pondelok 7. marca 2016

Beh cez prekážky | Kniha života


Autor: Deborah Harkness
Názov: Kniha života 
Séria: Čas čarodějnic (All Souls Trilogy) 
Diel: tretí 
Slovenské alebo české vydanie: Knižní klub, 2016 (ČR); Ikar, 2015 (SR) 
Hodnotenie na GR: 4.13
Závěrečný díl světově úspěšné trilogie. Hlavní hrdinové a milenci, čarodějnice Diana Bishopová a upír Matthew Clairmont, se vracejí v čase z alžbětinského Londýna zpět do naší současnosti. Diana je těhotná a o to víc odhodlaná bránit se proti těm, kteří chtějí ukrást a zneužít tajemství objevené čarodějnicemi v dávných dobách a ukryté v tajemném Ashmoleově svazku. Než se však Dianě a Matthewovi podaří odhalit obsah tajného rukopisu alias Knihy života, musí uhájit i svůj zakázaný vztah.

“It’s one thing to wander in the darkness because you know no different, but it’s quite another to enjoy the light only to have it taken from you.”
Ak ste si mysleli, že tretí diel bude mať veľmi rýchly spád a bude plný akcie, tak ste sa veľmi mýlili. Pretože bez ohľadu na to, ako sa to všetko mohlo mihom jedinej sekundy pokaziť, sa autorka rozhodla, že bude napredovať rovnako rýchlo ako v prvých dvoch knihách.
Čo znamená pomalý a rozvážny postup vpred, ktorý občas vyzerá ako cúvanie. Akoby sa slimák rozhodol šprintovať cez pole plné skla. Nuž, ďaleko by sa nedostal, to je jasné. A občas to tak vyzeralo aj s touto knihou.
Bez ohľadu na to, čo všetko sme sa už dozvedeli, mýlili sme sa, ak sme sa nazdávali, že to stačí. Deborah Harkness je autorka, ktorá sa rozhodla, že využije všetky informácie, ku ktorým sa dokáže dostať. Napriek tomu to nepôsobí premrštene, je vlastne fascinujúce čo všetko dokáže pospájať dokopy a ako to vôbec prepojiť. Rozsah jej vedomostí je niekedy až dych berúci a rovnako aj jej schopnosť použiť to vo fantastickej literatúre.
No niekedy ani všetky informácie sveta nepomôžu s inými aspektmi príbehu. Je pravda, že po emocionálnej stránke došlo k zlepšeniu (a teraz váham nad možnosťou, že emocionálna suchota v druhej knihe mohla byť spôsobená aj prekladom).
Hlavní hrdinovia ukazujú, akú dlhú cestu už prešli a čo všetko ešte na nich čaká. Ich charaktery sa oproti prvej knihe vyvinuli a rovnako sú na tom aj ostatné postavy. Čo je určite viac ako dobré. Všetky tajomstvá sa pomaly riešia, rovnako na nás čaká aj veľa akcie.
Avšak, problém nachádza už pri pozretí sa na samotnú anotáciu. Príbeh ako taký bol postavený aj na predstave zakázanej lásky. Bez ohľadu na to, ako veľmi klišé je tento námet, je stále obľúbený. Upír a čarodejnica spolu? To je proste fuj-fuj, svoj vzťah okrešte na občasné potrasenie rukou netrvajúce viac ako zlomok sekundy.
“It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change.”
Matthew a Diana tým pádom šili proti pravidlám a možno tak trochu aj proti prírode. Ich boj za to, aby mohli byť spolu, bol tak trochu krédom. Lenže nakoniec to nebol taký veľký problém, ako sa nám snažila nahovoriť autorka na začiatku. Rovnako dopadli aj Dianine mystické schopnosti. A nič nepokazí čítanie viac, ako pocit, že ste kruto klamaní. Bohužiaľ to v tomto smere pripomínalo skôr ten vyfučaný balón než s rachotom prasknutú loptu.
Záveru série sa toho dá vyčítať viac, ale jednotlivé prvky viac či menej spolupracujú. Kniha života je vyváženým koncom, ktorý pokračuje v nasadenom tempe a miestami prechádza do trochu temnejších vôd. Všetko má ale svoj čas a každá akcia musí najskôr poriadne dozrieť, ako víno, ktorého je na stránkach tretieho pokračovania o čosi menej ako v prvej knihe série.
Stránky sú nabité vyvrcholením v mnohých ohľadoch. Jednotlivé historické i odborné detaily, ktorými nás autorka kŕmila od začiatku, konečne našli svoje plné uplatnenie a len dokázali, ako perfektne to všetko bolo vymyslené. Magická stránka bola takisto skvele prepracovaná, rovnako ako ostatné bytosti. Autorka sa to snažila príliš nekomplikovať, čím dokázala, že menej je niekedy viac.
Bohužiaľ, postáv bolo v niektorých situáciách až príliš veľa a tie naozaj nevedeli, čo by mali robiť – či mlčať, zapojiť sa do rozhovoru, obhrýzať si nechty alebo vyskočiť z okna. Takže chémia v skupine opäť nefungovala, čo nie je až také prekvapivé.
Skôr než veľkolepé, akciou nabité dobrodružstvo sa táto kniha snaží držať skôr tej filozofickej koncepcie. Celý príbeh je plný rôznych úvah, udalostí i vedomostí, o ktorých existencii väčšina ľudí ani len netuší. Takže skôr ako akčný trhák je celá séria mysteriózny a skôr duchovne ladený slaďáčik, v ktorom sa občas objaví niečo, čo dokáže prekvapiť.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára