nedeľa 3. februára 2019

V mene bohatstva a slávy | Nyxia


Autor: Scott Reintgen
Názov: Nyxia (čes. Nyxia)
Séria: The Nyxia Triad (čes. Nyxia)
Diel: prvý
Špecifikácia: YA sci-fi o gladiátorských zápasoch odohrávajúcich sa vo vesmíre
Slovenské alebo české vydanie: King Cool, 2019 (ČR, 11. 2.)
Hodnotenie na GR: 4.11


“Are you a bad person? Of course not. Does that mean you’ll always do the right thing? Of course not. No one’s perfect.” 


Scott Reintgen je začínajúci americký spisovateľ. Jeho trilógii Nyxia si získala tisícky fanúšikov. Po úspešných prvých dvoch dieloch teraz netrpezlivo čakajú na vydanie poslednej knihy s názvom Nyxia Uprising. Tá by mala byť publikovaná už v apríli tohto roka. Okrem toho autor pracuje na viacerých knihách, napríklad aj na prvom diele chystanej dilógie o nebezpečných pretekoch na chrbtoch koní, ktoré žijú len deň, aby v noci vzbĺkli plameňom a zomreli.
Dej sa odohráva v nie príliš vzdialenej budúcnosti. Ľudstvo to opäť dokázalo a dostalo sa na prah nového veku, kedy je možné už aj cestovanie vo vesmíre. Emmett, spolu s ďalšími deviatimi tínedžermi pochádzajúcimi z rôznych kútov sveta, bol vybraný, aby sa plavil vo vesmírnej lodi až k novému svetu nazývanému Eden. Úlohou týchto deciek je hľadať tu a prinášať späť na loď tajomnú substanciu Nyxiu, ktorá sa dokáže prispôsobovať prianiam kohokoľvek, v koho blízkosti sa práve nachádza.
Decká, ktoré sa zúčastnia tohto exotického výletu získajú doživotnú rentu a bezplatnú zdravotnú starostlivosť pre svoje rodiny. Je tu však len jediný problém – hoci spoločnosť Babel ich najala desať, na ťažbu Nyxie vyberú len ôsmich z nich. Počas letu k vzdialenej planéte totiž medzi sebou budú súťažiť. Avšak nejde len o lepšie vedomosti alebo šikovnosť. Pretože sa zdá, že Babel sa snaží z týchto deciek vychovať vrahov a nič nie je také jednoduché, ako sa zdá na prvý pohľad.
Nosnou konštrukciou celej knihy sú vlastne postavy a ich interakcie. Príbeh rozpráva Emmett, ktorý je zároveň aj hlavnou postavou. Ako hrdina je veľmi sympatický, nakoľko si je vedomý svojich nedostatkov a počas celej knihy s nimi zápasí, aby sa vďaka tomu mohol posúvať po rebríčku hore a skutočne sa dostal na planétu Eden. Jeho úsilie však ohrozujú aj väzby s ostatnými hráčmi, nakoľko hneď niekoľko z nich nedokáže vnímať ako konkurenciu, ale považuje ich za priateľov. Tieto jeho formujúce sa vzťahy vnášajú do deja zaujímavý konflikt.
Dej je vo všeobecnosti skôr akčnejšieho razenia. Jednotlivé scény sú vlastne opisy zápasenia medzi postavami a to sa v pravidelných intervaloch mení, aby tak boli čo najlepšie preverené schopnosti všetkých účastníkov. Autorovi písanie akčných sekvencií a napätých situácii skutočne ide, vďaka čomu kniha získava nádych podobný nadupatým trilerom, ktoré pozeráme v telke.
Atmosféra je teda predovšetkým plná napätia, scény sú na seba navrstvované ako kúsky skladačky presne zapadajúce jedna do druhej, čo vytvára bublinu očakávania. Pretože ja od prvej stránky viem, že s tým, čo sa deje v tejto knihe nie je úplne všetko v poriadku, pretože predstavitelia korporácie Babel skrátka nehovoria pravdu. Pretože všetko je až príliš dokonalé. Problémom je, že rovnako ako postavy, nemám tušenia, čo presne to vlastne vedúce osobnosti z knihy taja.
“There’s not much left for me on Earth. I wanted to go as far away as possible. Where better than a new planet?” Her eyes squeeze shut for a second. “But they don’t tell you the pain comes with you. They don’t tell you that hurt travels at light-speed too.” 
Kniha sa číta veľmi dobre nielen Vďaka tomu, že má vynikajúce tempo, ale aj vďaka autorovmu štýlu. Emmett je postava, ktorú som si rýchlo obľúbila a pozerať sa na udalosti jeho očami ma bavilo. Nesmierne si ma získal a vďaka jeho postrehom som sa niekedy aj bavila, no a jeho vnútorné prežívanie ma takisto zasiahlo a niekoľkokrát ma dokonca aj dojal.
Dej je napriek tomu vo svojej podstate veľmi jednoduchý a vyslovene priamočiary. Obohacuje ho len niekoľko vedľajších línií, čo je však rozhodne dobré rozhodnutie. Problém je, že náznaky toho, že Babel skutočne klame a nič nie je tak, ako sa zdá, sa v príbehu začínajú objavovať pomerne neskoro. Asi až za polovicou, čo je trošku škoda.
Prvá polovica kniha sa venuje opisu zápolenia postáv, ktoré je poriadne krvavé a občas zákerné a nepredvídateľné, no napriek tomu to pôsobí len ako úvod knihy. Potom sa však úvod prenesie do jadra celej zápletky a tento prechod je naozaj až násilnícky. Napriek tomu je však kniha veľmi vydarená, všetky časti do seba viac-menej dobre zapadajú. Dej je vyvážený, dokonca dôjde aj na emócie. A napäté finálne necháva tušiť, že to pravé napätie ešte len začína.
Nyxia je zaujímavým počinom nielen v yound adult literatúre, ale najmä v žánri sci-fi. Svojou podstatou a prevedením pripomína gladiátorské súboje niekde uprostred vesmíru, ktorých cieľom je vybrať osem najlepších z desiatky najatých tínedžerov, ktorí by sa mali vybrať zbierať záhadnú substanciu na mimozemskú planétu – len kvôli tomu, že tamojší mimozemšťania majú radi deti a tým pádom je menej pravdepodobné, že ich napadnú.
Emmett aj ostatné postavy sú veľmi príjemné a najmä dobre opísané. Sú ľudské, majú svoje chyby i prednosti a na základe ich vzájomných interakcií je vlastne vystavaný celý príbeh. Prvá polovica knihy sa zameriava hlavne na opis ich zápasenia, ale aj na opis vytvárania vzťahov medzi postavami. Emmett je navyše výborný rozprávač, takže aj táto časť knihy sa číta veľmi dobre a vlastne som si ani neuvedomovala, že ešte v polovici knihy som stále vlastne čítala úvod. Až kým neprišla tá prelomová scéna, kedy začalo byť jasné, že táto kniha nie je len o krvavých gladiátorských zápasoch, ale bude aj o čomsi inom.
Tento prechod z úvodu knihu do jej jadra je však taký násilný a okatý, až to pôsobí dojmom, že autor vlastne nevedel, čo by mal urobiť, tak sa rozhodol pre niečo drastické. Okrem toho je však kniha vydareným počinom. Dej je predovšetkým akčný a napínavý, plný ťažkých skúšok, ktoré preverujú nielen schopnosti postáv, ale aj ich charaktery. Navyše epické vyvrcholenie naznačuje, že ani v pokračovaniach si postavy nebudú môcť vydýchnuť, pretože všetko vlastne ešte len začalo.




oficiálna anotácia:
Emmett Atwater isn’t just leaving Detroit; he’s leaving Earth. Why the Babel Corporation recruited him is a mystery, but the number of zeroes on their contract has him boarding their lightship and hoping to return to Earth with enough money to take care of his family.
Forever.
Before long, Emmett discovers that he is one of ten recruits, all of whom have troubled pasts and are a long way from home. Now each recruit must earn the right to travel down to the planet of Eden—a planet that Babel has kept hidden—where they will mine a substance called Nyxia that has quietly become the most valuable material in the universe.

But Babel’s ship is full of secrets. And Emmett will face the ultimate choice: win the fortune at any cost, or find a way to fight that won’t forever compromise what it means to be human.

6 komentárov:

  1. Moc pěkná recenze :) Tak tohle vypadá, že bude naprostá pecka :) Přesně kniha, jako pro mě dělaná :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za pochvalu a dúfam, že sa ti kniha páčiť bude. Je to dosť veľká pecka. :)

      Odstrániť
  2. Tak tohle vypadá zajímavě. Přiznám se, že Nyxii jsem tento měsíc postřehla, ale těším se na jiné novinky. Asi budu muset ještě přehodnotit názor :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je pravda, že tento mesiac vychádza naozaj veľa zaujímavých kníh a je škoda, že Nyxia medzi nimi zaniká. A pritom by nemusela, pretože je to dobrá kniha. Ale však sama uvidíš, ak sa k nej dostaneš.

      Odstrániť
  3. Na knihu jsem hodně zvědavá. Dlouho jsem uvažovala, jestli si mám vůbec recenze ke knize číst, abych zas nebyla nakonec zklamaná z toho, že všem se kniha líbila a mě nakonec zase taková pecka nezaujme.
    Tvá recenze je skvělá, doufám, že se mi nakonec bude kniha líbit tak jako tobě. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež mám niekedy obavy čítať recenzie na knihy, ktoré sa ešte len chystám čítať, aby mi to náhodou nepokazilo zážitok z čítania alebo aby som z knihy nebola predčasne sklamaná.
      No dúfam, že neoľutuješ ani čítanie tejto knihy a ani čítanie mojej recenzie. :)

      Odstrániť