nedeľa 21. mája 2017

Top 10 #1: To najlepšie zo žánru new adult



Nedávno som rozmýšľala nad niečím novým, čím by som oživila blog a napadlo mi, že by som mohla urobiť niečo ako sériu článkov, kde by som vždy odporúčala knihy istého žánru. Pomenovala som to „Top 10“, nakoľko to z nie dobre. Viem, že na veľa blogoch nájdete podobné články, tak dúfam, že sa nikto nenahnevá za túto moju myšlienku...


New Adult (takisto new-adult alebo NA)
Fikcia patriaca do tohto žánru pokrýva akési „prázdno“ medzi literatúrou pre mladých (YA alebo young adult) a literatúrou pre dospelých. V knihách vystupujú hlavní hrdinovia vo veku od 18 až do 30 rokov. Tento žáner sa väčšinou sústreďuje na problémy, ktoré môžu ťažiť ľudí v čase prechodu z detstva do dospelosti, väčšinou to sú témy ako odchod z domu, rozvoj vlastnej sexuality, vyrovnávanie sa s minulosťou, získavanie vzdelania, výber zamestnania, takisto to často býva štúdium na vysokej. Väčšina kníh tohto žánru sa odohráva práve na vysokých školách, avšak nie je to nutnosť. Žáner býva kritizovaný za niekedy prehnanú sexualitu a počet sexuálnych scén. Avšak to, že v knihe sa vyskytuje niekoľko sexuálnych scén z knihy ešte nerobí počin na poli tohto žánru. Podmienkou tohto žánru je, že príbeh sa odohráva v súčasnosti a je zo skutočného života. Kombinácia new adult fantasy alebo historická new adult tým pádom neexistuje.
Žáner ako taký sa objavil na trhu až okolo roku 2009 vďaka autorkám ako sú Cora Carmack, Sylvia Day, Colleen Hoover, Jamie McGuireTammara Webber. Ich knihy sa dajú považovať za prvé žánrovky.
Prekvapivo sa do tohto žánru zaraďujú napríklad knihy Fifty Shades of Grey od E. L. James alebo aj Volanie kukučky od Rowlingovej.



Colleen Hoover - Maybe Someday (Maybe #1)
Táto autorka je jednou z prvých, ktoré v tomto žánri tvorili. Vlastne by sa dalo povedať, že ho pomáhala tvoriť, takže je jasné, že sa v tomto zozname musí objaviť. Ak chcete vidieť, kde tento žáner začínal, určite siahnite po knihe Slammed (v slovenčine preložené ako Život jedna báseň). Alebo po čomkoľvek, čo táto autorka napísala, pretože v jej knihách nájdete definíciu tohto žánru so všetkým, čo k tomu patrí a verte mi, nie vždy je to pekné. Tí, ktorí od nej čítali čo i len jednu knihu, určite vedia, o čom hovorím.
Táto kniha sa sústreďuje na dievča, ktoré si žilo vo svojej dokonalej bubline. A tá raz praskla. Jej priateľ ju podvádzal s jej najlepšou priateľkou. Prišla teda o blízkych ľudí, o bývanie a zdá sa, že o všetko, v čo kedy verila. Takže táto kniha je aj o hľadaní samého seba, o sile nádeje a o plnení snov. Iste, je to aj romantická kniha, ale má v sebe aj čosi hlbšie. Jedna z tém, ktorú v knihe nájdete, je aj hudba a jej využite ako istý druh vyjadrovacieho prostriedku.

Alessandra Torre – Black Lies
Táto kniha bola preložená aj do češtiny a slovenčiny a nájdete ju pod názvom Černé lži alebo Čierne klamstvá. Podľa obsahu knihy to vyzerá na príbeh dievčiny, ktorá sa nevie rozhodnúť medzi dvomi mužmi, ale v skutočnosti to tak nie je. Tento príbeh je omnoho temnejší a sústreďuje sa hlavne na skúmanie psychiky všetkých zúčastnených postáv. Takisto sa zameriava na ťažké životné rozhodnutia a ako o tom vypovedá už názov, je zameraný aj na klamstvá. Vo všetkých ich podobách. Biele lži, keď chceme niekomu pomôcť a pritom o niečo prídeme. Čierne lži, ktorých hlavným zámerom je sebeckosť a vlastný osoh. Sivé (šedé) lži, keď sčasti pomáhame sebe samým a sčasti ostatným. Červené lži, ktoré sú hlavne o hneve a pomste. Ako už názov vypovedá, asi už viete uhádnuť, o ktorom druhu klamstva je táto kniha.

J. A. Redmerski – Killing Sarai (In the Company of Killers #1)
Táto autorka sa u nás preslávila skôr sériou Radšej nikdy (v češtine Na hraně zapomnění). Ja som sa však k čítaniu tej série nikdy nedostala, takže vám o nej neviem nič povedať. Miesto toho vám môžem porozprávať o Sarai a jej živote. Alebo vám dokázať, že si o nej chcete vlastne prečítať.
Kniha sa sústreďuje na dievča, ktoré od štrnástich rokov žije uprostred drogového kartelu, kam ju zatiahla jej vlastná matka. Zabudla, aké je to viesť normálny život. Pozná len bolesť a zlé zaobchádzanie. Až kým nestretne chladnokrvného vraha. Ak čakáte sladkú romancu, v tejto knihe ju nenájdete. Príbeh, ktorý autorka rozpovie, je totiž až brutálny v tom, ako sa vám bude hrať s emóciami. Tiež tu nájdete niekoľko hlbokých myšlienok a najlepšie je netradičnejšie spracovanie. Pretože v tomto prípade naozaj nemôžete očakávať jednorožcov a dúhy. Nie, keď čítate o organizácii zoskupujúcej nájomných vrahov. Prekvapivo je to však stále príbeh o hľadaním samého seba.

Laura Fechová – Neuvidíš ma plakať
Toto je kniha od slovenskej autorky, takže s jej čítaním by nemal mať nikto problém. Táto kniha je vďaka svojej obálke naozaj nenápadná a len málokomu napadne hľadať v nej niečo hlbšie ako letnú romantiku na dlhé večery. V skutočnosti je to príbeh o Hane, dievčati, ktoré vyrastalo v detskom domove. Život jej však sťažuje aj fakt, že sa už narodila HIV pozitívna. Čo však ľudia v jej okolí nevedia a súdia ju kvôli tomu.
Dalo by sa povedať, že tento príbeh je až melancholický a je hlavne o hľadaní istého druhu šťastia, o vyrovnávaní sa nielen so životom, ale aj s problémami, nenávisťou a vlastnými snami. Príbeh o dôležitosti poznania vlastnej sebaúcty a ceny. Kniha je naozaj útla, zvládnete ju prečítať za jeden večer, ale v mysli vám ostane omnoho dlhšie. A pravdepodobne nielen kvôli tomu, že vám dosť výrazne pošteklí emócie.

Krista & Becca Ritche – Amour Amour (Aerial Ethereal #1)
Myslím, že oveľa viac čitateľov pozná od tohto sesterského dua sériu Addicted, ku ktorej som sa tiež ešte nedostala. Miesto toho som si vybrala túto knihu, pretože v tom čase to bola samostatná kniha (ktorá je ňou stále, pretože to „pokračovanie“ je možné čítať aj bez znalosti tohto príbehu). Podtitul tejto knihy je „láska je cirkus“, čo je viac ako výstižné v mnohých smeroch.
Hlavná hrdinka Thora je totiž istým druhom akrobatky a snaží sa získať úlohu v novej akrobatickej šou s názvom Amour. Okrem toho, že táto kniha v sebe zahŕňa aj rodinu naozaj sexi Rusov, sa príbeh opäť sústreďuje na hľadanie samého seba a svoju cestu životom. Čo pri tomto žánri nie je ničím výnimočné. Thora bojuje proti svojim vlastným priateľom aj proti vlastnému telu. Nikto v ňu neverí, miestami ani ona sama. Okrem toho, že v tejto knihe hlavní hrdinovia často lietajú vzduchom v naozaj zložitých choreografiách, rovnako lietali aj moje emócie. Táto kniha si drží špeciálne miesto v mojom srdci ako jedna z najlepších žánroviek. A šancu si určite zaslúži aj od vás.

Amy Harmon – Making Faces
Amy Harmon je u nás takmer neznáma autorka, nakoľko jej knihy sú self-published. Ale to neznamená, že nie sú dobré. Táto konkrétna je jednou z najlepších, ak nie najlepšia, z tohto žánru. Po jej dočítaní som nebola schopná preriecť slova a môjmu Kindľu hrozilo seriózne utopenie slzami.
Toto totiž nie je obyčajný príbeh, pretože žiadny príbeh tejto autorky nie je obyčajný. Vždy píše rovnako citlivo, premyslene, no nie nutne prefíkane alebo záhadne. V jej knihách vždy ide o cestu. O postavách, ktoré vo svojom živote mnohé prežili a to ich poznačilo, no napriek tomu hľadajú spôsob, ako ísť ďalej. To je prípad aj príbehu Ambrosea a Fern. Toto je kniha nielen o fyzickej kráse, ale hlavne o tej duševnej. Je o uzdravovaní, o hľadaní sebadôvery, o obetovaní, o bolesti a láske. Táto kniha je rovnako nádherná ako je dychberúca. Postavy v tejto knihe mi naozaj zlomili srdce. A ako to už býva v knihách tejto autorky, nájdete tu aj vieru v Boha. Nenúti niekoho konvertovať alebo uveriť. Len prezentuje, ako to niektorým ľuďom môže pomôcť nájsť ich vlastnú cestu. Čo je príťažlivý prvok pre mnohých čitateľov.

Katie McGarry – Pushing the Limits (Pushing the Limits #1)
Táto kniha vyšla aj v českom preklade s názvom Překroč svůj stín. Je tak trochu otázne, či skutočne patrí do tohto žánru, nakoľko kvôli veku postáv je to s YA literatúrou na veľmi ostrej hrane. Zaradila som ju sem aj preto, lebo bola jednou z prvých, ktoré som čítala a aj po toľkých rokoch si dokážem aspoň matne vybaviť ten príbeh a témy, ktoré sa v knihe skloňovali. Čo je znamenie, že táto kniha má čo ponúknuť.
Keďže ide o príbeh ľudí práve končiacich strednú školu, nevyhnete sa trochu prehnanej školskej dráme o tom, kto je populárny a kto je outsider. Tak prečo túto knihu čítať? Pretože je o vyrovnávaní sa s ťažkou minulosťou a o hľadaní pravdy. Nakoľko hlavná hrdinka ani sama nevie, čo presne sa jej stalo. Musí doslova prekročiť svoj vlastný tieň, aby sa dozvedela pravdu. Testuje svoje vlastné limity a nakoniec sa vyrovnáva s tým, čo zistí. Získava späť svoju sebadôveru, vracia sa späť do života a čo je najdôležitejšie, učí sa odpúšťať. Takže preto som tu knihu zaradila.

Pam Godwin – Dark Notes
Toto je kniha, pri ktorej som si vždy želala, aby ju poznalo viac ľudí. Rovnako ako to je pri Making Faces alebo Amour Amour. Táto kniha je takisto dosť na hrane s YA literatúrou, avšak kvôli vyspelému vystupovaniu hlavnej hrdinky ju zaradím skôr do tohto žánru.
Toto je naozaj dosť náročná kniha, ktorá môže byť „out of comfort zone“ pre veľmi veľa ľudí. Po prvé, v knihe je viac ako dosť sexuálneho násilia, ktorého terčom je hlavná hrdinka. Takisto sa táto kniha venuje tematike BDMS. Napriek tomu, že je táto kniha trochu brutálnejšia, než by si niektorí priali, je v niečom brilantná. Pre niektorých bude príťažlivá kvôli vzťahu učiteľ-študentka. Pre mňa bolo dôležitejšie, že išlo o príbeh, v ktorom som doslova videla rásť postavu. Hlavná hrdinka má obrovské nadanie pre hudbu. Urobila by čokoľvek, aby sa dostala na svoju vysnívanú školu. Trénuje, učí sa, rastie. Až potom musí čeliť pravde a zistiť, že niekedy nie je dosahovanie snov také dôležité, hlavne ak to znamená, že po ceste k úspechu stratí samu seba. Vyrovnávanie sa s minulosťou a osobný rast postáv je v tejto knihe naozaj úžasne spracované.

Samantha Young – On Dublin Street (On Dublin Street #1)
Knihy tejto autorky sú zase dobre známe, nakoľko konkrétne táto séria vyšla v slovenskom a aj českom preklade. Avšak pre tých, ktorým neprekáža čítanie v angličtine, by som odporučila siahnuť po origináli. Preklad tejto sérii naozaj ublížil.
Každá kniha v sérii sa zameriava na iné postavy, ja osobne si však myslím, že táto prvá kniha je z nich najlepšia. Ak by ste si napísali zoznam toho, čo má kniha žánru new adult obsahovať, skoro pri každej položke by ste si museli urobiť „fajočku“. Táto kniha má vlastne všetko. Postavy s ťažkou minulosťou. Nový začiatok. Presťahovanie na nové miesto. Vyrovnávanie sa so všakovakými problémami. Táto kniha je trochu viac romantická a trochu viac erotická, než by sa niektorým ľuďom mohlo páčiť. Ale po emocionálnej stránke má čo ponúknuť a vývoj postáv je naozaj zjavný. Autorke sa navyše podarilo nejako dosiahnuť, že hoci je táto kniha jedno veľké klišé, stále sa to číta dobre.

Tarryn Fisher – F*ck Love
Táto kniha. Nuž, táto kniha je dosť frustrujúca. Autorka je niektorými čitateľom známa ako tá druhá, ktorá spolupracovala s Colleen Hoover na sérii Never Never.
Tí, ktorí si myslia, že Tarryn Colleen len neúspešne sekundovala, by som odporučila prečítať si túto knihu. Možno vás prekvapí, rovnako ako sa to stalo mne. Iste, v tejto knihe nájdete mnohé klišé. Niektoré hneď na začiatku, lebo toto je príbeh ženy, ktorá sa zamilovala do nesprávneho muža. Lenže toto nie je o tej krásnej láske, keď je všetko dokonalé a vy ste spokojný. Toto je hlavne o tých škaredších podobách lásky, ktoré nútia ostatných robiť hlúposti. O láske, ktorá dokáže vydierať, ničiť a ubližovať. Emócie si vďaka tomu so mnou zahrali naozaj dosť divokú hru. Takže toto nie je len príbeh o láske, ale aj o ťažkých životných rozhodnutiach a o tom, že niekedy neexistuje niečo také ako správne rozhodnutie. Niekedy nech robíte čo chcete, vždy niekomu ublížite. A potom s tým musíte žiť a hovoríte si, že nebyť lásky, nestalo by sa to. Takže hej, F*ck Love je veľmi výstižný názov. 



Toto je len úryvok toho, čo v žánri stojí za pozornosť. Snažila som sa o výber rôznych tém a spracovaní, hoci niekedy je to dosť náročné.

2 komentáre:

  1. Ak sa kniha odohráva na strednej škole, BUDE to YA bez ohľadu na to, či majú postavy 17, 18 alebo 19, takže Pushing the Limits aj tých pár kníh od Colleen Hooverovej, čo sú zasadené na strednej, sú určite YA. Otázne to býva až vtedy, keď sa dej odohráva cez prázdniny medzi strednou a vysokou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak aj keď sa to odohráva cez prázdniny medzi strednou a vysokou, môže to by pokojne žáner NA - ak postavy spĺňajú podmienku veku.

      Odstrániť