piatok 2. januára 2015

Hra věží alebo agenti zo šachovnice


Autor: Daniel O’Malley
Názov: Hra věží (angl. The Rook)
Séria: The Checquy Files
Diel: prvý
České alebo slovenské vydanie: Baronet, 2012 (ČR)
Hodnotenie na GR: 4,1 

Myfanwy Thomasová se probouzí uprostřed jakéhosi londýnského parku, obklopena mrtvými těly, které mají na rukou gumové rukavice, a nemá ani tušení, kdo je a co tady dělá. Jediným vodítkem je jí dopis, který drží v ruce. Pokud má odhalit svou identitu a zjistit, kdo jí usiluje o život, nezbývá jí než se řídit pokyny, které jí zanechalo její dřívější Já. 
Ty ji zavedou do Šachovnicové skupiny, supertajné britské agentury pro boj s nadpřirozenými hrozbami, v níž zastává vysoké postavení věže. 
Začíná hra o život, hra, během níž se Myfanwy setká s bytostí ve čtyřech různých tělech, se ženou, která prochází lidskými sny, i s děsivými Roubovači.

„Milá Ty,
tělo, které nosíš, patřívalo mně."
Určite poznáte ten pálčivý pocit. Pozriete sa na obsah knihy a v tej sekunde sa zamilujete a jediné, čo chcete, je prečítať si ten príbeh a už včera bolo neskoro. Presne to isté sa mi stalo práve s týmto dielom. Ale nejako sa mi nepodarilo k tej knihe dostať veľmi dlhý čas, čo ma aj patrične mrzelo. Napokon sa mi ju nejakou šťastnou náhodu podarilo objednať a až po dvoch rokoch som si ju aj prečítala. 
A otvárala som ju s pocitom a obavou, aby ma nesklamala. Môj skepticizmus naozaj nebol na mieste...
Postavy a prostredie 
V prvom rade som po otvorení knihy ostala v úplnom šoku. Nie kvôli príbehu či nečitateľnému štýlu, ale kvôli podobe. Pretože tento román rúca všetky zaužívané konvencie. O jednotlivých postavách sa tu dozvedáme nie z osobných stretnutí, ale z dlhších či kratších listoch, ktoré sama sebe zanechala hlavná hrdinka. Je to veľmi netradičný spôsob prezentovania charakterov i jednotlivých zápletiek a zo začiatku dokonca môže viacerých odradiť. Ale keď si na to človek raz zvykne, dokáže sa úplne ponoriť do toho, čo sa deje. A že sa tam toho deje požehnane. 
Od prvej vety sme vhodení do diania prostredníctvom prvého listu, v ktorom sa dozvedáme, že hlavná hrdinka neutrpela len stratu pamäte, ale aj celej svojej osobnosti. Tým pádom samú seba tituluje inak a svoje meno používa na označenie svojho niekdajšieho ja. Že to znie mätúco? Nebojte sa, to je len začiatok. Pretože od tohto momentu to bude len zložitejšie a zamotanejšie. 
Samotné postavy sú skvelo vykreslené a máme možnosť vidieť hmatateľné rozdiely medzi súčasným a predchádzajúcim ja hlavnej hrdinky, čo je fascinujúce i desivé zároveň. Okrem nej iste zaujmú aj iné postavy, ktoré dokresľujú celú situáciu a pomáhajú nám predstaviť si situáciu v pomerne zaujímavej Šachovnicovej skupine, ktorá bojuje s nadprirodzenými hrozbami už celé storočia. Že to znie ako námet, na ktorý ste už niekde narazili? Nuž, pravdepodobne to nebude len nejasný pocit, ale fakt. Len v tomto momente by som si dokázala spomenúť aspoň na tri ďalšie tituly zaoberajúce sa podobnou témou, ale ako ja často a rada opakujem, všetko je o spracovaní. A toto má naozaj potenciál vyraziť vám dych.
Všetko je podložené veľmi vkusne popísaným prostredím, ktoré je v dokonalej symbióze s už spomínanými listami a odkazmi od pôvodnej Mafanwy. Tým pádom máme veľmi komplexný náhľad do sveta tejto organizácie. Zistíme, že každý má svoju úlohu i poslanie a samotná Myfanwy, ktorá zastáva postavenie veže, je všetkým na očiach. O všetkom rozhoduje, všetci sa jej obávajú, ale všetci ju aj veľmi dobre poznajú, čo rozhodne nie je dobré, hlavne ak ich má oklamať, že je skutočne tým, kým by mala byť. Všetky tajomstvá a záhady majú potenciál zapliesť nám hlavu, ak im to dovolíme a príbeh je tým pádom jedným z mála z tohto súdku, pri ktorom skutočne musíme rozmýšľať. 
V takomto druhu príbehov majú tendenciu autori zakomponovať aj ľúbostnú líniu. Tu by sme ju hľadali márne. Iste, sú tu aj potenciálne romantické momenty alebo inak emocionálne nabité výstupy a scény, ale nič, čo by súviselo s nehynúcou láskou a melodrámou naivných blondínok. A ja, ako romantická duša, môžem zodpovedne prehlásiť, že v tomto príbehu by niečo také pôsobilo nanajvýš rušivo. Už tak máme na spracovanie viac ako dosť informácií, ktoré nám úplne zamestnajú myseľ, riešiť ešte aj milostné eskapády hlavných hrdinov by mohlo byť naozaj príliš.

Tento samotný fakt v spojitosti s dokonale vyváženým obsahom akčných i informačných scén, dynamickým dejom, zaujímavým príbehom a uveriteľne rozpracovaným charakterom rozhodne zaručí, že sa pri čítaní nebudete nudiť.
„Gestalt? Co je to?“
„Ale, Myfanwy!“ zvolal Robert. „Papírový pytlík máš přece pokaždé. Vždyť víš, jak ti z těchhle výslechů bývá zle.“
„Aha, no ovšem. Jen jsem nečekala, že na něm budu sedět.“

Daniel O’Malley je na prvý pohľad v nevýhode kvôli faktu, že je v podstate debutujúci autor a k tomu všetkému aj muž, čo môže vyvolať veľa otázok a hlavne nedôveru, či pochybnosti. V tomto prípade rozhodne nie sú na mieste. Ako predstaviteľ mužského pokolenia do žánru vkladá nové postoje a hlavne myšlienke. Dôležitý je hlavne jeho náhľad na celú tému i jeho spracovanie. Hovorí sa, že pre mužov vo všeobecnosti je trochu ťažšie zvládnuť citovú stránku príbehu, ale v tomto prípade je to skutočne fáma. Iste, nerozplačete sa, ale vďaka uveriteľnej medzi všetkých emócií si príbeh dokážete vychutnať.
Od prvej stránky ste takisto poháňaní veľkou zvedavosťou. Príbeh má tak trochu detektívny nádych, keďže sa spoločne s Mafanwy snažíte nájsť človeka (alebo osoby) zodpovedného za jej súčasný stav. Navyše to všetko musí prebiehať v najvyššej miere utajenia, pretože ak by niekto zistil, čo sa stalo, išlo by hlavnej hrdinke o viac ako o miesto v organizácii, z ktorej sa v podstate nedá odísť.
Pripomína vám to nejakú sektu? Nuž, možno nebude tak ďaleko od pravdy, pretože tu nájdete skutočne veľa postáv, ktoré pôsobia tak trochu fanaticky. Možno kvôli faktu, že v samotnej Šachovnicovej skupine sa nachádzajú jedinci s nadprirodzenými schopnosťami. A pri nich autor skutočne dal voľný priechod svojej predstavivosti, pretože niektoré z nich sú prinajmenšom výstredné. Ako také sú potom perfektnou zbraňou voči hlavnému nepriateľovi. 
Iste, boj dobra so zlom tu skutočne v istej forme nájdete. Zloduchovia predstavujú organizáciu starú niekoľko desiatok rokov, ktorí sú prinajmenšom... no... výstrední. Alebo fanaticky posadnutí genetikou a podobnými záležitosťami. A jednoznačne pôsobia ako hrozba. V celkovom kontexte perfektne zapadajú do mozaiky jednotlivých námetov i scén, vykresľujú situáciu a pomáhajú v gradácii deja. 
Kniha určite nie je dokonalá, ale môže tak pôsobiť. Pretože príbeh vás tak pohltí a prinúti vás namáhať mozgové závity, že ani nedostanete šancu rozoberať bližšie prípadné nezrovnalosti alebo chyby v kompozícii. A to je jednoznačne dobré znamenie, že táto kniha zaujme aj náročnejšieho čitateľa, čo je niekedy samo o sebe zárukou úžasného čitateľského zážitku. 
Pri prvotine tohto autora to platí minimálne dvojnásobne. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára