pondelok 16. mája 2016

Mágia v zácviku | Řeky Londýna

Autor: Ben Aaronovitch 
Názov: Řeky Londýna 
Séria: Peter Grant
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: Argo, 2015 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 3.92
Jmenuji se Peter Grant. Ještě nedávno jsem byl obyčejný četnický zelenáč v řadách londýnské Metropolitní policie. Jedné noci jsem se ale při vyšetřování jisté vraždy pokusil získat svědeckou výpověď od muže, který byl sice mrtvý, ale jinak znepokojivě výřečný, což mi zajistilo pozornost vrchního inspektora Nightingalea, posledního čaroděje Anglie. A právě tehdy začal můj příběh.
Nyní jsem policejní detektiv a čarodějův učeň, první učedník za padesát let, a můj svět už není zdaleka tak jednoduchý, jak býval.

„Někdy mě napadá – kdybych šel pro kávu já, a ne Lesley Mayová –, že by můj život byl mnohem méně zajímavý a určitě mnohem méně nebezpečný.“
Ben Aaronovitch je v našich končinách úplne neznáme meno, ale stačila jediná kniha, aby sa dostal do povedomie čitateľov. Ak už to nespôsobil sarkastickým spôsobom vyrozprávaný príbeh jedného Angličana, tak to bolo neuveriteľne silné napojenie na Anglicko a hlavne Londýn. Sám autor tvrdí, že svoj milovaný rodný Londýn opustí až vtedy, keď mu ho vytrhnú z mŕtvych prstov. Po prečítaní tejto knihy toto tvrdenie ani v najmenšom nezarazí.
Hneď po otočení prvých niekoľkých strán prichádza jeden šok za druhým. Jedným z nich je aj podivuhodné prehlásenie na titulke, ktoré tento príbeh a hlavnú postavu prirovnáva k Harrymu Potterovi.
Autorka tohto prehlásenia pravdepodobne čítala inú knihu, pretože Peter Grant má s Harrym Potterom spoločné asi toľko, koľko má Harry Potter spoločné s Jonathanom Strangom a títo traja majú dovedna spoločné len toľko, že sú to rodení anglickí džentlmeni s istým nadaním pre mágiu. Avšak tu ich podobnosť, akokoľvek náhodná či zamýšľaná, skutočne končí.
Samotný príbeh v tejto knihe je vyrozprávaný skutočne svedomito a rozvláčne, dokonca miestami až príliš uvážene. Niekto sa nikam neponáhľa a hoci je tu plno akcie, všetko to vyznieva takým zdravým mierne sarkastickým postojom hlavných postáv.
Hoci ide v podstate o riešenie niekoľkých vrážd, autor sa rozhodol, že nie je potrebné sa kamkoľvek ponáhľať. Tým pádom môže ústredná časť mierne až nudiť a to aj napriek skvelým poznámkam hlavného hrdinu nielen na margo anglického policajného zboru.
„Tak kouzla existují. A vy jste tudíž... co?“
„Čaroděj.“
„Něco jako Harry Potter?“
Nightingale si povzdechl. „Ne, jako Harry Potter ne.“
„V jakém smyslu?“
„Nejsem literární postava.“
No napriek tomuto zvláštnemu pokoju sa príbeh zvrháva aj do krvavejších polôh, v ktorých dostaneme niekedy až hororové opisy naturalisticky krvavých scén. Tie sú nielen prekvapujúce, ale miestami až hrôzostrašné.
Nejakým spôsobom však skvele dopĺňajú štúdium mágie jedného novoobjaveného čarodejníka. Ten možno miestami pôsobí až pasívne, ale vôbec nie otravným spôsobom. Proste akčné výboje prenecháva ostatným postavám a tých je tam miestami až príliš veľa. Navyše nie všetky sú tak celkom nažive. 
Autor pri písaní takisto počítal s pripraveným čitateľom a tým pádom do príbehu zahŕňa niektoré fakty, metafory, prirovnania a rôzne narážky, ktoré sú známe len v anglických vodách (niekedy až príliš doslovne, ako vyplýva už z názvu). Táto forma anglického humoru však môže nejedného čitateľa sklamať.
Hlavný hrdina na naše pomery môže pôsobiť strnule a skutočne plocho, nakoľko je taký pasívny, že aktívnejšie pri ňom pôsobí aj plastová figurína z výkladu. Avšak, tento anglický mladík je presne taký, aký by mal byť. Za každý okolností pokojný, rozvážny a racionálne pristupujúci k niečomu takému iracionálnemu ako je mágia. Tento príbeh i postavy v ňom sú pravým dôkazom toho, ako vzniklo slovné spojenie „s pokojom Angličana“.
Kniha Řeky Londýna v sebe skrýva vynikajúco napísaný príbeh, perfektne poprepájané maličkosti a nechýba ani trochu menej naivná kriminálna zápletka. Všetko je to okorenené prítomnosťou mágie, základných kúziel a skutočne zaujímavej mytológie, ktorá by skutočne mohla exitovať len v Londýne.
Hoci dej v niektorých pasážach skutočne až príliš stojí na mieste, osviežujú ho aspoň myšlienkové pochody hlavného hrdinu. Skutočne veľmi anglický príbeh z anglického prostredia s číro anglickým hrdinom, ktorý unudí k smrti každého, komu je anglická mentalita absolútne cudzia.
Takže čítať s otvorenou mysľou – príbeh má čo ponúknuť. Je rovnako vtipný ako je akčný, filozofický rovnako ako tragický. A časom sa možno hlavný hrdina naučí prejavovať aj inú emóciu okrem občasného hnevu. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára