nedeľa 18. júna 2017

Genre Challenge #6




Priznám sa, tento mesiac som nečítala žiadnu knihu špeciálne len preto, lebo je z istého druhu žánru. Pretože tento mesiac skutočne nejde o žáner, ale len o tému. A tá je spracovaná v istej podobe vo všetkých knihách, ktoré tento mesiac prečítam a nielen tam. Takže som sa rozhodla miesto toho urobiť taký malý prehľad kníh, ktoré túto tematiku spracovali naozaj veľmi dobre.
Zámerom tejto výzvy je každý mesiac prečítať knihu iného žánru.
Originálny článok o výzve nájdete na GR.


VI. Priateľstvo
Tento mesiac dokonca nie je nutná ani charakteristika. Autorka výzvy, pravdepodobne, predpokladala, že všetci vieme, ako by také priateľstvo na stránkach kníh malo vyzerať.

J. K. Rowling – Harry Potter and the Sorcerer's Stone (Harry Potter #1)
Predstavovať túto knihu alebo celú sériu nie je potrebné. Každý o nej minimálne počul. Ja som sa do nej pustila v angličtine len tento rok, pretože doteraz som s tým váhala. Pretože som si mylne myslela, že som na tieto knihy príliš stará. Ale nič také neexistuje. Nie je kniha, na ktorú ste príliš mladí alebo starí. Aspoň teda takých kníh nie je veľa. A Harry Potter medzi ne rozhodne nepatrí.
Odhliadnuc od príbehu ma na tejto sérii baví aj čosi iné – je to priateľstvo, ktoré autorka zakomponovala do kníh ako jeden z hlavných motívov. A darí sa jej to celkom obstojne. Hlavní hrdinovia, avšak nielen tí, sú najlepší priatelia, hoci zo začiatku to nevyzeralo tak, že by sa nimi mali stať. Všetci majú svoje chyby a navzájom o nich vedia. No napriek tomu sa podporujú, sú si oddaní a majú jeden druhého radi.
Pretože nezáleží na chybách a nedostatkoch, iba na tom, že máme niekoho, komu na nás záleží. Niekedy sú to práve priatelia a ja sa nesmierne teším, ako nádherne rôzne priateľské vzťahy autorka dokázala v jednotlivých knihách zobraziť. Keď sa pohádajú, dokážu si odpustiť, hoci niekedy im to trvá dlhšie. Nie vždy všetko musí byť nutne o romantickom vzťahu medzi dvomi ľuďmi, niekedy stačí aj to priateľstvo. Pretože to je naozaj dôležité. A to Ron, Hermiona a aj Harry zistili veľmi rýchlo.


Ďalšie knihy, ktoré ponúkajú krásne spracovanie témy priateľstva:

Richelle Mead – Vampýrská akademie
Priateľstvo, ktoré je takmer až nepravdepodobné. Jedna je niečo ako princezná. Druhá len niečo podobné osobnému strážcovi. V zácviku. Majú sa však rady, jedna pre druhú by obetovali aj život. Podporujú sa, niekedy sa hádajú, ale nakoniec si k sebe vždy nájdu cestu. Aj o tom je príbeh tejto série. Rose aj Lissa sú nesmierne silné postavy, no jedna bez druhej by sa niekedy ďaleko naozaj nedostali.

Stephen Chbosky – Charlieho malé tajomstvá
Hoci ja si nemyslím, že je kniha až taká geniálna, ako sa o nej tvrdí, stále je dobrá. Aj vďaka tomu, že je o sile priateľstva. V rôznych formách a podobách. Charlie možno nie je typickým hrdinom, no cez svoje problémy sa dostáva len vďaka podpore priateľov. Autor ukazuje, že sú v živote nesmierne dôležití. Aby nás podporovali, aby vedľa nás stáli a aby nám pomohli lietať aj keď sú naše krídla zlomené.

Maggie Stiefvater – Havraní chlapci
Skupina chlapcov, ktorých dokopy spojili zaujímavé okolnosti. Držia spolu aj napriek tomu, že je to dosť nepravdepodobné, pretože sú až takí rozdielni. No takisto je pravda, že by sa osamote nikam nedostali. Autorke sa tiež podarilo ukázať, že niekedy stačí na dosiahnutie sna mať podporu aspoň jedného priateľa. A je to ešte lepšie, keď tých priateľov máte viac, pretože viac rovnakých bláznov ako ste vy na jednom mieste zaručuje, že sa nikdy nebudete nudiť.

Markus Zusak – Zlodejka kníh
Táto kniha je tragická, smutná a dokáže človeku roztrhať srdce. Ale takisto je plná zaujímavých myšlienok a vyskytuje sa v nich niekedy až prekvapivé priateľstvá, ktoré ľudia niekedy dokážu nadviazať. Niekedy ľudí spojí rovnaká záľuba, inokedy len miesto, ktoré obaja obývate. Inokedy sú to proste okolnosti. Akokoľvek je však priateľstvo neočakávané, niekedy je o to silnejšie.


Našli ste v niektorej knihe zaujímavo spsracovanú tému priateľstva?
Ak áno, v ktorej?

2 komentáre:

  1. Skvělý článek :) Harry Potter je opravdu o přátelství a i to se mi na celé sérii moc líbilo :) Stejně tak i VA je skvělá :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je škoda, že nie je viac kníh a sérií, kde je kľúčové práve priateľstvo. :)

      Odstrániť