sobota 4. januára 2020

Hrobárka a mapár | The Bone Houses

Autor: Emily Lloyd-Jones
Názov: The Bone Houses
Špecifikácia: temná fantasy o oživených kostlivcoch a ničení starých kliatob
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.09


“The living had a tendency to make promises they could not keep.”


Ryn má síce len sedemnásť, no je zvyknutá starať sa o svojich súrodencov. Je odvážna a nikdy sa ničoho nebála, možno len toho, že stratí svojich najbližších. Rozhodne sa však nebojí usušených kostlivcov, ktorí sa premávajú v neďalekom lese. Po otcovi totiž zdedila hrobárske remeslo a vie, že mŕtvi síce vstávajú z hrobu, ale väčšinou živých neobťažujú.
To sa však jedného dňa zmení a kostlivci, ktorí dovtedy trávili čas prevažne v lese, sa začínajú prechádzať aj po dedine. Aby toho však nebolo málo, začínajú aj útočiť, zabíjajú a ničia, ohrozujú všetko, čo Ryn poznala a čo miluje. Ak chce svoju rodinu ochrániť, musí sa vybrať na nebezpečnú cestu, ktorej cieľom má byť zrušenie kliatby, ktorá to všetko začala. Lenže mŕtvi niečo chcú a nezastavia sa, kým to nedostanú. Aj keby musei za biť všetkých, ktorí sa im postavia do cesty.
Príbeh je od začiatku poriadne temný. Od dediny, v ktorej sa promenádujú až príliš čulí kostlivci, by som vlastne ani nič nečakala. Autorke sa však podarilo z tejto atmosféry vyťažiť čo najviac. Zabudnutá maličká dedina, v ktorej sú ľudia skôr bojazliví, pretože si pamätajú na starú mágiu, no na druhej strane aj hlúpi, lebo ju ignorujú, je perfektným prostredím pre podobný typ príbehu. Pretože niekde medzi obyvateľmi dediny, chodiacimi mŕtvolami a hrobárkou oháňajúcou sa sekerou vznikla príjemne mrazivá atmosféra.
Okrem toho taký ten správny dôraz dodáva aj všadeprítomná mágia. Tá sa spája s fae a starými kliatbami, no potrebné odpovede autorka dávkovala len veľmi opatrne a postupne, takže ma v čítaní povzbudzovala aj zvedavosť. Príbeh sa čítal jednoducho aj vďaka autorkinmu štýlu. Ten ma dokázal pekne rýchlo pohltiť, čiže som si niekedy neuvedomovala, že v deji sa toho až tak veľa nedeje a postavy vlastne len stoja na mieste a tápajú.
Čo je veľmi rafinovaný podvod, avšak po čase bolo predsa len zjavné, že po pomerne akčnom a zaujímavom úvode prišla ulepená ústredná časť, ktorá vlastne bola len tichom pred epickou búrkou odohrávajúcou sa v závere. Dalo by sa teda povedať, že kniha tak trochu trpí syndrómom podobne ladených kníh, kde stred príbehu tvorí len omáčka a prísľub, že sa snáď stane niečo veľkolepé. Autorka tejto knihy však dostáva malé bezvýznamné plus za to, že to niečo veľkolepé sa nakoniec aj stalo.
“Can you miss something before it’s gone?”
Ryn clinked her nail against the bottle. “I think I’m going to miss this, once it’s gone.”
He shook his head. “I mean—something else. A place, or a person.”
The silence that followed was full of unsaid things. He wondered if he’d blundered into painful territory, if perhaps he shouldn’t have said anything at all. But then she said, “I think so. The anticipation of the loss hurts nearly as much as the loss itself. You find yourself trying to hold on to every detail, because you’ll never have them again.”
Napriek tomu však nebudem tvrdiť, že by ma kniha sklamala alebo nebavila, opak bol pravdou. Čiastočne je za to zodpovedná úžasná atmosféra, ktorú autorka vytvorila. Najväčší podiel však na tom majú postavy. Ryn je hrdinka, akú by ste chceli mať po boku, ak by začala zombie apokalypsa. Je dosť zručná s lopatou a dokáže pomerne rýchlo vykopať hrob, čiže mŕtvych sa nebojí, no na druhej strane nie je na zahodenie ani to, ako sa obratne oháňa sekerou, vďaka čomu z nej vyžaruje nezameniteľný vikingský šarm.
Okrem toho sa s radosťou riadi heslom „čo na srdci, to na jazyku“, čiže jej neprekáža, ak svojimi rečami niekoho urazí, veď niekto im to musí povedať. Tejto kruto akčnej hrdinke výborne sekunduje hlavný hrdina, ktorý je o niečo menej bojovo nadaný, teda, hlavne ak za boj nepovažujete rýchle švihanie ceruzy po papieri pri kreslení máp. Pritom je to tak trochu naivný mešťan, ktorý toho veľa nevie o živote mimo jeho malej bublinky a niektoré jeho reakcie mi pripadali trochu naivné.
Bavilo ma, že autorka sa rozhodla tak trochu prehodiť tie klasické zaužívané úlohy, keď je dievča to naivné a chlapec sa oháňa sekerou. Tiež sa jej podarilo dosť pohrať s ich charaktermi a dokonca došlo aj k nejakého vývoju v ich správaní. Takže vďaka postavám a atmosfére sa mi táto kniha páčila oveľa viac, než som predpokladala. Najmä kvôli tomu deju, ktorý miestami nikam nesmeroval, možno aj preto, že sa autorka prehnane snažila byť záhadná.
The Bone Houses je vcelku príjemným čítaním. Kniha viac ako prepracovaným dejom a neočakávaným zvratmi zaujme vydarenou mrazivou atmosférou a zaujímavými postavami. Príbeh je navyše plný aj tajomnej mágie a občas je náročný na sledovanie. Autorke sa totiž v hlavných postavách podarilo stvoriť miestami nespoľahlivých rozprávačov, ktorí hovorili niečo iné, no správali sa úplne opačne, a občas ich prezrádzali iba drobné detaily. Vo výsledku to síce nebola kniha, ktorá by ma posadila na zadok, ale nemôžem ani tvrdiť, že by som ľutovala čas, ktorý som jej obetovala. Len mám pocit, že ak by autorka trochu skrátila strednú časť príbehu, nemala by som pocit, že je uťahaný a tým pádom by som ho viac ocenila.


oficiálna anotácia:
Since the death of their parents, Ryn and her siblings have been scraping together a meager existence as gravediggers in the remote village of Colbren, which sits at the foot of a harsh and deadly mountain range that was once home to the fae. The problem with being a gravedigger in Colbren, though, is that the dead don't always stay dead. The risen corpses are known as "bone houses," and legend says that they're the result of a decades-old curse.
When Ellis, an apprentice mapmaker with a mysterious past, arrives in town, the bone houses attack with new ferocity. What is it that draws them near? And more importantly, how can they be stopped for good?
Together, Ellis and Ryn embark on a journey that will take them into the heart of the mountains, where they will have to face both the curse and the deeply-buried truths about themselves. Equal parts classic horror novel and original fairytale, The Bone Houses will have you spellbound from the very first page.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára