sobota 27. októbra 2018

Princezná z chudobnej farmy | Mirage

Autor: Somaiya Daud
Názov: Mirage
Séria: Mirage
Diel: prvý
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 3.81
In a star system dominated by the brutal Vathek empire, eighteen-year-old Amani is a dreamer. She dreams of what life was like before the occupation; she dreams of writing poetry like the old-world poems she adores; she dreams of receiving a sign from Dihya that one day, she, too, will have adventure, and travel beyond her isolated moon.
But when adventure comes for Amani, it is not what she expects: she is kidnapped by the regime and taken in secret to the royal palace, where she discovers that she is nearly identical to the cruel half-Vathek Princess Maram. The princess is so hated by her conquered people that she requires a body double, someone to appear in public as Maram, ready to die in her place.
As Amani is forced into her new role, she can’t help but enjoy the palace’s beauty—and her time with the princess’ fiancé, Idris. But the glitter of the royal court belies a world of violence and fear. If Amani ever wishes to see her family again, she must play the princess to perfection...because one wrong move could lead to her death. 

 “The blood never dies. The Blood never forgets.”

Somaiya Daud je americká autorka marockého pôvodu, ktorá si získala veľkú pozornosť už svojim debutom. Čiastočne je to vďaka magickej exotickosti, ktorá je inšpirovaná Marokom a marockou kultúrou a čiastočne je to spôsobené aj tým, že táto kniha reflektuje nielen súčasnú situáciu, ale zobrazuje aj udalosti z minulosti. V ceste za popularitou jej však mohli aj predplatné knižné boxy, nakoľko jej kniha sa v ten istý mesiac objavila nielen v OwlCrate, ale aj vo FairyLoote.
Retellingy sú naozaj obľúbené a zatiaľ čo ich čitatelia veľmi radi čítajú, spisovatelia sa zase ich predlohami nechávajú veľmi radi inšpirovať. Väčšinou siahajú po starých osvedčených rozprávkových klasikách akými sú Popoluška alebo Kráska a Zviera, inokedy siahnu o ešte klasickejšej predlohe, akou môže byť asi len Rómeo a Júlia. Niekedy si však autori vyberú niečo menej frekventované a v prípade knihy Mirage je to príbeh Princ a bedár. A hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že taktiež hovoríme o rozprávke, skutočnosť je taká, že túto knihu napísal Mark Twain a na jej motívy bolo natočených hneď niekoľko filmov.
Amani, hlavná hrdinka, je dcérou chudobných farmárov, ktorá sa snaží prežiť v krutej spoločnosti, kde jej národ pokorili nepriatelia a urobili z nich menejcenných a utláčaných otrokov. Celý svoj život snívala o niečom inom, ale nikdy sa neodvážila o to otvorene bojovať. Miesto toho sa sústreďuje na iný dôležitý okamih svojho života – ako osemnásťročná prijme rituálne tetovanie tváre a pridá sa k spoločnosti ako jej právoplatný člen. Avšak v čase, keď ona oslavuje dospelosť, zakráda sa nocou nepriateľský droid a niekoho hľadá. Ukáže sa, že tým niekým je práve Amani, nakoľko sa veľmi podobá princeznej, ktorá potrebuje dvojníčku.
Tento príbeh je do veľkej miery postavený na kontraste, podobne ako je to u predlohy Princ a bedár. Zatiaľ čo Amani je z chudobnej rodiny a radšej vždy skloní hlavu, princezná Maram je mladšia, divokejšia a hlavne krutejšia. Vďaka svojej povesti a správaniu si veľa lásky nezískala, a preto je len otázkou času, kedy sa ju niekto odhodlá zabiť. Vtedy na scénu prichádza Amani – skrotená a vychovaná dvojníčka, ktorá ochotne nasadí svoj krk, pretože vlastne nemá na výber.
Avšak v tomto bode kontrasty nekončia. V samotnom prostredí je ich hneď niekoľko. Hoci všetky národy, zvyky i kultúra sú inšpirované Marokom, dej sa odohráva kdesi vo vesmíre hneď na niekoľkých planétach (či mesiacoch týchto planét), ktoré si protiprávne podmanil výbojný národ. Čo samo o sebe nie je až taký neočakávaný alebo nebodaj originálny námet, nakoľko podobným témam sa venuje veľa autorov. Aj keď v prípade tejto knihy hovoríme o inšpirovaní sa skutočnými historickými udalosťami, konkrétne Britským imperializmom 19. storočia.
“You are lucky,” she said.
“Me?”
“You know where you belong. You have your family and your traditions, no one is... is screaming at you to be something else.”
Kniha sa teda venuje pochmúrnej časti dejín, avšak odkazuje aj na akúsi tendenciu ľudstva opakovať tie isté chyby, nakoľko aj súčasná spoločnosť sa musí vyrovnávať s podobnými problémami. Inak tomu nie je ani v knihe, v ktorej sa autorka snažila, okrem iného, zobraziť aj vzťah podmanenej Amani a podmaniteľky Maram.
Spočiatku som si preto myslela, že táto kniha bude orientovaná skôr tým akčnejším smerom, kde budú vybuchovať bomby a lietať guľky alebo nepriateľské droidy. Namiesto toho je táto kniha zameraná skôr na hĺbku. Venuje sa jednotlivým postavám, zobrazuje ich motivácie, ich premeny a najmä vývoj charakteru hlavnej hrdinky, čomu napomáha aj celá romantická linka.
Vďaka tomu vyniká silne filozoficky motivovaný boj za vlastnú nezávislosť, ale takisto sa v dôsledku tohto všetkého Amani zmenila na silnú hrdinku, ktorá sa snaží nájsť svoj vlastný hlas, aby tak pomohla svojim ľuďom. A to sú motívy, ktoré sú možno často frekventované, avšak nie každý autor s nimi dokázal pracovať tak dobre, ako sa to podarilo Somaiyi Daud.
Mirage je zaujímavým debutom hneď z niekoľkých dôvodov. Inšpirácia marockou kultúrou, históriou a čiastočne aj mytológiu prináša do knihy istú exotickosť. Vesmírne prostredie a moderné technológie zase vytvárajú základný kontrast celého príbehu, ktorý sa stal živnou pôdou pre viaceré protiklady. Najväčšími opozitami knihy sú však hlavné hrdinky Amani a Maram, ktoré napriek istému vekovému rozdielu vyzerajú ako rodné sestry, čo Amani prinesie len utrpenie, nakoľko ju kvôli tomu odrhnú od rodiny a hodia do krutého života plného prepychu a strachu.
V tomto nehostinnom prostredí má však možnosť rásť a jej vývoj som s nadšením sledovala počas celej knihy. Dej vďaka tomu získal istú hĺbku, ktorá bola rozhodne nečakaná, nakoľko anotácia vytvára dojem, že je tento príbeh skôr plný akcie. Ale to neznamená, že by bol dej nudný alebo nezáživný, práve naopak. Je zaujímavým spôsobom vystavaný a je v ňom aj isté napätie aj vďaka prológu knihy, ktorý mi predstavil akéhosi strieľajúceho chlapca a ja som až postupne zisťovala, kto by to mohol byť, prečo strieľal a hlavne na koho.
Napriek všetkému je však táto kniha hlavne o hľadaní vlastného hlasu, o sile jednotlivca, o odhodlaní, ale aj o priateľstve, láske a sebaobetovaní. Amani vo svetle to ho všetkého dokázala nájsť samu seba, hoci častokrát strácala vlastnú osobnosť. Toto všetko z Mirage robí pozoruhodný debut a ja sa teším, ako sa autorka s príbehom pohrá v nasledujúcich pokračovaniach.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára