utorok 10. mája 2016

Ako zmotať veľké klbko | Králové bourbonu



Autor: J. R. Ward 
Názov: Králové bourbonu 
Séria: Králové bourbonu 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: Baronet, 2015 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 3.83
Fascinující kronika rodiny Bradfordových, dlouholetých neoficiálních vladařů světové mekky bourbonské whisky. Neustále přiživované bohatství jim zajistilo mocný vliv a výsady dynastie, která navenek dodržuje ušlechtilá pravidla miláčků štěstěny a vybraného vkusu, ale vytváří ostrou hranici mezi sobě rovnými a svými zaměstnanci, kteří dřou do úmoru jen pro blaho svých chlebodárců.
Hrdinka příběhu Lizzie, vynikající a uznávaná zahradnice, tuto křehkou mez překročí, když se zamiluje do marnotratného Tulana Bradforda, a málem přijde o všechno, co si v životě tvrdě vybojovala. Tulan se po několika letech vrací domů a přináší s sebou i stíny minulosti, která skrývá nejeden bezohledný čin a řadu děsivých tajemství.

„V životě jsou chvíle, kdy ačkoli moc a moc chcete za něco bojovat, prostě to musíte vzdát.“
J. R. Ward už niekoľkokrát dokázala, že jej postavy sú skutočne zaujímavé a do hĺbky prepracované, takže niekedy prekvapia tým, čo v čitateľovi vyvolajú. Inak to nie je ani so samotným dejom, kde dokázala ešte niečo viac. Bez ohľadu na to, ako veľmi všetko komplikuje, vždy nájde nejakú cestu von. A dokonca na to už obrovské klbko dokáže naviazať ešte viac zápletiek.
Tento román v ničom nezaostáva za jej doterajšími prácami, v niečom ich dokonca prekonáva. Je možno zložitejšie písať o vymyslenom svete s upravenými pravidlami, ale práve ten skutočný je častokrát omnoho náročnejší. Pri opisoch vás častokrát môže niekto načapať pri nepripravenosti. Táto autorka sa tak veľmi snaží, až to niekedy skutočne preháňa a vy len vyvaľujete oči na to, čo všetko vám predkladá.
V tejto knihe sa toho udialo skutočne veľa. Hoci nie stále tam padali výstrely a tiekla krv, dej bol aj napriek tomu stále akčný. Na každej strane sa niečo dialo, niekedy to bolo aj len vnútorné prežívanie niektorej postavy. To mnohokrát skutočne stačí na to, aby čitateľ príbehu dokonale prepadol. Táto sága je toho dôkazom.
Postavy majú svoju minulosť a v tomto prípade je skutočne pestrá. Autorka ukazuje život bohatej smotánky, ktorú väčšinou vnímame len v novinách. Máme pocit, že ich môžeme súdiť, pretože ich nepoznáme. A hoci častokrát máme pocit, že postavy v knihe sa správajú odsúdeniahodne, autorka vždy vyrukuje s nejakým pádnym dôvodom.
„Tahle rodina proslula tím, že se k lidem odjakživa chovala hanebně. A o zábavných hračkách k ukrácení dlouhé chvíle to platí dvojnásob.“

„On není jako jeho příbuzní. Je jiný.“

„Má to v krvi. S tím nic nenadělá.“
Niekedy je to také realistické, až vám do očí vyhŕknu slzy. Rovnakou mierou sa dokážete zasmiať, nahnevať, niekedy doslova rozčúliť, ale predovšetkým si budete obhrýzať nechty od neskutočného napätia, ktoré postupom príbehu len narastá.
Kniha Králové bourbonu nie je len obyčajnou romantickou knihou o hrdinoch, ktorí za sebou majú ťažké časy a snažia sa naučiť veriť nielen sami v seba, ale dôverovať i sebe navzájom. To nie je ústredným problémom tejto knihy a ani celej série.
V skutočnosti ide o generačnú ságu o rodine, ktorá desiatky rokov bola na výslní a zaplatila za to vysokú daň. Autorka si nedáva servítku pred ústa, keď opisuje skazenosť, ktorú so sebou niekedy prinášajú peniaze. Dramatické udalosti akoby vystrihnuté z kriminálneho seriálu, a niekedy aj tie melodramatické z telenovely, len zvyšujú príťažlivosť knihy.
Autorka sa neuspokojila len s jednoduchými problémami a nachádzaním riešení, ale neustále pridávala nové a nové ťažkosti. V tejto knihe sa stihlo udiať skutočne všetko, čo by sme od podobnej knihy mohli čakať, no nejakým spôsobom to nie je premrštené a dej ostáva v rovnováhe.
Dostaneme síce akciu, rodinné problémy, intrigy a peniazmi skazených ľudí, ale na druhej strane dostaneme aj veľa zlomených duší, ťažkých osudov, surových pocitov, občas aj náznak komédie a k tomu aj nejaké to klišé v podobe silno veriacej gazdinej vychovávajúcej deti svojej „panej“ a páru zloženého z bohatého muža a trochu chudobnejšej ženy.
Bez ohľadu na to, čo všetko je v tomto príbehu premrštené, autorka našla spôsob, ako to všetko spojiť do veľmi príťažlivého celku. Kniha vám nedá spať, postavy vás chytia za srdce, príbeh vás prinúti obhrýzať si nechty. No ani to nebude stačiť. Aj napriek tomu sa totiž udeje niečo, čo vás dokonale prekvapí.

Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem online kníhkupectvu KNIHCENTRUM.SK

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára