pondelok 3. apríla 2017

Jedny dvere sa zatvoria, druhé otvoria | Niečo viac

Autor: Patrick Ness 
Názov: Niečo viac 
Slovenské alebo české vydanie: Slovart, 2017 (SR aj ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.04
Patrick Ness patrí k najtalentovanejším autorom súčasnosti. V románe Niečo viac búra hranice medzi žánrami a otvára tínedžerskú literatúru všetkým vekovým kategóriám.
Chlapec menom Seth zomiera. Život mu vezmú besniace morské vlny. No potom sa prebudí. Nahý, smädný a hladný. Ale živý. Ako je to možné? Spomína si na vlastnú smrť, ako sa mu trieštili kosti, ako si rozlámal lebku o kamenné morské dno. A ako to, že sa prebral? A kde sa vlastne nachádza?
Ulice sú mu povedomé, ale všetko je opustené a zničené. Čo sa to deje? A prečo vždy keď zatvorí oči, podľahne spomienkam, ktoré mu pripadajú reálnejšie ako svet okolo. Čo je skutočné? Seth hľadá odpovede a dúfa, že tu nie je sám, že toto predsa len nebude jeho osobné peklo... A čoho sa najviac desí? Že tu je ešte niečo viac...

„Lebo zomrieť možno aj pred smrťou. Veru áno. A nie raz.“
Patrick Ness sa preslávil mnohými knihami a takisto svojim miestami netradičným štýlom písania. V jeho príbehoch nie sú len zaujímavé myšlienky, ale aj veľká dávka filozofie a významy ukryté pod rúškom obrovských metafor. Pre tento príbeh to platí asi ešte viac ako pre tie predošlé, ktoré som od neho prečítala.
Táto kniha začína veľmi netradične – smrťou hlavného hrdinu. Vďaka tomu je úvod príbehu poznačený istou tragickosťou a ťažobou, ktorá nezmizne ani po prvých stranách. Napomáha tomu aj rozdelenie príbehu do štyroch samostatných častí, z ktorých každá má svoj vlastný charakter a tiež by sa dalo povedať, že sa venuje niečomu celkom inému.
Úplne prvá časť, ktorá je zameraná hlavne na myšlienkove procesy a spomínanie, pôsobí najmenej dynamicky. Možno aj kvôli tomu, že toho veľa neprezrádza a neponúka čitateľovi žiadne odpovede. Seth však vďaka týmto „častiam“ získa hneď niekoľko rozmerov, okrem toho, že je hlavným hrdinom tohto príbehu.
Po tom, ako zomiera, prebudí sa na mieste, ktoré až príliš pripomína jeho bývalý domov. Mesto, v ktorom býval ako malý chlapec, je však temné a opustené. Rovnako pôsobí aj jeho vnútro. Jeho myšlienky sú nesúrodé a naplnené neistotou z toho, čo príde. Mal predsa zomrieť, no miesto toho sa potuluje po opustenom meste a hľadá odpovede na nekonečné otázky.
Okrem toho však aj spomína a prostredníctvom týchto snov sa dozvedáme, aký život Seth viedol. Čo všetko ho ovplyvňovalo, akí boli jeho priatelia, rodičia, jeho rodina a takisto nám Sethove podvedomie naznačí, čo ho priviedlo v ten deň na pláž a prečo tam zomrel. Alebo možno nezomrel, ako to príbeh niekoľkokrát naznačuje.
„Nemali ste niekedy pocit, že musí existovať niečo viac? Že kdesi tam, tesne mimo vášho dosahu, sa nachádza iný svet – len keby ste sa k nemu dostali.“

„Celý čas to cítim.“

„Každý to cíti. Najmä v našom veku.“
Dej nie je jednoduchý a ani predvídateľný. Na to sa v príbehu odohrávajú príliš šialené udalosti, ktoré sú také prekvapivé, ako sú dôležité. Celkový nápad sa rozvíja veľmi pomaly a rozprávanie je poznačené najmä hlbokými emóciami. Sethov zmätok sa premieňa na hnev, strach a niekedy aj na radosť. Spolu s tým sa mení aj samotný text.
Hovoriť o príbehu je však zbytočné. Nakoľko toto nie je obyčajný príbeh, hoci tak môže pôsobiť na prvý či druhý pohľad. Postupom jednotlivých kapitol sa rozširuje a pohráva sa s mysľami čitateľov. S tou mojou zvolil futbal, vďaka čomu som mala pocit, že mi exploduje mozog.
Tento príbeh nečítate vy, on akoby čítal vás. Preniknúť do všetkých jeho tajov je takmer nemožné. Aspoň nie na jedno posedenie. Každé slovo, veta, všetky udalosti sú vlastne súčasťou obrovskej metafory. A ak k príbehu nebudete podľa toho aj pristupovať, nie je možné ho úplne pochopiť. Koniec vám kvôli tomu bude pripadať otvorený a neukončený. Pritom v tomto prípade nejde o to, čo sa stalo so Sethom po prečítaní poslednej vety. Kľúčové bolo len to rozhodnutie, ku ktorému sa dopracoval.
Knihu Niečo viac najviac charakterizuje jej obálka a samotný názov. Keď sa jedny dvere zatvoria, nemusí to znamenať nevyhnutný koniec. Vždy môžeme otvoriť ďalšie a za nimi nájsť niečo viac. Tento príbeh je vystavaný skutočne svedomito a každá udalosť, akokoľvek nedôležito môže vyzerať, je kľúčom k pochopeniu knihy ako celku.
V tomto prípade nie je totiž dôležité to, o čom čítame, ale to, čo sa ukrýva medzi riadkami. Text pripomína obrovskú metaforu, ktorá, ak je správne pochopená, prinúti čitateľa skutočne sa zamyslieť. A len vďaka tomu môže niekto nájsť to „niečo viac“, okolo čoho sa odvíja celý dej.


Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete kúpiť TU.

4 komentáre: