pondelok 30. mája 2016

Začarovaný kruh lásky | F*ck Love



Autor: Tarryn Fisher 
Názov: F*ck Love 
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je 
Hodnotenie na GR: 4.18
Helena Conway has fallen in love.
Unwillingly. Unwittingly.
But not unprovoked.
Kit Isley is everything she’s not—unstructured, untethered, and not even a little bit careful.
It could all be so beautiful … if he wasn’t dating her best friend.
Helena must defy her heart, do the right thing, and think of others.
Until she doesn’t.

“Art is the war against what we do not choose to feel. It’s the battle of color, words, sound, and shape, and it rages for or against love.”
Tarryn Fisher je u nás neznáma spisovateľka, avšak v Amerike je pomerne obľúbená. Predstavuje druhú časť tímu, ktorý vdýchol život minisérii s názvom Never Never a po prečítaní tejto knihy je jasné, že je to práve ona, kto so sebou priniesol tú mysterióznosť. Hoci nefungovala v poslednej časti spomínanej série, tu sa to už neopakovalo.
Celý príbeh vlastne začína istým mysteriózne vyzerajúcim snom niekde zo vzdialenej budúcnosti. Hoci je to zážitok, ktorý by mal automaticky zmeniť žánrové zaradenie tejto knihy, v skutočnosti udáva podobu i tempo všetkého diania.
Akoby jeden šialený sen bol odpoveďou podvedomia hlavnej hrdinky, slabý náznak toho, že by mala so svojím životom niečo urobiť predtým, ako bude príliš neskoro. A napriek tomu, že je niečomu takému ťažké uveriť, práve tento krátky sen prispieva svojou troškou do emocionálnej bomby, ktorá sa nakoniec vykľuje z tejto útlej knihy.
Všetky postavy sú rýdzo ľudské, vôbec nie sú prikrášlené a sú rovnako nedokonalé ako ktokoľvek z nás, čo je vždy plus. Hlavná hrdinka Helena je ten typ dievčaťa, s ktorým všetci počítajú a nakoniec skončí len využívaná. Do určitého momentu si myslela, že si je istá, čo chce v živote robiť a odrazu príde ten sen – a zmení to aj jej nazeranie na vlastné predsavzatia.
Od toho jediného momentu sa z jej zabehnutého stereotypu stáva divoká jazda na kolotoči, ktorá ju zničí, zocelí a možno nakoniec aj zabije. Ak si nedá pozor. Kit je zase taký prototyp sladkého chápavého muža, ktorý akceptuje niečie vnútorné šialenstvo – nakoľko Helena je zarytý fanúšik Harryho Pottera, určite to využije. A potom sú tú aj tie navonok dokonalé postavy, ktoré sa ukážu byť len prezlečenými problémami.
“Contrast is important in life. We understand what light is because we can compare it with what we know is dark. Sweet is made sweeter after we eat something bitter. It’s the very same with sadness. And it’s important to experience sadness, to embrace it in order to truly know happiness.”
Od tejto knihy vlastne nečakáte veľa. Ide o typickú knihu o tom, ako si dievča raz uvedomí, že by malo niečo robiť so svojim životom. Po ceste skúša nové veci, presťahuje sa a niekde medzi tým všetkým sa stane, že sa zamiluje do priateľa svojej najlepšej kamošky. Poviete si – jedno klišé, druhé, tretie. Zatvoríte knihu a nevrátite sa k nej. Ale to by bola chyba.
Akokoľvek obyčajne tento príbeh pôsobí, o to neobyčajnejšie je jeho spracovanie. Začína sa niečím mysterióznym, ale nakoniec sa ukazuje, že neexistuje nič záhadnejšie ako život sám. Možno na prvý pohľad ploché dobrodružstvo človeka, ktorý sa snaží sám seba nájsť a zároveň sa nestratiť, sa zmení na hlboký náhľad do ľudskej duše i spoločnosti, ktorá je ovládaná predsudkami a sebectvom ostatných.
Skrz jedinú postavu dokázala autorka predstaviť celú škálu klasických ľudských problémov a spätne ich predstaviť čitateľovi s takou silnou emóciou, že rozhodnutie držať blízko seba veľkú škatuľu vreckoviek bude vyzerať ako to najlepšie riešenie na svete.
Možno navonok útly príbeh F*ck Love je omnoho silnejší a väčší, než by ste si na prvý pohľad mohli myslieť. Okrem klasickej romantiky dostanete aj pohľad do ľudskej duše a možno na chvíľu skutočne pochopíte samotu. Pretože Helena je sama, hoci je obklopená priateľmi – a tí ju využívajú spôsobom, ktorý sa najlepšie hodí práve im. A potom nasleduje vnútorný boj, keď sa to snaží zastaviť a nedarí sa jej.
Autorka dokonale prenikla do myslenia nielen svojich fiktívnych postáv, ale aj do ľudskej duše a vďaka tomu dokázala predstaviť všetkých ako individuality, ktoré túžia po podobných veciach. Emócie, ktoré odtiaľ dokázala vyniesť na svetlo svet prinútia čitateľa nielen zamyslieť sa, ale niekedy ho aj rozplače. Možno tento príbeh nie je akčným dobrodružstvom, ale to množstvo pocitov, ktoré vo vás zanechá, dokážu vyvážiť akúkoľvek akciu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára