pondelok 29. októbra 2018

Dievčatá vládnuce vlnám | Seafire

Autor: Natalie C. Parker
Názov: Seafire
Séria: Seafire
Diel: prvý
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.01
After her family is killed by corrupt warlord Aric Athair and his bloodthirsty army of Bullets, Caledonia Styx is left to chart her own course on the dangerous and deadly seas. She captains her ship, the Mors Navis, with a crew of girls and women just like her, who have lost their families and homes because of Aric and his men. The crew has one mission: stay alive, and take down Aric's armed and armored fleet.
But when Caledonia's best friend and second-in-command barely survives an attack thanks to help from a Bullet looking to defect, Caledonia finds herself questioning whether to let him join their crew. Is this boy the key to taking down Aric Athair once and for all... or will he threaten everything the women of the Mors Navis have worked for?

“Never underestimate the girls of this world.”

Natalie C. Parker je americká autorka, ktorá má na konte pomerne úspešnú dilógiu Beware the Wild. Avšak jej chystaná trilógia Seafire si získala pozornosť už prvou knihou. Čiastočne je to možno aj preto, že je kniha o pirátoch. Druhú úlohu v tom zohráva to, že autorka píše o tom, čo dobre pozná. Ako dcéra námorníckej rodiny toho o plavbe loďou vie viac ako bežní smrteľníci. A vďaka „rodovým“ štúdiám zase vie, ako napchať na jednu loď päťdesiat dievčat bez toho, aby sa navzájom pozabíjali.
Niekto by mohol tvrdiť, že zašlú slávu pirátov oprášili až Piráti Karibiku, ale pravdou je, že piráti sa už veľmi dlho vznášajú na vlnách premenlivej pozornosti. Niekedy sa dostanú skôr do filmov, v poslednom čase skôr do kníh. Pretože bez ohľadu na všetky tie nebezpečné aspekty, sklony ku kleptománii a alkoholizmu sú piráti niečím príťažliví. O to viac, ak ich v súčasnej dobe politickej korektnosti oblečiete do sukní a necháte ich bojovať s celým svetom.
Caledonia a Pisces sú dve kamarátky aké som stretla už v desiatkach prechádzajúcich kníh. Majú svoje silné i slabé stránky, avšak väčšinou sa prejavujú ako racionálne mladé dámy s hlavami na správnych miestach, ktoré sú schopné rozhodovať sa väčšinou na základe logiky. Predovšetkým Caledonia, ako rozprávačka príbehu, vďaka tomu pôsobí o čosi milším, snáď sympatickejším dojmom.
Tieto dve najlepšie priateľky mali úžasnú chémiu a dopĺňali sa. Navyše pochopili to, čo niektorým postavám nedôjde niekedy ani na úplnom konci celej rozsiahlej série – že ak chcú bojovať s celým svetom, mali by to robiť systematicky a hlavne skupinovo. Lebo ak chcete poraziť veľkého zlého bubáka, budete na to potrebovať viac párov rúk.
Tu na scénu prichádza celá posádka lode – tvorená viac ako päťdesiatimi dievčatami. V súčasnej dobre politickej korektnosti ma to ani neprekvapuje, ale napriek môjmu miernemu cynizmu voči podobným záležitostiam ma to v tejto knihe nesmierne potešilo. Pýtate sa prečo? Pretože si nespomínam, kedy naposledy som čítala knihu, ktorá by bola o priateľstve, o starom dobrom dievčenskom priateľstve, ktoré by nebolo poznačené závisťou alebo bojmi o toho istého úžasného chalana.
Samozrejme, že všetky devy z posádky mali svoje osobnosti a som rada, že sa autorka nepodujala predstaviť mi ich všetky a okrem toho ešte aj ich minulosti a nádeje do budúcnosti. Pretože bez ohľadu na to, čo tvrdia niektorí a ako obhajujú podobné kroky tvrdeniami, že je to súčasť epickosti nejakej knihy, keď čítate o príliš veľkom množstve postáv majú tendenciu spýtať do jednej veľkej neforemnej masy.
Takže v tomto prípade chváli autorku, že sa mi rozhodla predstaviť len vybrané z nich a len preto, aby tak zamiešala chémiou celej skupiny, nakoľko niektoré dievčatá boli výbušnejšie, iné trošku šialené, iné vtipné a hoci sa občas nedohodli a vymieňali si názory hlasnejšie než by mali, ich skupina po dynamickej stránke neskutočne fungovala a mňa bavili.
“Remember when they call you girl, they're trying to tell you something. They're trying to tell you that they're more than you, that the body you're in makes you less. But you know, and I know, that you're exactly what you need to be.” 
Ďalšia dynamika, ktorá fungovala, je tá dejová. Samotný dej bol vlastne veľmi jednoduchý, ale dôležité je pri ňom jeho vystavanie. Jednotlivé udalosti neboli ani naivné a ani príliš prekombinované. Posádka lode sa totiž neustále dostávala do problémov a vždy museli nájsť nejaký spôsob, ako sa odtiaľ dostať. Niekedy mali šťastie, inokedy dobre plánovali, no a niekedy museli zaplatiť aj naozaj vysokú cenu. Takže emócie boli v knihe pomerne dobre zastúpené, rovnako aj istá psychologizácia predovšetkým hlavnej hrdinky, takže som ju dokázala pochopiť a jej správanie dávalo zmysel.
Navyše sa v knihe odohrávali aj naozaj epické lodné bitky, ktoré boli napísané do posledných podrobností – ako sa autorka priznala v poďakovaní, rôzne lodné názvy a slang vymámila od svojho otca námorníka a to sa priaznivo odrazilo na kvalite textu. Len ja som mala niekedy pocit, že niektorým slovám nerozumiem, ale nebol problém si ich význam domyslieť. Hoci je pravda, že vďaka tomu bolo niekoľko scén trošku neprehľadných.
V neposlednom rade ma bavil aj svet a jeho vystavanie. Hoci sa takmer všetky scény odohrávali na mori, oceány obývali rôzni ľudia s rôznymi príbehmi a názormi a aj to pomohlo vybudovať naozaj zaujímavé prostredie, v ktorom sa mi predstavili príjemné hrdinky a naozaj dynamický príbeh. Už dávno som z nejakej knihy nebola takáto nadšená.
Seafire je vskutku pozoruhodnou knihou. Naplno ťaží zo v súčasnosti veľmi obľúbenej témy pirátstva a pirátov a vytvára svet morí a oceánov, po ktorých sa preháňajú lode poháňané solárnou energiou, akési ekvivalenty ponoriek a sem-tam tam plávajú aj potápači. V tomto o čosi inom vodnom svete žijú ľudia zotročení výbojmi jediného muža, ktorý si svojich ľudí podmaňuje nielen silou, ale aj drogami a kde môže, tam rozsieva strach. V tomto svete žije aj Caledonia a jej najlepšia priateľka Pisces, ktoré sa po tragédii, ktorá ich pripravila o rodinu, rozhodnú bojovať.
Ako jedny z mála pochopili, že proti svetu môžu bojovať len postupne a skupinovo, takže sa im nakoniec podarí dať dokopy pomerne rozsiahlu čisto dievčenskú posádku. Autorka našťastie neprepadla ambícii predstaviť mi úplne všetky postavy hneď v prvej knihe a až na pár výnimiek vlastne ani nemajú mená. Tých niekoľko, ktoré sa však rozhodla predstaviť obšírnejšie, sú všetky iné a skvele sa dopĺňajú. Navyše sú to priateľky a priateľstvo ako motív je v tejto knihe nesmierne silné a príjemné, nakoľko naraziť na knihu o klasickom zdravom dievčenskom priateľstve je v súčasnej dobe raritou.
Vďaka tomu je kniha aj mierne feministická, avšak nie výrazne a tak, aby to niekomu mohlo prekážať. Dej sám osebe je rovnako dynamický ako celá posádka lode. Z jedného problému vplývajú hneď do druhého a je úžasné sledovať, ako ťažkosti musia prekonávať vždy iným spôsobom. Jediným nedostatkom je, že niektoré scény sú kvôli námorníckemu slangu mierne neprehľadné, avšak skvele to vyvažujú silné emócie a psychologizácia postáv v spojení so zaujímavými zamysleniami.
Táto kniha je teda miestami rovnako nepredvídateľná ako šialené plány Jacka Sparrowa a podobne silná ako priateľstvo a lojalita medzi postavami z knihy Six of Crows. Už len dočkať sa pokračovania a bolo by to absolútne dokonalé.


2 komentáre:

  1. Tematiku pirátov som vždy zbožňovala, no v poslednej dobe sú v knihách naozaj obľúbení, a tak sa mi nejak asi podarilo prehliadnuť túto knihu. No už keď si na začiatku spomenula, že autorka má reálne skúsenosti s morom, vedela som že si ju musím čoskoro prečítať. Dík za recenziu, hneď si ma nalákala aby som ju pridala do môjho to-read listu :D Veď predsa loď plná dievčat? Konečne viac zameraná na priateľstvo než na vzťahy? To si nemôžem nechať ujsť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že som ti rozšírila obzory. Práve táto kniha určite stojí za pozornosť - aj mi je ľúto, že sa o nej ešte viac nerozpráva. Malo by sa. Aj keby to bolo len kvôli tej téme priateľstva.

      Odstrániť