nedeľa 4. januára 2015

Cirkus je láska a láska je cirkus | Amour Amour



Autor: Krista & Becca Ritchie
Názov: Amour Amour
Séria: Aerial Ethereal
Diel: prvý
České alebo slovenské vydanie: zatiaľ nie je
Hodnotenie na GR: 4.24
The best aerial technique won’t land 21-year-old Thora James her dream role in Amour—a sexy new acrobatic show on the Vegas strip. Thora knows she’s out of her element the second she meets Amour’s leading performer. Confident, charming and devilishly captivating, 26-year-old Nikolai Kotova lives up to his nickname as the “God of Russia."
When Thora unknowingly walks into the crosshairs of Nikolai’s after-show, her audition process begins way too soon. Unprofessional. That’s what Nik calls their “non-existent” relationship. It’s not like Thora can avoid him. For one, they may be partners in the future--acrobatic partners, that is. But getting closer to Nik means diving deeper into sin city and into his dizzying world.
Thora wants to perform with him, but when someone like Nikolai attracts the spotlight wherever he goes—Thora fears that she’s destined to be just background to his spellbinding show.


"Every day,” he says lowly, “I hold a person’s life in my hands. The circus is based one-hundred percent off trust. I give it all to someone, and they give it all to me. I’m asking you, right now, to trust me.”

Táto kniha je pre mňa vlastne premiérou v mnohých ohľadoch. Prvý príbeh z pera týchto autoriek, ktoré sú, ako som zistila, identické dvojčatá. A určite je to prvá kniha vôbec s takouto tematikou, ktorá sa mi dostala do rúk. Iste, o cirkusoch sa píše v mnohých novielkách či poviedkach, ale ústrednou témou je len v niektorých. Rovnako to je aj v tejto.
Osobne som sa pripravovala na záplavu klaunov, drezúru zvierat a nejakú tú akrobaciu na visutej hrazde. Ani neviem, prečo to tak bolo. Takže som bola veľmi prekvapená, keď som sa začítala a uvedomila si, že je to skôr cirkus na štýl Cirque du Soleil. Akrobacia kam sa človek len pozrie, zvieratá v nedohľadne a dlhé čísla plné pohybov a obratov, z ktorých sa jednému môže zatočiť v hlave.
Pre mňa rozhodne milé prekvapenie. A samotné spracovanie takisto. Čakala som samé nácviky, veľa odborných termínov, z ktorých by som asi zívala, ale opak bol pravdou. Bol to príbeh dievčaťa, alebo skôr ženy, ktorá sa rozhodla nasledovať svoje sny a niečo dosiahnuť v oblasti, v ktorej nikdy nepatrila k najlepším. A to bolo ešte príťažlivejšie. Každý má rád epizódy zo životov ľudí, ktorí nie sú hviezdami a nie sú dokonalí. Tým pádom sú viac... ľudskejšie.
Thora je milá a nemá o sebe príliš veľkú mienku, aspoň tak na mňa pôsobí. Považuje sa za horšiu od všetkých a táto neistota jej príliš dlho stála v tom, aby vlastne žila. Takže sa raz impulzívne rozhodne, že pôjde na konkurz do šou cirkusu Amour, ktorý má stále vystúpenia vo Vegas. Hej, v tom Las Vegas z filmov, o ktorom tak často počúvame ktoré je asi mestom snov Američanov alebo také niečo.
Každopádne sa tam vyberie aj napriek protestom priateľa, vlastne najlepšieho priateľa. Myslím, že to by sa dalo považovať za klišé. Vždy sa niečo takéto objaví. A v celkom príbehu ich vlastne nájdeme niekoľko, ale vďaka fascinácii dejom som ich ani nevnímala.
To, čo sa tam dialo, bolo obyčajné i úžasné zároveň. Thora sa vybrala do veľkomesta a hneď stretne niekoľkých ľudí, ktorí pre ňu budú príliš dôležití na to, aby sa ich ľahko vzdala. Medzi nimi je určite aj šarmantný Nikolai, krásny a sexy Rus, alias človek, ktorý má tvoriť druhú časť páru, pre ktorý sa hľadá akrobatka.
“You’re only slightly amusing, you know. Actually, that’s giving you too much credit. You’re like two-percent amusing,” John says, surly as usual. “And half of what you say, I just start turning out.” 

“You forgot your hearing aid again?”
Och, romanca ako vyšitá, však? No, neočakávajte priveľa, aby ste neboli sklamaní. Ale Nik je naozaj na zahryznutie... ehm... zase odbieham. Mala by som sa prestať zamilovávať do postáv. Aby som o nich nefantazírovala príliš často. Budem sa presviedčať faktom, že nie je dokonalý. Lebo on fakt nie je.
Ale, aby som sa dostala k tomu podstatnému. Charaktery. Všetci boli iní a to robilo všetko uveriteľnejšie. Najviac ma zaujala cirkusová rodinka, o nich asi panuje najviac fám. Ako vždy držia spolu, majú romantický život a robia to, čo ich baví. Pri čítaní sa nejedna podobná hlúposť proste rozplynie. Sú to ľudia, rovnakí ako každý. Niekedy sú spolu, inokedy ich rozdelia. Možno robia to, čomu sa venovali ich rodičia alebo celé generácie pred nimi, ale to neznamená, že oni to musia milovať. Pri ich osudoch sa mi srdce zvieralo. Klobúk dole pred tým spracovaním. Dostalo ma to svojou jednoduchosťou i zložitosťou.
Keď tak nad tým rozmýšľam, ani vlastne neviem, čo som od tohto počinu vlastne čakala, ale to, čo som na stránkach našla, to rozhodne nebolo. A to je len dobre. Vďaka vernými opisom a príjemnému, dynamickému deju, som sa dokonale ponorila do osudov našich hrdinov. Najviac som sa asi smiala a občas takmer vyhŕkli slzičky, ale tak to asi býva. Som rada, ako to skončilo a som rada, že sa k tomu hlavní protagonisti dopracovali inak, než sa môže zdať na začiatku. Takto som bola stále v napätí a dúfala, že to nakoniec neskončí smutne. Aj keď... Nie, nehodilo by sa to tu. Tým pádom nám autorky vlastne dokázali, že sny sa plnia, ak o ne bojujeme. A vďaka Nikovi Thora bojovala ako lev, teda, skôr levica.
Cirkus je vraj láska a rodina. Ale niekedy je to aj obrátene a láska je ako atrakcia v cirkuse. Plná napätia, slepej dôvery i neistoty, krásna i ohavná. Ľudia sa niekedy boja a niekedy sú príliš krutí. Ale to je v poriadku. Pretože ak je to všetko reálne, ak to všetko prežívate s hlavnými hrdinami, našli ste skvele spracovaný príbeh z emocionálneho hľadiska.
Takže aj keď je tam plno nezrovnalostí a mohla by som stráviť veľmi dlhý čas spisovaním toho, čo bolo trošku pritiahnuté za vlasy alebo sa tam nehodilo, v konečnom dôsledku som to hodila za hlavu. A kvôli celkovému zážitku som tomu asi nemohla dať ani horšie hodnotenie.
Cirkusáci ma proste dostali svojimi trikmi! Teda, vlastne akrobati cez vášeň a emóciu, ktorú vkladajú do vystúpení a ja som ju cítila vo všetkom, v každom slove, v každom opise.

2 komentáre:

  1. Tak teď mám chuť se na tu knížku vrhnout a ty víš, že tohle není můj obvyklý výběr knih. Miluju, jak moc miluješ knížky =)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak ťa mojou láskou nakazím ešte viac, potom si môžem potriasť rukou na znak úspechu. :D Ale táto kniha je fakt skvelá. Možno nie lepšie ako Making Faces, ale stále je skvelá :)

      Odstrániť