nedeľa 27. marca 2016

Boj s mŕtvymi | Sabriel



Autor: Garth Nix 
Názov: Sabriel 
Séria: Staré kráľovstvo (angl. Abhorsen) 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2014 (SR); Triton, 2004 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.17
Sabriel má osemnásť rokov a práve zložila záverečné skúšky na internátnej akadémii. Do konca roka ostávajú dva týždne, keď sa uprostred noci zjaví v škole mŕtvy vyslanec. Priniesol jej otcove nástroje: nekromantické zvonce a Abhorsenov meč. Sabriel sa vydáva do Starého kráľovstva, aby našla otca a pomohla mu. Odmieta sa zmieriť s myšlienkou, že by mohol byť mŕtvy.
Staré kráľovstvo je však v úplnom rozvrate: dvadsať rokov bezvládia spôsobilo, že sa všade potulujú voľnomagické stvorenia a mŕtvi, ktorých do sveta živých nekontrolovane povolávajú nekromanti. Sabriel zisťuje, že aj jej otec bol nekromant, ale taký, ktorý mŕtvych spútaval a slúžil Výsade a kráľovstvu. Sabriel, hoci nepripravená, musí zaujať jeho miesto. V nadchádzajúcej bitke budú totiž proti sebe bojovať sily Života a Smrti. A Sabriel bude musieť čeliť vlastnému osudu.

„Je pútnik ten, kto si vyberá svoju cestu, alebo si cesta volí svojho pútnika?“
Garth Nix stvoril svet, ktorý si aj po vyše dvadsiatich rokoch stále nachádza nových a nových fanúšikov po celom svete. Každoročne pribudnú nové vydania a už samotný obsah príbehu ponúka isté vysvetlenie, prečo také vysoké hodnotenia a toľko ocenení.
High fantasy je veľmi obľúbený žáner a keď ho spojíte s originálne vytvoreným svetom i postavami, máte zaručený úspech. A rovnako to asi pochopil aj samotný autor.
Hlavnou hrdinkou je Sabriel, ktorá nie je typickou maturantkou, pretože má veľmi zvláštne magické schopnosti, aké nemá len tak nieto. Navyše ako jedna z mála môže povedať, že sa narodila mŕtva a nijako jej to neuškodilo. Ale na druhej strane vo veľa prípadoch rozmýšľate, či ju to nepoznačilo emocionálne, pretože občas to až vyzerá, akoby nebola schopná precítiť sa ani sama do seba o iných ľuďoch ani nehovoriac.
Svet v tomto príbehu je ale, na druhej strane, veľmi zaujímavý. Tvoria ho vlastne dve časti. Jedna zo všetkého najviac pripomína klasický fantastický stredovek s mŕtvymi kráľmi, mágiou a katastrofou za každým rohom.

Naproti tomu, v druhej časti vás môže zraziť auto, čo je rozhodne nečakaný prvok predstavujúci istý druh osvieženia. Ale napriek tomu nečkajte typické zápasenie medzi dvomi odlišnými svetmi. Ide o boj za záchranu toho magického.
Autor kladie veľký dôraz na jednotlivé opisy, takže to v prvej časti knihy vyzerá skôr ako charakteristika než ako úvod epickej fantasy. Geniálne vymyslený svet i jeho nevšedné fungovanie je presne to, o čom sa na začiatku dozviete najviac. Každé slovo môže byť dôležité, ale občas to vyzerá, že ich je tam až príliš veľa.
„Cayrka ma zrela, Múrotvorca ukul, kráľ ma zakalil. Abhorsen ma nosí, lebo mŕtvi nesmú slobodne kráčať Životom. To nie je ich cesta.“

„To nie je ich cesta,“ šepla Sabriel.
Na druhej strane sa čitateľ aspoň môže pripraviť na to, čo ho čaká. Ak v sebe nájde tú trpezlivosť a odolá nutkaniu odložiť knihu hneď na začiatku, čaká na neho záhadná a hlavne akčná naháňačka nielen s časom, ale aj útek pred rôznymi mŕtvymi príšerami. A nekromantka ako hlavná hrdinka je rozhodne tým niečím novým, čo dokáže upútať.
Koncept všetkých udalostí i sveta je nepochybne zaujímavý, avšak jeho prezentácia hlavnou hrdinkou a jeho otcom je veľmi zvláštna. V ich vysvetleniach nie je ani kvapka prekvapenia, súcitu či strachu. Je to spôsobené hlavne ich napojením na smrť, avšak kvôli tomu v istých momentoch vzniká v príbehu emocionálne vákuum, vďaka ktorému aj vyznanie lásky znie ako inzerát v novinách.
Odhliadnuc od toho je tento príbeh dobre a do detailu vyrozprávaný, nechýba záhadná mágia a snaha dozvedieť sa viac, nakoľko všetkých magických obyvateľov spútava isté prekliate zabraňujúce im hovoriť o minulosti.
Zvedavosť poháňa čitateľa v obracaní stránok, nebezpečenstvo ho zase priková ku stoličke. Netradičné bytosti a všetky rituály spojené so zatracovaním neposlušných mŕtvych sú len čerešničkou na torte Starého kráľovstva, ktoré vás prinútia dychtiť po pokračovaní.
Sabriel ako postava síce môže nejedného čitateľa sklamať alebo nahnevať kvôli svojmu správaniu, ale ako kniha ho dokáže hlavne zaujať. Dej sa zameriava na záchranu sveta v ohrození a boj so smrteľne nebezpečným nepriateľom, ktorého nemôžete len tak prebodnúť mečom a zabiť, keďže už mŕtvy je.
Napriek pomalšiemu rozjazdu sa kniha nakoniec zvrhne vo veľké dobrodružstvo, ktoré môže skončiť skutočne tragicky. Niektorí príliš puntičkárski jedinci by sa tu snažili nájsť prvky dystópie, ale je to predovšetkým príbeh nabitý mágiou, ktorá všetko a všetkých ovplyvňuje.
Záverečná akcia i celé rozuzlenie nakoniec dokážu istým spôsobom zmeniť celkové nazeranie na knihu – našťastie k lepšiemu. A takisto v čitateľovi vyvolajú túžbu po pokračovaní.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára