štvrtok 28. februára 2019

Na ceste domov | Warrior of the Wild

Autor: Tricia Levenseller
Názov: Warrior of the Wild
Špecifikácia: YA fantasy o návrate domov, o dospievaní a o vôli prekonávať prekážky
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.33


“Each scar marks me as a survivor.”


Tricia Levenseller je pomerne obľúbená americká autorka kníh pre mládež, ktorá si pomaly ale isto upevňuje svoje meno i miesto medzi fanúšikmi. Dilógou Daughter of the Pirate King si získala pozornosť, nakoľko stvorila sériu o dcére piráta, ktorá pri plnení dôležitej úlohy nachádza aj pravdu o sebe. Samostatná kniha Warrior of the Wild je v niečom podobná – tiež v nej vystupuje silná hlavná hrdinka, ktorá sa vyrovnáva s vysokými rodičovskými nárokmi po svojom.
V divočine bližšie neurčitej krajiny vedľa seba ticho existuje niekoľko dedín. Nevznikajú medzi nimi nepokoje a žijú v mieri, nakoľko ich spojil rovnaký cieľ – každý rok za nimi príde nebezpečný boh, ktorý vyžaduje od každej dediny iný druh obety (ktorú nazýva aj Platba) a ak náhodou niektorá časť dohodnutej platby nie je podľa jeho predstáv, dokáže celé dediny rozmetať len silou svojho pohľadu. Preto sa dediny snažia nejako prežívať a veľmi silno sa držia vlastných tradícií. Podľa nich každý mladý človek, ktorý dosiahne v konkrétnom roku osemnáste narodeniny, sa musí zúčastniť skúšky, aby dokázal, že je schopný zastávať zamestnanie, ktoré si ako dieťa vybral.
Ale ak túto skúšku nesplní, ak z akéhokoľvek dôvodu zlyhá, bude vyhnaný do divočiny a aby získal späť svoju česť aj možnosť vrátiť sa k svojej rodine, musí splniť náročnú a takmer nesplniteľnú úlohu. Tejto skúške dospelosti teraz čelí aj Rasmira, ktorá si vybrala remeslo bojovníka po svojom otcovi a dúfa, že si vďaka svojej šikovnosti získa otcov rešpekt. No jej skúšku sabotujú žiarliví spolubojovníci a ona je vyhnaná – a ak sa chce vrátiť, musí so sebou priniesť aj hlavu mŕtveho boha. V divočine však nenájde smrť, ale samu seba a odpovede na otázky, ktoré si nikdy predtým nepoložila – či chce byť bojovníčkou preto, pretože po tom túži, alebo sa len celý život snažila niekoho potešiť.
Prvé, čo si o knihe musíte uvedomiť, je fakt, že nie je o Vikingoch. Hoci obálka a aj anotácia naznačujú niečo iné, sama autorka priznala, že sa Vikingami nechala inšpirovať len veľmi jemne a v skutočnosti je celý jej príbeh, aj bohovia a aj samotné národy, výplodom jej fantázie. Ja osobne som ale naozaj očakávala príbeh o Vikingoch a prvú tretinu knihy som bola sklamaná, pretože ľudia v príbehu sa tak trochu podobali na Vikingov, ale napríklad mali predsudky voči ženám bojovníčkam a bohovia, v ktorých verili, tiež práve nevyzerali ako Loki alebo Tór.
Potom som si však uvedomila, že autorka sa snažila vytvoriť spoločnosť, ktorú ovládali predsudky a strach z čohokoľvek nového a predovšetkým strach z jedného konkrétneho boha a takisto z divočiny, ktorá obklopovala jednotlivé dediny. Takže v podstate je táto kniha ďalším príbehom o ľuďoch, ktorí by si mali vybrať hlavy zo zadkov, hoci na druhej strane boli takí osvietení, aby tolerovali homosexuálne vzťahy. Veľmi inovatívni ľudia.
Rasmira, hlavná hrdinka, to teda nemala ľahké. Čelila veľkému tlaku. Jej matka ju nemala príliš rada, nakoľko po pôrode Rasmiry už nemohla mať viac detí a tým pádom sa Rasmirin otec nikdy nedočkal mužského potomka a mal len šesť dcér. Navyše Rasmira nevyzerá ako klasická žena, telo má skôr mohutné a svalnaté a tvár všednú a nie takú peknú, ako jej matka, ktorá ju najskôr aj tak nenávidí.
“It’s hard to allow others to see you at your weakest. I had to experience this firsthand while the boys were taking care of me. But I also know that true strength comes from being willing to fail in order to progress. That—if nothing else—is what I have learned from my mattugr.”
Tak sa teda upäla na otca a svoj život zasvätila tomu, by mu urobila radosť. Rasmira je však veľmi citlivá a zraniteľná, čo sa snaží skrývať, pretože je aj dosť tvrdohlavá, odhodlaná a hlavne odvážna. Avšak kvôli zrade v jej vlastnej dedine bola vyhnaná a to ju prinútilo prestať dôverovať komukoľvek v jej blízkosti a najmä mužom. Čo jej znepríjemňuje život najmä potom, keď v divočine stretne Sorena a Irica, dvoch mladých mužov, ktorí boli takisto pre zlyhanie pri záverečných skúškach vyhnaní.
Obaja majú svoje problémy, Iric je väčšinou nepríjemný a nahnevaný na celý svet a Soren sa zase štylizuje do úlohy trpiteľa a ochrancu. Táto silná trojka je však základným kameňom celého príbehu, pretože dej je vystavaný hlavne na ich osudoch a na ich osobnostnom raste.
V knihe som vlastne mohla sledovať ich prerod z deciek na dospelých a to ma nesmierne bavilo, nakoľko ich emócie som mohla naplno precítiť, takisto som chápala ich problémy a nakoniec som im nesmierne držala palce, nakoľko nebolo náročné si ich obľúbiť. Vďaka tomu dej plynul naozaj rýchlo a dynamicky.
Kniha bola pomerne krátka, takže v nej nebolo veľa priestoru na zbytočnosti, čo je rozhodne plus. Autorkin štýl je tiež takpovediac úsporný, vďaka čomu kniha pôsobila ešte svižnejšie. Avšak okrem spracovania tém akými sú dospievanie a hľadanie vlastného miesta v spoločnosti, sa kniha dotýkala aj náročnejších námetov, akými sú predsudky, strach, nenávisť a sila pomsty, ale aj nasledovanie vlastných cieľov a hlavne uvedomenie si, že každý je strojcom svojho osudu a nemali by sme ho prispôsobovať želaniam ostatných len preto, že ich to urobí šťastnými.
Warrior of the Wild je chutná fantasy jednohubka, v ktorej vystupujú veľmi príjemné postavy a riešia hneď niekoľko dôležitých otázok. Rasmira je ako hlavná hrdinka zaujímavá, nakoľko nie je fyzicky dokonalá, vďaka čomu je o niečo sympatickejšia. Okrem toho je tiež odvážna a odhodlaná a perfektne sa hodí do tohto dobrodružne ladeného príbehu. Skvelým spôsobom jej sekundujú aj Iric a Soren, ďalší hlavní hrdinovia, ktorí spolu s ňou rastú a napredujú, no na druhej strane ich línie slúžia len ako doplnenie hlavného deja.
Ten sa sústreďuje hlavne na hľadanie samého seba a na prerod z tínedžerského stavu do stavu dospelého. To sa odohráva v pomerne zaujímavom prostredí, ktoré autorka vytvorila. To je dostatočne jednoduché a záhadné na to, aby slúžilo ako kulisa a vytváralo výzvy pre hlavných hrdinov. Autorke sa podarilo stvoriť pomerne svižný a dynamický príbeh, v ktorom nie je veľa priestoru na zbytočnosti a v ktorom spracovala hneď niekoľko dôležitých tém.
Tou najdôležitejšou bolo asi nájdenie vlastného hlasu a miesta v spoločnosti, ktoré by nebolo závislé od predstáv ostatných ľudí. Ale takisto spracováva aj iné námety, napríklad silu strachu a predsudkov, ale aj to, že po každom previnení raz príde aj zaslúžený trest. Skrátka, táto kniha je príjemným čítaním na jedno posedenie, v ktorom som si prečítala o silných emóciách, desivých dobrodružstvách a hlavne prekonávaní strachu i samého seba.



oficiálna anotácia:
How do you kill a god?
As her father's chosen heir, eighteen-year-old Rasmira has trained her whole life to become a warrior and lead her village. But when her coming-of-age trial is sabotaged and she fails the test, her father banishes her to the monster-filled wilderness with an impossible quest:
To win back her honor, she must kill the oppressive god who claims tribute from the villages each year or die trying.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára