nedeľa 1. mája 2016

Desať knižných dní #7: Štyria knižní hrdinovia



Napísanie ďalšieho článku mi trvalo pomerne dlho, za čo sa ospravedlňujem. V škole je toho čím ďalej, tým viac. Koniec semestra sa blíži (a naozaj sa ho neviem dočkať), no kopia sa aj moje povinnosti. Navyše mám ešte v poslednom čase problém, že ma nič nebaví. Len by som najradšej ležala na posteli a počítala trhliny v strope. Ale nakoniec som to prekonala, zaťala zuby a dala dokopy tento článok, ktorý by som mala asi premenovať na „štyri knižné hrdinky“...


Georgina Kincaid zo série Sukuba (od Richelle Mead)
Od Richelle väčšina ľudí preferuje práve sériu VA a je pravda, že aj pre mňa je tak trochu srdcovkou, ale príbeh o sukube? Je taký netradičný, že ma neskutočne zaujal. Hlavnú hrdinku som si veľmi rýchlo obľúbila, pretože to nie je typ ženy, ktorá by zneužívala svoju nadvládu nad opačným pohlavím. V skutočnosti so svojimi schopnosťami bojuje. Je lojálna, vtipná a dokáže neskutočne oddane milovať. Pre tých, na ktorých jej záleží, by urobila čokoľvek. Možno to nie je typická akčná hrdinka, ktorá dôležito chodí okolo a každého hneď nakopne, no to je jej silná stránka. Autorka v nej dokázala zobraziť dokonalý rozpor medzi svetom nadprirodzena a ľudským svetom. 


Melanie Stryder / Vanda z Hostiteľa (od Stephenie Meyer)
Táto postava je vlastne úplný opak akejkoľvek akčnej hrdinky. Zbrane ju desia, nakoľko v jej vnúti sídli „mimozemšťan“, ktorému sa protiví akékoľvek násilie. To z nej robí neuveriteľne silnú hrdinku, ale po morálnej stránke. Videla a zažila toho veľa, ale toto všetko je pre ňu nové, no aj tak sa snaží. Ide ďalej za svojim cieľom, hoci ju všetci nenávidia a odsudzujú ju. No nevzdá sa. Vanda je dôkazom, že nemusíme mať dokonalé fyzické danosti na to, aby sme všetko prekonali. Stačí len chcieť. V tom je inšpiratívna.

Winter zo série Mesačné kroniky (od Marissy Meyer)
Hoci je zo série moja najobľúbenejšia kniha Cinder, kde to všetko začalo, Winter ako postava je zaujímavejšie. Zvonku zjazvená, no vnútorne neuveriteľne krásna a neobyčajná. Nemá pevnú vôľu a väčšinou pôsobí ako člen osadenstva nejakej psychiatrickej liečebne, ale niečo v nej ma neskutočne zaujalo. Bavilo ma jej nevinné správanie, protichodné poznámky a vyhlásenia a niekedy aj pokusy o vtip. No napriek tomu všetkému bola aj neskutočne lojálna. Nebola najsilnejšia, no pomáhala ako vedela. Detsky nevinná a dospelácky odhodlaná. Vnášala do celého príbehu nový vietor.

Mercy Thompson zo série Mercedes Thompson (od Patricie Briggs)
Kate Daniels zo série Kate Daniels (od Ilony Andrews)
Toto sú síce dve postavy, hlavné hrdinky vlastných sérií, ale mne osobne sa zdajú v mnohých ohľadoch podobné. Nehovoriac o tom, že by som si medzi nimi tak či tak nevedela vybrať. Mercy má síce zuby a pazúry, no Kate má meč – ani jedna z nich sa nebojí použiť zbrane na ochranu tých, ktorých milujú. Dostávajú sa pri tom do hrozných problémov, do nebezpečenstva a často sa nájdu na pokraji smrti. No stále okolo seba trúsia vtipné poznámky, sarkazmus im nie je cudzí a ich detektívne schopnosti tiež nie sú na zahodenie. Typické kick-ass hrdinky, ale veľmi dobre napísané. Dokážu ma rozčúliť rovnako rýchlo ako ma rozosmejú alebo rozplačú. Silné, lojálne a akčné, no stále milujúce a vo svojej podstate veľmi ženské.


Zoznam tém, ktoré na nás ešte len čakajú, sa skracuje:



Akí sú vaši obľúbení knižní hrdinovia? Prečo ste si ich obľúbili?

2 komentáre:

  1. Sériu o Georgine mám rozčítanú a som z nej nadšená i keď si občas hovorím, "Georgie, rozmýšlaj!" a to čo navrhujem od polovice knihy ako riešenie sa nakoniec i tak stane ale až na konci :D ale je to taká super postavička :).
    Melanie je jedinečná, stále čakám že Stephanie vydá i druhú a tretiu knihu, no... človek sa asi v najbližších 5 rokoch ničoho nedočká, (+moja najobľúbenejšia kniha na leto :D )
    Je pravda, že knihu o Winter som ešte nečítala ale zatial čo bola v Cress vyzerala ako fajn dievča, ale pre mňa je totálne úžasná Iko :) .
    Mercy, stále má udivuje do čoho sa zapletie v najnovšej knihe, a ešte viacma udivuje že z toho vždy nejako vyviazne :D
    P.S.: za gramatiku sa ospravedlňujem :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Všetky tie postavy sú jedinečné v niečom inom, niekedy v dokonca aj v tom, aké sú neschopné :D
      No bez nich by som si už knihy nevedela predstaviť.
      A súhlasím, Iko je tiež skvelá, len neskôr už nedostane taký priestor ako na začiatku, čo je škoda

      Odstrániť