štvrtok 1. júna 2017

Konšpirácie pokračujú | Map of Fates



Autor: Maggie Hall 
Názov: Map of Fates 
Séria: The Conspiracy of Us 
Diel: druhý 
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je 
Hodnotenie na GR: 4.14
Two weeks. That’s how long it took for Avery West’s ordinary life to change forever. 

 
Now, Avery crosses oceans in private jets to hunt for clues that will uncover the truth about the Circle, setting her mom and herself free before it’s too late. By her side are both the boys: Jack—steady, loyal, and determined to help her even at the expense of his own duty—and Stellan, whose connection to Avery grows stronger by the day despite her best intentions, making her question what she believes at every turn. 
But at the end of a desperate hunt from the islands of Greece to the red carpet at Cannes comes a discovery that not only changes everything, but could bring the whole world to its knees. And now Avery is forced to face the truth: in the world of the Circle, no one is what they seem.

“Their fates mapped together become the fate of the circle.”
Maggie Hall už vo svojej prvotine, prvom diele tejto série, dokázala, že dokáže písať a vytvárať dosť tajomnú atmosféru. Ako autorka sama priznáva, miluje cestovanie a aj to je dôvodom, prečo sa postavy v jej knihách tak často presúvajú z miesta na miesto. Pričom si so sebou vždy prinesú úplne inú atmosféru, čo knihám len pridáva na kvalite.
Začiatok prvej knihy tejto série bol poznačený istou naivitou. Avšak tá sa v tejto knihe veľmi dlho neohriala. Autorka nenadväzuje priamo tam, kde skončil dej predchádzajúcej knihy. Miesto toho nás presúva o niekoľko dní vpred a ukazuje nám následky toho, čo sa stihlo odohrať.
Avery ešte stále hľadá oporné body, aby tak mohla zachrániť svoju mamu. Hoci sa dej prvej knihy odohrával v rozmedzí len niekoľkých dní, je na prvý pohľad zrejmé, že postavy stihli prejsť istým vývojom. Najzjavnejšie je to práve pri Avery, ktorá je zároveň rozprávačkou príbehu. Z neistého dievčatka sa premenila na odhodlanú a tvrdohlavú osobu.
Vidíme jej do hlavy, vnímame jej myšlienky a prežívame to, čo ona. A toho je naozaj požehnane. Táto kniha je doslova nabitá dejom. Na tristo stranách nejestvuje ani jediná veta, ktorá by bola nudná.
Autorkin štýl je veľmi priamočiary, no nezabúda ani na opisy a veľmi dôležité emocionálne výlevy, nakoľko toto je kniha o tínedžeroch. Jedna či dve drámy nakoniec môžu byť oveľa viac zaujímavejšie, než by si ktokoľvek myslel. Hoci netuším, čo niektorých ľudí tak veľmi láka na písaní milostných trojuholníkov. Hlavne takých, kde je neuveriteľne ťažké vybrať si, komu vlastne fandiť.
Odhliadnuc od mojich výhrad na poli lásky, to isté nemôžem tvrdiť o celkovej zápletke. Stále ma však zaráža, ako rýchlo dokážu postavy cestovať z miesta na miesto bez toho, aby ich zastihol posun času alebo čokoľvek iné. Iste, z Londýna do Paríža je to sotva na skok.
“When I first met you," Stellan said again, sleepily, "I thought you were an idiot. Who gets on a plane with a stranger who just pulled a knife on her?" he said. "What is wrong with you? I could have been a serial killer.”
Ale Grécko? To je už trošku prehnané a ako čitateľ by som ocenila, keby autorka pamätala aj na také triviálne maličkosti ako je skutočný život. Som si dosť istá, že pri takom častom cestovaní by sa únava skôr či neskôr mala prejaviť a nielen tá. Len hodinový posun dokáže s organizmom dosť dobre zamávať a to nehovorím o niekoľkých hodinách.
Po tejto stránke som sa teda cítila ochudobnená, ale beriem to tak, že autorka nechcela strácať čas opisovaním neustále toho istého. Pretože postavy vlastne len cestovali. Síce súkromnými lietadlami, ale cestovali. Omnoho dôležitejšie boli destinácie, do ktorých sa vybrali. Tajomstvá a hľadanie pokladov, ak sú dobre vymyslené, dokážu veľmi kvalitne pohltiť. Čo je aj prípad tejto knihy.
Je vidno, že autorka domyslela aj najmenší detail, vďaka čomu príbeh plynie doslova až v brutálnom tempe. Čitateľovi ponúka práve dostatok odrobiniek a náznakov. Dosť na to, aby nalákala na rýchle otáčanie stránok. Avšak vďaka vlastnej strohosti pri ponúkaní odpovedí sa jej podarí neraz aj prekvapiť. V niektorých momentoch som doslova otvárala ústa úžasom.
Táto kniha je proste akčná jazda. Mali by si ju povinne prečítať tvorcovia všetkých tých filmov o lovcoch pokladov, aby vedeli, ako udržať v príbehu napätie a plynulosť bez toho, aby príbeh pripomínal hodinu dejepisu.
Map of Fates je vskutku zaujímavým pokračovaním, ktoré v ničom nezaostáva za prvou knihou série. Ponúka akciu, záhady, tajomstvá, no aj dostatok emócií a prekvapení. Takisto je jasné, že má naštudované potrebné materiály o miestach, o ktorých píše. Hoci by sa jej dala vyčítať istá strohosť v opisovaní, hlavne čo sa týka cestovania postáv, je možné odpustiť jej tento prešľap.
Napriek všetkému sa jej podarilo dokonale ma pohltiť. Dej je nesmierne dynamický a vyvážený. V príbehu neexistuje hluché miesto. Celková koncepcia je veľmi príťažlivá. Toto dielo možno nie je prudko filozofické, no napriek tomu ponúka aj priestor na premýšľanie. Autorka načrela aj do takých tém, akými sú boj o vlastnú identitu a odveká dilema, či účel skutočne svätí prostriedky. 

4 komentáre:

  1. O tejto knihe/sérii som nepočula, ale vyzerá to celkom dobre, musím sa po tom poobzerať. :) Vďaka za tip! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dúfam, že sa ti bude páčiť. Podľa mňa je dosť dobrá (s menšími výhradami). :)

      Odstrániť
  2. Výborná recenze :) Dokonale jsi mě nalákala, takhle série vypadá hodně zajímavě :)

    OdpovedaťOdstrániť