nedeľa 20. marca 2016

Jediná organizácia? | The Conspiracy of Us



Autor: Maggie Hall 
Názov: The Conspiracy of Us 
Séria: The Conspiracy of Us 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je 
Hodnotenie na GR: 3.81
Part of a powerful and dangerous secret society called the Circle, they believe Avery is the key to an ancient prophecy. Some want to use her as a pawn. Some want her dead
To unravel the mystery putting her life in danger, Avery must follow a trail of clues from the monuments of Paris to the back alleys of Istanbul with two boys who work for the Circle—beautiful, volatile Stellan and mysterious, magnetic Jack. But as the clues expose a stunning conspiracy that might plunge the world into World War 3, she discovers that both boys are hiding secrets of their own. Now she will have to choose not only between freedom and family--but between the boy who might help her save the world, and the one she's falling in love with.

“The thing is, being lonely is like walking in the cold without a coat. It’s uncomfortable, but eventually you go numb.”
Maggie Hall je meno v našich končinách neznáme, avšak veľmi rýchlo zapamätateľné. Nielen, že dokáže pohltiť čitateľa, ale takisto spracováva veľmi zaujímavú a pomerne originálnu tému o konšpiračných teóriách, ktoré sú obľúbené skôr v amerických trileroch. Naraziť na niečo také v knihe tiež nie je ojedinelé, ale nie vždy sa to podarí. Táto autorka však má všetko do detailov premyslené.
Táto kniha je, aj napriek trošku pomalšiemu a rozvláčnejšiemu začiatku, skutočne rýchly spád. V každej kapitole sa niečo deje, takže nemáte nutkanie zívať od nudy. Skôr máte tendenciu rýchlo otáčať jednotlivé stránky, aby ste sa dozvedeli viac. Akčné scény prežívate doslova na vlastnej koži a hltáte každý náznak vysvetlenia, ktoré sa objaví.
Príbeh sa sústreďuje na takmer sedemnásť ročné dievča menom, ktoré si celý život myslelo, že nemá rodinu, teda, okrem matky, ktorá pracuje pre armádu, kvôli čomu sa musia veľmi často sťahovať. Takže ani priatelia neprichádzajú veľmi do úvahy. Tento pocit osamelosti vedie všetky jej činy, bez ohľadu na to, čo Avery tvrdí. Tým pádom má tendenciu vrhať sa do niektorých situácií po hlave.
To nemusí byť nutne na škodu, ale keď netušíte odkiaľ pochádzate, asi neskočíte okolo krku chalanovi, ktorý sa vás v podstate snaží uniesť a k tomu ani nie je sám. A potom je to ešte zaujímavejšie. Dvaja tajomní chalani s tajným poslaním, ktorí sa s hlavnou hrdinkou nesmú romanticky zapliesť... to viac ako len slabučko zaváňa milostným trojuholníkom.
“Toska.” He leaned forward, too. “It’s a Russian word. It has no translation into any other language, but the closest I’ve heard is the ache. A longing. The sense that something is missing, and even if you’re not sure what it is, you ache for it. Down to your bones.”
Našťastie sa autorka vykašlala na nejaké konvencia a povedala si, že keď už tam bude mať niečo typicky otravné, pohrá sa so zápletkou. To, čo vytvorila, je takmer majstrovské dielo. Možno nie stopercentne originálne a nie je zaručené, že vám to nepripomenie nejaký iný príbeh, ale vďaka tomu dej neustále napreduje.
Tajné organizácie s možným deštrukčným charakterom pre zem proste majú niečo do seba. Navyše táto je rovnako desivá aká je mocná. A v niektorých bodoch sa sami seba pýtate, či je to tak dobre napísaný triler alebo tak dobre zakamuflovaná fantasy. Prípadne by to ešte mohol byť hybrid oboch.
Nech je to však akokoľvek, napojenie nielen na minulosť, ale hlavne na súčasnosť a budúcnosť je to, čo vyvoláva mrazenie. Jednotlivé detaily sú veľmi dobre prepletené a všetko so všetkým súvisí. Nebolo by teda až také ťažké uveriť, že táto kniha je vlastne napísaná podľa skutočnosti.
The Conspiracy of Us je prvý dielom veľmi sľubne vyzerajúcej série. Autorkin štýl písania v spojitosti so skutočne zaujímavou a dobre spracovanou témou zaručia, že budete rýchlo otáčať stránky. V pomerne malom rozsahu nájdete nebezpečenstvo, tajnosti, nezodpovedané otázky a plnú náruč rôznych konšpiračných teórií, ktoré neuchvátia len nadšencov týchto tém.
Celkom obstojne zapracovaná romantická línia zase zabezpečuje, že príbeh toho dokáže ponúknuť viac ako nikde nekončiacu akciu. Pri čítaní sa objaví hneď niekoľko otázok bez odpovedí a sem-tam aj nutkanie prefackať hlavnú hrdinku za to, ako ľahko dokáže odpúšťať.
Ale bez ohľadu na jej správanie je toto veľmi zaujímavý príbeh, v ktorom peniaze, pôvod a šialené proroctvo dávajú ľuďom právo rozhodovať o osudoch ostatných. A podľa toho, ako skončila prvá kniha, sa to bude len zhoršovať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára