkoust na stránce je cennější než život člověka, muže, ženy i dítěte. Příliš dlouho nás nutili sloužit falešné modle, již zvou věděním. Zapomněli jsme, jak být volní, jak přemýšlet sami za sebe, věřit, že my, právě my jsme hodni vzduchu, jenž dýcháme, země po níž kráčíme.“
Čiastočne je za istú odlišnosť od iných sérií zodpovedný samotný dej. Oproti prvej knihe, v ktorej bol úvod príliš rozvláčny a nudný, je táto kniha o čosi akčnejšia a jednotlivé udalosti sú viac vyvážené. Akčné sekvencie striedajú krátke epizódky plné plánovania. Napätie doslova odkvapkáva z jednotlivých slov. Prvok exotickosti však do celej série prináša aj organizácia, proti ktorej postavy bojujú.
Veľká knižnica je snom každého knihomoľa a kto by nechcel, aby mala všetku moc na svete v rukách práve skupina ľudí, ktorá tvrdí, že knihy sú tým najdôležitejším na svete. Vďaka tomuto konceptu sa do deja dostáva veľká dávka temnoty a pochmúrnosti. Nakoľko na jednej strane je Veľká knižnica úžasným miestom, pre ktoré sú dôležité vedomosti, no na druhej strane je pre ňu oveľa dôležitejšia moc.
Páčilo sa mi, ako boli postupne odhaľované jednotlivé napojenia na vysokopostavené osoby, intrigy, zložité plány a do toho všetkého sa odvíjal dobrodružný a nebezpečný príbeh o rôznorodej skupinke detí a dospelých, ktorí sa to všetko snažia zmeniť. Pričom nešlo len o bezduché bojovanie, ale opäť ma v deji milo prekvapili hlboké pasáže plné zamyslení. V konečnom dôsledku som teda dostala zaujímavo vystavanú knihu, ktorá ma síce nedokázala prekvapiť v momentoch, keď najskôr mala, ale napriek tomu sa čítala dobre a prinútila ma tešiť sa na pokračovanie.
Z ohně a papíru je v mnohých ohľadoch lepšou knihou, než bola jej predchodkyňa Z kostí a inkoustu. Dej plynulo nadväzuje na udalosti predchádzajúcej knihy, pričom v deji prešiel presne neurčený časový úsek. Jednotlivé postavy majú za sebou dlhú cestu a prešli akýmsi vývojom, no niekedy je to ťažké posúdiť, nakoľko rozprávačom príbehu je ešte stále Jess. Ako rozprávač je príjemný, hoci ako postava zažíva občas naozaj zaujímavé... momenty. Tie súvisia najmä s tým, že samotný dej je v prípade tejto knihy omnoho viac vyvážený.
Tam, kde bola prvá polovica predchádzajúcej knihy pomalá, rozvláčna a v niektorých momentoch nezaujímavá, tam bola táto kniha plná akcie, nebezpečenstva a plánovania. Niektoré udalosti a odhalenia síce pôsobili prvoplánovo, no napriek tomu bolo príjemné čítať knihu, ktorá si celý čas dokázala udržať moju pozornosť. V otázke dynamiky teda došlo k zmene k lepšiemu, avšak v smere zápletiek a plánovania sa podobne príjemná zmena nedostavila.
Niektoré udalosti boli takmer nelogické a nepremyslené, iné vyslovene prvoplánové a niektoré veľké odhalenia neboli až také nečakané, ako najskôr mali. Našťastie však tieto časti striedali zaujímavé zamyslenia a niekedy nečakane hlboké myšlienky. Vďaka tomu sa kniha čítala naozaj príjemne, avšak takisto odhalila autorkine nedostatky. Rachel Caine má síce naozaj úžasnú fantáziu a vytvorila nádherný a zároveň desivý svet so silným nepriateľom, ale na druhej strane nie je najlepším stratégom, čo sa prejavuje najmä v naivnosti plánov a konaní jej postáv.




Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros Media.
Knihu si môžete kúpiť TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára