štvrtok 10. marca 2016

Otroctvo a voľnosť | Jiskra v popelu



Autor: Sabaa Tahir 
Názov: Jiskra v popelu 
Séria: Jiskra v popelu (An Ember in Ashes) 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: Host, 2016 (ČR); YOLi, 2016 (SR, dátum vydania 1. 6.) 
Hodnotenie na GR: 4.30
Laia je dívka z lidu Učenců, který žije pod tvrdou nadvládou Válečnického impéria. Když je její bratr zatčen za velezradu, nabídnou jí učenečtí povstalci bojující proti Impériu dohodu: pokud se nechá prodat jako otrokyně na imperiální vojenskou akademii a bude pro ně špehovat, zachrání jejího bratra před popravou.
Elias, nejlepší voják na akademii, je znechucený pronásledováním a zabíjením Učenců a rozhodne se dezertovat. Než však stačí utéct, dostane příkaz zúčastnit se Zkoušek, nemilosrdné soutěže, z níž má vzejít nový válečnický císař. Prohrát znamená okamžitou smrt, zvítězit znamená ztratit vlastní duši.
Když se Laiiny a Eliasovy cesty na akademii zkříží, oba zjistí, že jejich osudy jsou propojené víc, než by si vůbec dokázali představit, a že jejich rozhodnutí může změnit budoucnost celého Impéria.

„Ty jsi jiskra v popelu. Budeš zapalovat a hořet, pustošit a ničit. Nemůžeš to změnit. Nemůžeš to zastavit.“
Sabaa Tahir je meno autorky, ktorá je na knižnom trhu stále skôr nováčikom, no už svojou prvotinou sa zapísala do čitateľského vedomia. Dokonca takými hrubými písmenami, že sa už tomto čase pripravuje scenár k filmu.
Dej sa sústreďuje na dvojicu hlavných hrdinov, ktorí pochádzajú z odlišných sociálnych pomerov, ale nie sú až takí odlišní, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Obaja bojujú za niečo, čo pre niektorých nič neznamená, no pre nich všetko – tým niečím je ich vlastná sloboda. Túžba vymaniť sa z okov otroctva, či už pomyselných alebo tých skutočných.
Autorka nestráca čas zdĺhavými opismi a predstaveniami, ale hneď čitateľa hodí do akcie. Krv, napätie a strach sprevádzajú dynamický úvod a v prvých kapitolách sa všetko len stupňuje. Ukazuje nám, že sa nebojí zabíjať, čím príbeh len získa. A nielen na uveriteľnosti.
Neskôr príde trošku pomalšia časť, v ktorej máme možnosť lepšie spoznať párik hlavných hrdinov. Ich dobrodružstvá plné životu nezdravých výstrelkov striedajú hlboké pohľady do ich duše. Napriek tomu niektoré časti pôsobia emocionálne plocho, ale v neskorších kapitolách dochádza k výraznému zlepšeniu.
Laia nie je typickou hrdinkou, ktorá má plné ústa odvahy a vrhá sa do nebezpečenstva. Je to obyčajné dievča, ktoré je vedené skôr srdcom než rozumom, no väčšinou ju zväzuje strach. A bez ohľadu na to, ako veľmi ju ostatní klamú, aj tak odmieta uvedomiť si to. Takže miestami prichádza nutkanie nakopnúť ju.
Elias, akokoľvek krutý výcvik má za sebou, v sebe skrýva veľa pochybností a ľudskosť, za ktorú sa platí najvyššia cena. Obaja predstavujú hlavne ľudské bytosti a nie nereálnych vysnívaných hrdinov, ktorých môžeme maximálne obdivovať. Autorka si skutočne dala záležať na výbere ich vlastností i správania.
„Na světě jsou jen dva druhy viny,“ řeknu tiše. „Jeden z nich je břemeno a ten druhý ti udáva směr. Musíš dovolit, aby ti vina sloužila jako něco, co tě pohání. Aby ti připomínala, kým se chceš stát.“
Dej vystavala rovnako svedomito. Jednotlivé časti sú naplnené nervy drásajúcou akciou, strachom a potokmi krvi. Takisto tu nájdeme tajnosti a neskutočne veľa otázok. Tento svet je veľmi nebezpečný, ale takisto čarovný. Obývajú ho aj magické bytosti, na ktorých existenciu neverí takmer nikto. Spočiatku to vyzerá ako veľmi klišé prvok, ale napokon sa ukáže, že prinášajú aj niečo nové. Nemáme tu elfov, trpaslíkov a víly, ale džinov, ifritov, ghúlov a prízraky.
No napriek tomu z istého hľadiska tento príbeh neprináša nič nové. Ide o známy koncept, kde v novom svete istá časť národa utláča ostatných. Povstane istá skupinka bojovníkov túžiacich po slobode a konci útlaku. A hlavní hrdinovia obaja pochádzajú každý z inej znepriatelenej skupiny. Dokonca príde aj na príliš krvilačne opisovanú zápornú postavu.
Pri tom nejeden nadšenec literatúry prevráti očami. V podstate ide o vykradnutie všetkých známych príbehov. Ale spracovanie mu dodáva nový šat, jednotlivé strany plynú jedna za druhou, príbeh dokáže zaujať, vyvolať emóciu. Dokonca prinúti čitateľa aj premýšľať, pretože jednotlivé časti, či už sú rozprávané z pohľadu Eliasa alebo Laie, sú medzi sebou až neskutočne previazané.
Jiskra v popelu teda neprináša originálny príbeh, ale nesie v sebe veľa prvkov, vďaka ktorým sa dobre číta. Vďaka sviežemu štýlu a kapitolám, v ktorých sa vždy niečo deje, nemá príbeh priestor na stagnáciu. Neustále sa niekam posúva a len jednotlivé strany odhaľujú, ktorým smerom by to mohlo byť.
Akčné časti spolu a emocionálne ladenými náhľadmi do duše hlavných hrdinov postupne gradujú, až vyústia v nervy drásajúci záver, pri ktorom budete mať chuť roztrieskať knihu o stenu. Napriek tomu ide o vskutku zaujímavú prvotinu, ktorá je veľmi dobre napísaná a dokáže si udržať čitateľovu pozornosť od prvej strany až po poslednú.
Otázkou ostáva, ako dlho budeme musieť čakať na druhý diel.

4 komentáre:

  1. Výborná recenze :) Knížku zrovna čtu :) A mám velký problém- nemůžu se od ní odtrhnout :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som mala rovnaký problém, proste som nedokázala prestať čítať. A teraz tak dlho čakať na pokračovanie..

      Odstrániť
  2. Už strašně dlouho jsem nečetla žádnou podobnou knihu protože jsem začala mít dojem, že už mě nemají čím překvapit...no, možná jsem se spletla, v poslední době mě zaujaly hned dvě - tato a Bez šance :) Moc pěkně napsaná recenze a díky za doporučení!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Táto je skutočne zaujímavá, stojí aspoň za vyskúšanie. :)
      Som rada, že som ťa navnadila, to bol môj zámer ;)

      Odstrániť