štvrtok 4. októbra 2018

Siren


Herecké obsadenie: Alex Roe (Ben Pownall); Eline Powell (Ryn); Fola Evans-Akingbola (Maddie Bishop); Rena Owen (Helen Hawkins); Ian Verdun (Xander McClure); Sibongile Mlambo (Donna) a i.
Scenáristi: Eric Wald, Dean White, Liz Maccie a i.
Hudba: Michael A. Levine
Hodnotenie ČSFD: 62%
Hodnotenie IMDb: 7,2 z 10



Od 29. marca 2018 americká stanica Freeform vysielala prvú sériu seriálu Siren. Neskôr počas vysielania bol seriál obnovený aj pre druhú sériu, ktorá by mala mať 16 častí (čiže o 6 viac ako séria prvá). Dej sa sústreďuje na mladé a zmätené dievča, ktoré samu seba neskôr nazve Ryn, ktoré sa z ničoho nič objaví v pobrežnom mestečku Bristol Cove, kde hľadá svoju sestru. Obe sú morskými pannami a jej sestru uniesla armáda spolu s miestnym rybárom, ktorého náhodne zranila.
Hoci je záležitosťou tohto roka, prvé informácie o ňom vypustila stanica Freeform už v roku 2016. Vtedy sa seriál mal volať ‚The Deep‘ a hlavná hrdinka bola Po (áno, ako tá panda v animákoch). Scenár mali napísať Eric WaldDean White, čo sa nakoniec aj stalo. V konečnom dôsledku sa síce zmenil názov seriálu aj meno hlavnej hrdinky, ale nezmenil sa celkový koncept.
Hoci sme si za posledné roky zvykli na rozkošné spievajúce morské panny a ich najlepších rybích priateľov, tento koncept mal byť od začiatku oveľa temnejší. A takisto vernejší duchu originálu od Hansa Christiana Andersena. V tejto rozprávke totiž hlavná hrdinka mala princovi prebodnúť dýkou srdce, ak by sa do nej nezamiloval, no ona nakoniec zvolila samovraždu.
Na základe tohto konceptu sú prispôsobené aj morské panny vystupujúce v tomto seriáli, ktoré sú síce vysoko inteligentné a niekedy aj jemné, ale na druhej strane sa v nich skrýva mocný predátor, ktorý útočí, keď ho napadnú. Tento koncept takisto vychádza zo samotného folklóru a mytológie. Rôzne národy morské panny vykresľujú skôr ako tie spievajúce lovkyne, ktoré svojim sladkým hláskom najskôr niekomu dokonale pomotajú hlavu a vzápätí ho utopia. (Čo sme mohli vidieť napríklad aj v Pirátoch z Karibiku.)
Už len na základe tejto charakteristiky je jasné, že toto nebude rozkošný seriál o rozkošnej morskej panne, ktorá vystúpi na pevninu, stretne rozkošného chlapíka, dajú sa dokopy a budú mať spolu akvárium plné rozkošnučných napol rybích deťúreniec. Jednou z tém tohto seriálu aj vzťah človeka k prírode, v tomto prípade skôr vzťah človeka k oceánu, a dôraz je kladený na to, že „oceán sa rozhodne ľuďom ukázať, kto je tu pánom“. Takže v konečnom dôsledku nevznikla nedeľná romantika, ale drsná trileroidná dráma hodná napínavých večerov.
Aby si tvorcovia a seriál získali ešte viac pozornosť, vyhlásila stanica Freeform deň premiéry (konkrétne 29. marec 2018) za Medzinárodný deň morských panien (‚International Mermaid Day‘), ktorý najlepšie oslávite práve tým, že budete sledovať ich nový seriál. Kreatívnemu marketingu sa očividne medze nekladú.

Ako so spomínala vyššie, dej sa odohráva vo fiktívnom mestečku Bristol Cove ležiacom na pobreží štátu Washington. Natáčanie sa odohrávalo vo Vancouveri, čiže vám toto zelené a niekedy pomerne pochmúrne prostredie najskôr príde známe. Toto mestečko pred 150 rokmi založil istý námorník a je preslávené tým, že je „domovom morských panien“. Presne tu sa ocitne Ryn (Eline Powell), ktorá sem príde hľadať svoju sestru Donnu (Sibongline Mlambo), ktorá sa nešťastnou náhodou dostala do rúk vojenskej jednotky a bola prevezená na tajnú základňu.
Úspech prvých niekoľkých častí je postavený hlavne na výkone herečky stvárňujúcej Ryn, nakoľko ako morská panna nevie veľmi ovládať svoje nohy, telo a napriek tomu, že je naozaj inteligentná vo svojej ľudskej forme, angličtina nepatrí k jej prednostiam. Sledovať jej výrazy a vyslovene zvieracie správanie bolo veľmi zábavné a rozhodne uveriteľné, takže jej herecké schopnosti sú naozaj dobre využité.
Výborne jej sekundujú aj hlavní ľudskí predstavitelia Ben a Maddie (Alex Roe a Pola Evans-Akingbola), ktorí pracujú v inštitúte morského života, kde skúmajú okolitý oceán, zachraňujú zranené morské živočíchy a snažia sa ich aj ochrániť. Práve cez tento základný motív sa zo začiatku odvíja tá skrytá línia o vzťahu človeka k oceánu a je takisto zdrojom takých trošku hlbších tém, akými sú ochrana oceána, ničenie prirodzených biotopov a hlavne otvárajú dvere morálnemu a ľudskému rozmeru tohto seriálu.
Hoci som to zo začiatku neočakávala, tento seriál je oveľa vážnejší a oveľa menej oddychovejší, než by som od neho očakávala, nakoľko sa v ňom nerieši až tak nejaká zakázaná láska, ale skôr vzťahy či už medzi ľuďmi bažiacimi po zisku, ale aj medzi morskými pannami, ktoré sú na jednej strane skôr zvieratami so všetkými svojimi inštinktmi, ale vo svojej podstate sú takisto ľuďmi, ktorí dokážu smúti nad stratou blízkeho, sú lojálne a vedia, čo znamená pomsta.
Dej prvých asi štyroch epizód je postavený na takom zoznamovaní sa Ryn s ľudským svetom. Učí sa predstierať, že je človekom a snaží sa porozumieť ľuďom, čo je niekedy naozaj zábavné, hlavne keď striedavo bozkáva Bena a Maddie presvedčená, že tak to jednoducho ľudia robia. Takisto sú tieto časti plné napätia, nakoľko Ryn sa dostala do problémov a o jej prítomnosti a pôvode by sa nemal nikto dozvedieť. No a potom je tu samozrejme pátranie po jej stratenej sestre, ktorú si do akvárka zatvorili výskumníci odhodlaní premeniť ju na zbraň.
Lenže potom Ryn nájde Donnu a spoločne sa vrátia do oceánu. Čím sa skončí jedna z hlavných línií a dej začne stagnovať. Nasledujúce asi dve epizódy sú také rozpačité, akoby sa tvorcovia nevedeli presne rozhodnúť, ako sa z bodu A dostanú do bodu B bez toho, aby museli robiť obchádzku cez celú abecedu.
V neskorších epizódach sa však dej opäť naplno rozbehne a ukáže sa, že udalosti prvých štyroch epizód vlastne boli len úvodom, ktoré mali načrtnúť vzťahy medzi hlavnými hrdinami a témy, ktorým sa tento seriál mieni zaoberať v budúcnosti. Napríklad aj tak, že sa budú venovať nadmernému lovu rýb, ktorý ohrozuje prežitie nielen morských panien, ale aj ostatných predátorov žijúcich v mori, čo by mohlo eventuálne viesť nielen ku globálnej katastrofe, ale najmä k vojne medzi oceánom zastúpeným morskými pannami a ľudstvom predstavujúcim populáciu v Bristol Cove.

Verdikt:
Úspech tohto seriálu je postavený hneď na niekoľkých prvkoch. Čiastočne je to zodpovedný už samotný koncept, ktorý sľubuje o čosi pochmúrnejší a vážnejšie ladený seriál, než aký vytvorí moja fantázia po vyslovení vety „je to o morských pannách“. Takisto je v jednotlivých epizódach spracovaných hneď niekoľko zaujímavých tém o ochrane prírody, o životom prostredí a som si istá, že to nadchne nejedného zeleného nadšenca a je pravda, že vďaka tomu je seriál takisto osviežením.
V neposlednom rade je úspech seriálu postavený aj na výkonoch hercov, najlepšia z nich je Eline Powell v úlohe Ryn, ktorá veľmi dokonale stvárnila zvedavé a zmätené stvorenie dokonale stratené v ľudskom svete, ktoré sa riadi inštinktmi. Jej výborne sekundujú aj ostatní herci, hoci je pravda, že Sibongile Mlambo v úlohe Donny, teda druhej morskej panny, odviedla oveľa horšiu prácu a jej výkon nebol ani spolovice taký presvedčivý ako jej druhej kolegyne a seriálovej sestry.
Čo sa týka samotného deja, ten je zaujímavý a núti pozerať ďalej, najmä ak hovoríme o prvých štyroch epizódach. Avšak najdôležitejšia dejová línia, čiže hľadanie stratenej sestry, je v závere štvrtej epizódy uzatvorená a nasledujúcich niekoľko epizód sa seriál začal prejavovať trochu schizofrénne, akoby sa tvorcovia nevedeli rozhodnúť, ako by mali ďalej pokračovať.
V záverečných troch, maximálne štyroch epizódach sa dej opäť rozbieha a myslím, že až v tejto časti tvorcovia konečne naplno využili potenciál seriálu. Siren teda nie je oddychovým pozeraním, je to pomerne temný a pochmúrny, vážny seriál, ktorý je veľmi dramatický a emotívny v tom, ak mi opisuje prepletajúce sa osudy morských panien a ľudí, pričom rozhodne zaujme spracovaním takých tém, akými sú ľudskosť alebo ochrana prírody. A udalosti poslednej epizódy navyše sľubujú, že sa máme na čo tešiť.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára