streda 25. mája 2016

Desať knižných dní #9: Dva žánre



Tento článok som opäť dávala dokopy pomerne dlho, keďže vybrať si dva žánre nie je vôbec jednoduché. Navyše som bola miestami trochu zaskočená, keď som sa stretla s článkami (z tohto projektu) na iných blogoch, v ktorých niektorí šťastlivci nespoznali rozdiel medzi literárnym druhom a literárnym žánrom. Čo je ešte smutnejšie, niektorí si stotožňujú literárnym žáner s vekovou kategóriou, pre ktorú je príbeh určený. Nuž, každý sme iný a považujeme za žáner niečo iné – bez ohľadu na to, čo tvrdí teória literatúry. Ale nie som tu, aby som niekoho poúčala, som tu, aby som sa pochválila so svojimi obľúbenými žánrami...


Fantastický román alebo fantasy 
Fantasy je moja srdcovka už niekoľko rokov, odkedy som prečítala sériu Jeho temné esencie od Philipa Pullmana. Vtedy ma dokonale očaril nový svet, pravidlá i rôzne kúzla a záhady, ktoré sa v tomto svete vyskytovali. Fantasy je skutočne čarovné a každý milovník tohto žánru si nájde iný dôvod, prečo ho obhajovať. Pre mňa to niekedy nie sú ani tie magické príšerky, nová mágia alebo iné paranormálne javy. Ja si neskutočne užívam tie nové svety. Stvoriť vlastné planéty s detailnou históriou, národmi, pravidlami a problémami... a ku všetkému prispieva aj vykreslenie prírody a všetkého ostatného. A hoci je názov žánru „román“, neznamená to, že by som mala na mysli niečo nutne romantické (ako mi raz niekto vytkol). Je plno rozdielnych podžánrov, ktoré som vo fantasy našla, ale epická fantasy a urban fantasy sú moje srdcovky. (Dobre, nepohrdnem aj dobrou paranormálnou romancou.)
 
Historická romanca alebo historický román
Raz som viedla zaujímavú debatu s jednou pani o tom, či tie romantické zlátaniny odohrávajúce sa v minulosti sú romány alebo romance. Stále som toho názoru, že romanca asi predpokladá niečo viac poetickejšie (hoci by mnohí nesúhlasili). No v konečnom dôsledku na tom asi nezáleží, pretože tak alebo onak, mám pre tento žáner slabosť. Milujem fantasy celým srdcom, no niekedy sa stane, že som proste presýtená. A vtedy príde na scénu historický román s totálne predvídateľným dejom, sladkými postavami a niekedy aj celkom zaujímavou zápletkou (ak sa tam vyskytne vtip alebo dva, považujem to za skutočný zázrak). No akokoľvek mnohí tento žáner zatracujú ako príliš predvídateľný, ja ho mám kvôli tomu rada. Nemusím premýšľať o svojich problémoch a k tomu sa ešte ocitnem v ďalekej minulosti, ktorá pre mňa skrýva neskutočné kúzlo. (Nehovoriac o tom, že je to skvelá pochúťka pre moju romantickú dušičku.)
A hoci teraz nedám na žáner dopustiť, kedysi som tvrdila, že tie historické romány v poličke patria mojej mame. 


Na záver ešte zoznam tém (už na mňa čaká len posledná)


Aké žánre sú vaše obľúbené? 

6 komentárov:

  1. Historické romány mám taky celkem ráda.
    Vypadá to na zajímavou výzvu, možná se taky zapojím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa mňa je to veľmi zaujímavý projekt a obdivujem jeho autorku :)

      Odstrániť
  2. Jednoznačne závislosť na NA žánri :3 ale historické knihy sú topka, aj keď (ako vravíš) mnohí ich zatracujú :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nech si zatracujú, my ich aj tak budeme čítať - bez ohľadu na to, čo hovoria ostatní :D

      Odstrániť
  3. Myslím, že existujú aj historické romány, aj historické romance s tým, že historické romance by som hodila ako podžáner historických románov? Inak konkrétne tento žáner ma občas celkom láka, akurát mám zväčša iné priority... Ale držím sa tvojich odporúčaní a postupne sledujem v knižnici.:)

    Inak za seba určite súhlasím s fantasy.:3 Či už pre deti, pre mladých alebo dospelácke. Vždy ma vie naštvať, keď niekto fantasy odmávne s takým tým "veď to je vymyslené, to sú kraviny". Akože haloooo, za to, že sa niečo odohráva v našom svete, to ešte nie je skutočné. A ani nie je pravda, že by fantasy nemalo posolstvo alebo hlboké myšlienky - treba si len správne vybrať.

    No a inak si rada prečítam nejaké contemporary, zväčša YA, ale tam som dosť prieberčivá.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dúfam, že sa raz k tým historickým románom dostaneš, fakt sú dobré :D

      Predsudky voči fantasy sa snažím neriešiť a miesto toho sa obklopujem ľuďmi ktorí zmýšľajú rovnako ako ja. Ušetrí mi to veľa času a takisto to zachová moje nervy v relatívne pokojnom stave :D

      Conteporary, NA... hej, tých žánrov by bolo viac, ale mohla som si vybrať len dva :D

      Odstrániť