piatok 4. marca 2016

A sny sú len sny... | Sedem minút po polnoci

Autor: Patrick Ness 
Názov: Sedem minút po polnoci 
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2015 (SR); Jota, 2012 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.29
Conora trápia desivé sny – každú jednu noc, odkedy mamu v nemocnici sužujú liečebnými procedúrami, ktoré aj tak nezaberajú. Ale tento sen je iný. Keď sa dnes v noci Conor prebudí, v okne ho niekto čaká. Niekto starodávny. Niekto, koho neočakával. Netvor starší ako ľudstvo samo, ktorý Conorovi porozpráva tri príbehy o láske, o strate i o nádeji. Ale na oplátku chce od Conora počuť to, z čoho má najväčší strach: chce počuť pravdu.

„Príbehy sú divé zvery. Keď ich vypustíš na slobodu, ťažko povedať, akú pohromu spôsobia.“
Spisovateľ Patrick Ness tento príbeh napísal na motív, ktorý vymyslela Siobhan Dowd, no tá sa, bohužiaľ, nedožila jeho napísania. Obe tieto mená sú v našich končinách tak trochu nové, hoci v zahraničí sa ich knihy tešia veľkej obľube. Možno aj preto vyvoláva táto tenká knižočka, väčšinou zaraďovaná do oddelenia detskej literatúry, trochu skepticizmu. Ten však nie je na mieste.
Jednoduchý a zároveň veľmi zložitý príbeh sa sústreďuje na trinásťročného chlapca Conora, ktorý prežíva to, čo si mnohí z nás nevedia ani predstaviť. Jeho matka je nevyliečiteľne chorá, otec od nich odišiel a babka, s ktorou by mal bývať, je skôr dokonalá figurína než milujúca stará mama, akú si pamätáme z vlastného detstva.
Navyše ani v škole to nemá jednoduché a kvôli zdravotnému stavu vlastnej matky čelí nielen výsmechu a šikovanoviu zo strany spolužiakov, ale aj ľútosti v prevedení pedagógov, ktorí ani len netušia, ako sa k nemu vlastne správať. Niet sa čo čudovať, že ho kvôli tomu všetkému prenasledujú nočné mory. No v jeho prípade jednej noci doslova ožijú.
Rozprávky sú veľmi silnou súčasťou každej literatúry a mnoho ľudí by vám povedalo, že tento príbeh je v podstate ako rozprávka. Je plný neuveriteľnej fantázie a otvára dvere do sveta, kde by sa mohlo stať všetko, ak by sme chceli.
„Vlastný život nepíšeš slovami, ale činmi. Nie je dôležité, čo si myslíš. Záleží iba na tom, ako konáš.“
Sila nášho hnevu dokáže ničiť domy a nevinné zúfalé želanie zase zabíjať. Ale zároveň sa až neuveriteľne drží bežnej reality. Conor čelí ťažkým problémom a k tomu všetkému ho navštevuje oživený strom. No nemení príbeh na horor, ale na životnú drámu, ktorá doslova chytí za srdce a nikdy nepustí.
Ide vlastne o obyčajný príbeh s neobyčajným spracovaním. Netvor prichádza a rozpráva príbehy o tom, čo sám zažil a snaží sa Conora niečo naučiť a prinútiť rozpovedať vlastný príbeh. Prináša so sebou silu slov, ktoré zamávajú čitateľovými emóciami a mnohokrát i pohľadom na svet nielen trinásťročného chlapca.
Zároveň v sebe drží istú dávku tajomna, ktorá sa rozplynie snáď až s poslednou stránkou. Toto napätie nás núti otáčať stránky a hltať každučké slovo. Všetko to dopĺňajú nádherné ilustrácie, ktoré dokážu okradnúť o dych a neuveriteľne inšpirujúce myšlienky.
Možno rozsahom maličká kniha Sedem minút po polnoci ponúka neuveriteľne obrovský a jedinečný príbeh. Autor sa nesnaží klamať čitateľa a spracováva udalosti, ktoré zničili možno už nejednu rodinu.
Ako celok kniha najskôr uchváti pozornosť čitateľa, neskôr aj jeho srdce, aby ho mohla rozdupať a krvácajúce vrátiť späť. Udalosti ponúkajúce nielen napätie, tajomno, ale aj pohľad do ľudskej duše, vo vás budú doznievať ešte dlho po tom, čo knihu zavriete.
A to je nenahraditeľná kvalita tohto jedinečného príbehu. Preto opakujem to, čo mnohí predo mnou: „Toto si musíte prečítať.“


2 komentáre:

  1. Všimla som si, že táto kniha teraz dosť "fičí", ale nikdy som poriadne nepochopila, o čom to vlastne je. :D
    Priznám sa, mám dojem, že som to poriadne nepochopila ani z tvojej recenzie. Toto si asi človek fakt musí prečítať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som to tiež dlho nechápala, až kým som ju neprečítala. :)
      Ono z mojej recenzie sa toho veľa o deji asi nedozvieš, snažím sa to písať tak, aby som toho veľa neprezradila O:)

      Odstrániť