nedeľa 21. októbra 2018

Čo je pravda? | Počúvaj nôž

Autor: Patrick Ness
Názov: Počúvaj nôž (angl. The Knife of Never Letting Go)
Séria: Nespútaný chaos (angl. Chaos Walking)
Diel: prvý
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2018 (SR + ČR); Jota, 2011 (ČR)
Hodnotenie na GR: 3.97
Prvý diel napínavej dystopickej trilógie od oceňovaného autora Patricka Nessa, ktorý si získal priazeň čitateľov po celom svete.
Predstavte si, že žijete v Prentissove – meste, kde každý dokáže počuť vaše myšlienky. Predstavte si, že ste ustavične ponorení do otravného myšlienkového mraku – šumu, ktorý spája mysle všetkých obyvateľov mesta a nikdy vás nenechá na pokoji.
Pre Todda je to realita, no práve keď už odpočítava dni do trinástych narodenín, objaví niečo nemožné – miesto, kde žiaden šum nie je. Todd tak zároveň nechtiac prenikne k tajomstvám, ktoré mali ostať navždy ukryté, a musí sa aj so svojím verným psom vydať na útek, aby si zachránil holý život. Ako však uniknúť prenasledovateľom, keď vďaka šumu dokážu počuť každú vašu myšlienku?

„Keď šťastie nestojí pri vás, stojí proti vám.“

Patrick Ness je autorom mnohých kníh nielen pre mladých čitateľov, ale aj pre dospelých. Vo svojej tvorbe veľmi rád búra hranice jednotlivých žánrov a rád preplietal rôzne prvky do jediného príbehu, ktorý sa vždy snaží podať nejakým iným spôsobom. Hoci trilógia Nespútaný chaos vychádza v slovenčine po prvýkrát, v skutočnosti hovoríme o autorových prvých prácach pre mládež. Na motívy trilógie sa natáča aj film, ktorého scenár pomáha pripravovať aj Patrick Ness.
Niektoré knihy je veľmi jednoduché špecifikovať, no pri iných je to oveľa náročnejšie. Knihy Patricka Nessa sú veľmi špecifické a zaradiť ich do jedinej kategórie by bolo náročné a pravdepodobne aj zbytočné. Pohráva sa s rôznymi žánrami podobne, ako sa pohráva so svojimi postavami a ich prostredníctvom aj s čitateľom. Preto mi bolo jasné, že bez ohľadu na to, čo tvrdí anotácia, táto kniha bude iná.
Hlavný hrdina je Todd, dvanásťročný chlapec, ktorý žije v podivnom svete. Až neskôr v knihe sa ukáže, že je to neznáma planéta kdesi na opačnom konci vesmíru, ktorú sa rozhodli pôvodní obyvatelia osídliť v snahe nájsť si nový a lepší život. Tu ich čakalo hneď niekoľko prekvapení, nakoľko planéta bola už obývaná domorodcami a navyše tu ľudia boli nakazení podivným vírusom, ktorý pozabíjal všetky ženy a mužov a zvieratá zmenil.
Dalo by sa povedať, že dokonca vylepšil. Vďaka tomu títo muži nedokážu mať súkromie – pretože kvôli akémusi podivnému a nešpecifikovateľnému šumu dokážu počuť myšlienky všetkých naokolo. Nie všetci si na to ale dokázali zvyknúť. Toddovi sa to podarilo, nakoľko tu vyrástol, avšak tam jeho záujem o okolitý svet končí. To jediné, čo na začiatku knihy trápi jeho hlavičku, je odpočívanie dní do trinástych narodenín, kedy sa oficiálne stane mužom a začne jeho skutočný život.
Osobne ma prekvapilo, aký mladý by mal byť Todd, nakoľko sa na svoj vek väčšinou nesprával. Bol oveľa vyspelejší a rovnako dospelejšie boli aj jeho myšlienky. Preto bolo náročné uveriť, že je to v podstate ešte len dieťa. Dieťa, ktoré má na stránkach tejto knihy vyrásť. Pretože by to nebol Patrick Ness, keby si neskrýval v rukáve všakovaké tromfy.
Knihu napísal veľmi zaujímavým spôsobom, takže sa veľmi ľahko čítala a jednotlivé pasáže ma nútili otáčať jednu stránku za druhou. Takisto to spôsobil fakt, že jednotlivé tajomstvá vždy len naznačil. Naznačil mi, že so šumom to nebude také, ako to vyzerá. Naznačil mi, že tie Toddove narodeniny asi nebudú také obyčajné, ako si celý život myslel. V tomto bode som vyslovene potrebovala dostať odpovede a jediná cesta viedla cez čítanie.
„Bože,“ vydýchnem. „S porovnaním so zvyškom Nového sveta je to skoro ako raj.“
„Na raj treba viac než len pekné budovy.“
Prežívala som Toddov príbeh spolu s ním, nakoľko ani on nebol oveľa múdrejší. Všetko v jeho živote sa zrazu začalo rúcať a on musel utekať pred všetkým a všetkými, ktorých dovtedy stretol. Navyše pred ním boli vždy o krok napred a všetci tí, ktorí by mu mohli pomôcť, vždy vedeli viac ako on a odmietali mu čokoľvek z toho vysvetliť. Veľmi frustrujúce čítanie a ak to bol autorov zámer, tlieskam mu.
Tento divoký a dynamický dej sa odohrával v pomerne obyčajnom prostredí. O planéte Nový svet som sa toho veľa nedozvedela, ale uvedomila som si, že pre pochopenie príbehu to ani nie je potrebné. Pretože viac ako o osídľovanie planéty bol tento svet zameraný na niečo iné – na sociálne interakcie Todda so svetom, s jeho nožom a potom o jeho osobnostný rast. Málokedy sa totiž stane, že ktorákoľvek postava prejde takým veľkým vývojom na takom malom priestore, ale keďže dej v sebe niesol až prekvapivú brutalitu, vlastne sa tomu ani nemôžem čudovať.
Táto kniha bola akčná jazda plná napätia, dobrodružstva a hľadania odpovedí na otázky. Bolo náročné predvídať, čo sa stane ďalej, nakoľko to nikdy nevedeli ani len samotné postavy. Podobne ako Todd, aj ja som pokračovala ďalej, aby som konečne pochopila, čo sa to v tom svete deje a hlavne prečo. Okrem toho však kniha bola aj nesmierne hlboká a nútila ma nad všeličím sa zamyslieť a mrazilo ma z tej myšlienky vystavať spoločnosť ako istý druh sfanatizofanej sekty.
Počúvaj nôž je akčným úvodom do strhujúcej trilógie od obľúbeného Patricka Nessa. Verný svojej povesti svojho hrdinu necháva prejsť naozaj tvrdými skúškami. Todd, hoci by mal mať len dvanásť rokov, sa kvôli tomu správa oveľa vyspelejšie ako mnohí oveľa starší hrdinovia. Navyše je nútený pod vplyvom často až brutálnych okolností vyrásť ešte viac. Dej samotný je veľmi dynamický a skrýva v sebe dostatok prekvapení a nečakaných odhalení.
Patrick Ness sa rozhodol príbeh napísať opäť trošku odlišným spôsobom, pohrával sa nielen s vnemami, ale takisto naplno využil svoju fantáziu, čo sa pretavilo do samotných kulís. Príbeh sa totiž odohráva na inej planéte, hoci to nie je vždy úplne zjavné. Postavám nedovolí ani na chvíľku vydýchnuť, z jedného problému sa hneď dostávajú do ďalšieho a to všetko len preto, aby do knihy mohol vložiť tú hĺbku, na ktorú som v jeho tvorbe zvyknutá a vyhľadávam ju.
Vďaka prekvapivým zamysleniam získava text aj istú metaforickosť a je údernejší v tom, čo sa mi snaží povedať. Zo zmesi tohto všetkého vznikla vskutku jedinečná kniha, ktorú nie je možné k čomukoľvek prirovnať a ktorá si ma získala od prvej strany a odmietala ma pustiť ešte dlho po tom, ako som prečítala poslednú.




Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Ness skutočne búra hranice knižných žánrov. Nedávno som dočítala jeho titul Niečo viac a bola som prekvapená, akým smerom sa príbeh nakoniec vybral - to by ma nikdy nenapadlo!
    Od Nessa chcem skúsiť určite aj ďalšie jeho tituly, lebo vyzerajú na veľmi nezvyčajné čítanie, a k tomu všetkému hodnotné, plné zaujímavých myšlienok. A na túto knihu, Počúvaj nôž, sa určite pozriem bližšie...som zvedavá, ako na mňa zapôsobí a či budem túžiť aj po pokračovaní :)
    Opäť perfektná recenzia, ktorá ma na dielo nalákala ^.^ Maj sa krásne!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ness je úžasný spisovateľ a nebojí sa experimentovať a baví ma, že do textu vždy vkladá aj čosi metaforické a hlavne posolstvo. Milujem príbehy s posolstvom.
      Som rada, že som ťa na knihu nalákala. Dúfam, že sa ti aj bude páčiť, keď sa k nej dostaneš. :)
      Aj ty sa maj krásne! :)

      Odstrániť