pondelok 5. júna 2017

Podivnejšie a... podivnejšie? | Všichni ptáci na nebi



Autor: Charlie Jane Anders 
Názov: Všichni ptáci na nebi 
České alebo slovenské vydanie: Host, 2017 (ČR) 
Hodnotenie na GR: 3.58
Poté, co se na střední škole cesty Patricie Delfineové a Laurence Armsteada za záhadných okolností rozdělily, ani jeden z nich nečekal, že toho druhého ještě někdy uvidí. Koneckonců, když jeden získá magické schopnosti a druhý vynalezne dvouvteřinový stroj času, těžko se dá předpokládat, že by nevzbudil pozornost svých vrstevníků a rodiny.
Ale teď jsou oba dospělí, žijí v Mekce hipsterů San Francisku a planeta kolem nich se rozpadá. Laurence je konstruktérský génius pracující se skupinou, která si klade za cíl odvrátit katastrofu prostřednictvím technologických zásahů do globálního klimatu. Patricia je absolventkou Eltisleyského labyrintu, tajné akademie pro magicky nadané z celého světa, a spolu s dalšími mágy se snaží bojovat proti stále rostoucímu množství nemocí ve světě. Nemají ani tušení, že něco většího než oni sami, co začalo před lety v jejich dětství, je odhodláno svést je dohromady — aby zachránili svět, nebo jej ponořili do nové doby temna.

„Společnost je volba mezi svobodou, jak ti ji určí druzí, a otroctvím, jak si ho určíš sama.“
Charlie Jane Andersen je autorka, ktorá strávila naozaj veľa času v komunite sci-fi a fantasy nadšencov. Je totiž redaktorkou blogu, ktorá sa týmto tematikám venuje. Hoci v prípade tejto knihy ide o jej prvotinu, v skutočnosti je autorka skúsenejšia a s jej prácou sme sa mohli zoznámiť prostredníctvom nejednej poviedky. Možno nemá na konte veľa napísaných prác, ale aj to málo jej prinieslo niekoľko ocenení.
Hodnotiť túto knihu je nesmierne náročné, pretože samotný príbeh je navrstvený, vďaka čomu vyzerá v tom istom momente ako desať rozličných „vecí“. Rovnako je to aj so zaradením tohto diela do nejakého špecifického žánru, nakoľko prekračuje hranice hneď niekoľkých.
Je ťažké určiť, či je skôr fantasy románom alebo sci-fi, ale do úvahy viac ako len raz prišiel práve magický realizmus, pretože len máloktorý žáner sa doteraz dokázal tak výdatne pohrať s mojou hlavou. Pred začatím čítania je teda nutné uvedomiť si, že táto kniha sa vás nielen raz bude snažiť presvedčiť, že v deji ide o niečo úplné iné, než čo sa tam v skutočnosti deje.
Ak by som si mala vybrať jedno slovo, ktoré by ho charakterizovalo, musela by som citovať Alicu, keď prvýkrát vošla do Krajiny zázrakov. Pretože pri čítaním som nie raz mala pocit, že som sa ocitla v akejsi snovej krajine a ak budem hľadať dostatočne poctivo, určite niekde medzi riadkami nájdem húsenicu fajčiacu vodnú fajku. Ak je to však možné, túto knihu by som označila za dobrý druh podivnosti – ak niečo také vôbec môže existovať.
Dôležitými aktérmi príbehu sú hlavné postavy Patricia a Laurence, ktorí sa spoznávajú v škole. Najskôr ich sledujeme na strednej škole a neskôr, keď sa stretnú ako dospelí. Obaja majú svoje sny a isté ideály, ktoré v živote nasledujú. Obaja majú iné ciele, ktoré sa snažia dosiahnuť. Napriek tomu, že Patricia je čarodejnica a Laurence niečo ako génius, majú toho až prekvapivo veľa spoločného – nezapadajú do svojho sveta a majú tú smolu, že ostatní s nimi narábajú podľa vlastného uváženia bez toho, aby sa ich pýtali na názor.
„Víš... i kdyby ses přetrhla, lidi budou pořád čekat, že budeš někým, kým nejsi. Ale když budeš mít dost štěstí a rozumu a budeš dřít jako mezek, můžeš kolem sebe mít lidi, kteří budou čekat, že budeš přesně tím, kým chceš být.“
Niekde pri predstavovaní hlavných hrdinov sa začínajú črtať jednotlivé vrstvy príbehu. Jednou z nich je aj rozprávanie o ťažkom dospievaní dvoch mladých ľudí, ktorých ostatní šikanujú. Našťastie sa kniha nesnaží byť príručkou o tom, ako prežiť posmešky spolužiakov. Namiesto toho tam bolo hneď niekoľko neschopných párov rodičov, ktorí netušia, čo by mali ako rodičia robiť.
Nesmiernou výhodou tejto knihy je autorkin zaujímavý štýl. Iste, na jednom miesto natlačila toľko podivností, až to nie je zdravé, ale na druhej strane som nikdy nemala pocit, že by som knihu mala odložiť. Čítala som o dospievaní, o otázkach spojených s dospievaním, dozvedela som sa o tom, aké náročné je dosahovanie sna len pre to, aby si niekto uvedomil, že ho už dávno dosiahol, len si to nestihol uvedomiť.
Takisto som sa veľa dozvedela o náhode a jej dôležitosti v živote. A o tom, že bez komunikácie niet zdravého vzťahu, pretože to, že si my niečo myslíme neznamená, že si to myslí až náš partner. A napriek všetkej mágii ani postavy v tomto príbehu nečítajú myšlienky. Pre mňa najväčším posolstvom knihy bolo hľadanie. Každý človek niečo v živote hľadá, to čosi dokonalé, čo si väčšinou spája so splnením snov. Zrazu si však ten istý človek uvedomí, že to niečo našiel úplne inde, než predpokladal.
Všichni ptáci na nebi je kniha, ktorá sa odohráva v bližšie neurčenom čase a opisuje príbeh na pomedzí niekoľkých žánrov. Vďaka tomu môže byť kniha fantasy románom o živote nadanej čarodejnice a v tom istom momente dokáže dokonale preniknúť do nerdovských komunít v rôznych kútoch sveta. Okrem toho však ponúka aj pohľad na apokalypsu, objavujúca sa z neznámych príčin, a zástupcov mágie i vedy, ktorí sa ju snažia odvrátiť, pričom obe skupiny veria, že práve oni poznajú to správne riešenie.
Táto kniha je mnohým. Nie je však akčným trhákom s vyvrcholením, ktoré prinúti niečo vybuchnúť. Príbeh je navrstveným rozprávaním, ktoré sa venuje niekoľkým témam zároveň. Identifikovať jednotlivé témy je nesmierne náročné a som si istá, že pri každom ďalšom čítaní v knihe nájdem niečo nové.
Z môjho čisto subjektívneho hľadiska hovorím, že táto kniha je úžasná, no zároveň je nesmierne náročné vôbec ju hodnotiť. A takisto som pochopila, prečo tie nízke hodnotenia – táto kniha prosto nie je pre každého. Ale zároveň by bolo nesprávne nedať jej šancu vôbec. 

4 komentáre:

  1. Výborná recenze :) Knihu mám doma a právě se chystám pustit se do čtení :) Tak doufám, že i když je podivná, bude podivná tím správným způsobem a bude mě bavit :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež dúfam, že sa ti bude páčiť. ;)
      A ďakujem za kompliment :)

      Odstrániť
  2. Knihu jsem četla, ale nebyla vůbec nic pro mě, takže jsem jí ohodnotila docela negativně, ale je fajn, že tobě se líbila :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je pravda, že táto kniha sa dosť ťažko hodnotila aj mne a trochu som bola ako na hojdačke. Raz super, inokedy nie až tak veľmi. Ale nakoniec sa to vyšvihlo. Aspoň pre mňa. :)

      Odstrániť