sobota 3. júna 2017

Top 10 #2: To najlepšie z epickej fantasy



Opäť ďalší článok o desiatich knihách určitého žánru. Tentokrát som si vybrala epickú fantasy. Knihy, ktoré som vybrala, nepovažujem nutne za najlepšie z tohto žánru. Snažila som sa vybrať rôznorodé tituly, ktoré by zaujali viacerých ľudí. Keby som však chcela písať len o svojich obľúbených knihách, musela by som tento projekt premenovať na Top 30. Tak nech sa páči. Možno vás môj výber inšpiruje...


Epická fantasy (takisto high fantasy alebo „vysoká“ fantasy)
Pri charakteristike tohto žánru záleží aj na tom, akú literatúru pri tom využívate. Epická fantasy a high fantasy sú totiž podľa niektorých teoretikov stále odlišnými žánrami. Epická fantasy však istým spôsobom vychádza z high fantasy, má spoločné atribúty, a tak v súčasnosti tieto dva pojmy splynuli dokopy a jeden sa používa ako synonymum toho druhého.
Podstatou epickej fantasy ako subžánru fantasy je dej, ktorý sa odohráva vo fiktívnom svete alebo krajine. Prípustné sú takisto rôzne paralelné svety. Povinným prvkom je teda tzv. sekundárny svet, ktorý sa odlišuje od toho reálneho snáď úplne vo všetkom. Ak by sekundárny svet bol až príliš podobný tomu primárnemu (teda skutočnému svetu), hovorili by sme o žánre low fantasy, čiže „nízka“ fantasy. V preklade, bola by to fantasy, ktorá by sa odohrávala v skutočnom svete .
V tejto požiadavke sa epická a vysoká fantasy vždy zhodli. Epická fantasy však s námetom nového sveta narába omnoho epickejšie. Zápletka sa dotýka celého sveta a jej vyriešenie nejakým spôsobom zasiahne všetky postavy. Keďže je problém nájsť vysokú fantasy, ktorá by nemala podobne ladenú zápletku, začali s epickou fantasy splývať. Takže aj preto sa výrazy používajú synonymne.
Prvé príbehy v tomto žánre napísali autori ako William Morris, George MacDonald alebo Lord Dunsany. Plné využitie potenciálu tohto žánru prišlo až s prácami takých autorov ako J. R. R. Tolkien alebo C. S. Lewis či iných spisovateľov, ktorých práce boli publikované v päťdesiatych rokoch.
Tolkienov Pán prsteňov sa považuje za modelové dielo epickej fantasy. Keďže sa jeho dielo považuje za ikonické, nebudem ho špeciálne rozoberať. Tí, čo ste knihy nečítali, ste o nich minimálne počuli. Za seba hovorím, aby ste im dali šancu aj v prípade, že už máte napozerané filmy. Ten rozdiel je až zarážajúci.


Sarah J. Maas – A Court of Thorns and Roses (A Court of Thorns and Roses #1)
O tejto knihe ste tiež minimálne počuli. V českom preklade, pod názvom Dvůr trnů a růží, knihu vydalo CooBoo a v slovenčine vyšla v Slovarte ako Na dvore z tŕňov a ruží. Tým pádom to môžu čítať skutočne všetci. Ja to uvádzam v origináli, nakoľko som to čítala v angličtine.
Príbeh ako taký je sčasti retellingom Krásky a Zvieraťa a sčasti je to pomerne originálny počin. V tomto svete nájdete fae a tieto bytosti sú zaujímavé. Takisto tu nájdete veľa intríg, bojov o moc a minimálne jednu kliatbu. Aby som bola úprimná, táto séria je trochu viac romantická, než by sa niekomu mohlo páčiť, takže cynickí ľudia by asi mali zvážiť, či im čítanie tejto knihy za to stojí. Kniha však môže ponúknuť okrem niekoľkých klišé aj zaujímavú prácu s postavami a mne osobne sa veľmi páčilo, že všetky tie čarovné a mocné bytosti má zachrániť obyčajná smrteľníčka. Čo je dosť veľký rozdiel oproti všetkým tým neporaziteľným vyvoleným hrdinom.

Patrick Rothfuss – The Name of the Wind (The Kingkiller Chronicle #1)
Knihu poznáte ako Meno vetra alebo Jméno větru. Záleží na tom, v akom jazyku ste knihu čítali. Ja konkrétne v angličtine, preto ten názov.
Táto kniha je poriadna „bychle“, takže milovníci krátkych príbehov si na svoje naozaj neprídu. V skutočnosti je táto séria prerozprávaním príbehu jedinej postavy. Tú stretneme už na začiatku prvej knihy, avšak len skrz jeho rozprávanie sa dozvieme, kam sa až dostal a prečo je taký, aký v skutočnosti je. Za seba hovorím, že Kvothe je úžasný a brilantný hrdina. Príbeh bol srdcervúci a rovnakou mierou aj akčný a dej bol až neobyčajne dynamický. Seriózne, za tých skoro 700 strán som sa nemala čas nudiť. Jediné, čo túto sériu špatí, je autorova pomalá práca. Táto séria by totiž mala byť trilógiu, ale na posledný diel čakáme cca 6 rokov. Hej, skoro ako druhý George R. R. Martin.

Alwyn Hamilton – Rebel of the Sands (Rebel of the Sands #1)
Táto kniha len nedávno vyšla v českom preklade v CooBoo a poznať ju môžete poď názvom Poušť v plamenech.
Knihu som sem zaradila, pretože je trochu netradičná, nie preto, že by bola vyslovene tým najlepším, čo na trhu nájdete. Autorka siahla po netradičnej mytológii a namiesto už otrepaných elfov a trpaslíkov sa v príbehu premávajú džinovia. Okrem toho v ohnivej púšti nájdete aj pištoľníkov a kopu mágie. Hoci je dej poznačený vyšším výskytom klišé než by bolo priaznivcom originality milé, na druhej strane v deji prakticky neexistuje hluché miesto a neustále sa tam niečo deje. Ak prežijete a vydržíte až do konca, môžem vám sľúbiť, že druhý diel je oveľa epickejší ako ten prvý.

Siri Pettersen – Ódinovo dítě (Havraní kruhy #1)
Táto trilógia je už dopísaná, zvyšné dva diely by mali vyjsť ešte tento rok (druhý diel Plíseň už dokonca vyšiel) a aby toho nebolo málo, ak budeme dobrí, možno sa dočkáme aj filmovej adaptácie.
Séria je dôkazom, že okrem severskej krimi stojí za pozornosť aj severská fantasy. Dej je sčasti založený na severskej mytológii, hoci kto by očakával Lokiho alebo Thóra, bude asi sklamaný. Hoci knihu poznačil trochu pomalší rozjazd, od určitého momentu je dej až dychberúci. Príbeh je postavený na hľadaní samého seba a na boji za vlastnú nezávislosť. Takisto je tu veľa tajomstiev, ktoré musia hrdinovia rozpliesť. Hoci tí, ktorí neznášajú naivné a trošku pomalšie hrdinky, by mohli mať problém so začítaním sa. Ale fakt, buďte zhovievaví. Hirka má len pätnásť rokov. Čo ste vy robili, keď ste mali pätnásť? Určite ste nebojovali o prežitie.

Sabaa Tahir – Jiskra v popelu (Jiskra v popelu #1)
Táto kniha vyšla aj v slovenčine v edícii YOLi pod názvom Iskra v popole. Pokračovanie však v slovenčine nevyjde, zato v češtine áno. Pod názvom Plamen v temnotě a dokonca to bude už 1. septembra tohto roku.
Tento svet môže dosť pripomínať Rímsku ríšu. Nielen kvôli názvu Impérium, ale aj kvôli niečomu, čo až príliš pripomína gladiátorov a ich spôsob života. Príbeh spája osudy dvoch rozdielnych hrdinov, ktorí majú niečo spoločné – nezapadajú celkom do svojich svetov. Kto sa zasmial na originalite zápletky, ruku hore. Táto kniha však môže ponúknuť naozaj zaujímavý štýl písania, na prvotinu je až nadpriemerne kvalitná a v deji sa stále niečo deje. Autorka zvolila akúsi symbiózu medzi akciou a emóciami, čo príbeh v istom zmysle vystihuje. A keď píše epické a nepredvídateľné vyvrcholenie príbehu, je to vo veľkom štýle. Cassandra Clare by sa od tejto dámy mohla všeličomu priučiť.

Andrzej Sapkowski – Poslední přání (Zaklínač #1)
Čo by to bol za článok o epickej fantasy, keby som nespomenula najobľúbenejšieho zaklínača na svete. Geralt je postava, ktorú netreba špeciálne predstavovať. No predsa sa o to pokúsim. Kľúčovou informáciou pre ostatých čitateľov je, že táto séria niekoľkokrát vyšla v češtine a teraz dokonca aj v slovenčine (hoci si nie som istá, či už vydali všetky diely).
Táto série je to najlepšie, čo ponúka poľská fantasy. Ide o akciou nabitý príbeh o zaklínačovi, ktorý putuje po obrovskom svete a živí sa tým, že zabíja nadprirodzené bytosti vyrábajúce problémy. Takže niečo ako žoldnier a zároveň deratizér. Prvé dve knihy tejto série sú vlastne len zbierkami poviedok a hlavný dej sa začína v trojke. Nebudem vám hovoriť, že nemáte tie prvé dve knihy preskakovať, pretože tam vonku je dosť ľudí, ktorí vám povedia, aby ste to urobili. Ja som si vďaka tým prvým dvom knihám stihla Geralta veľmi obľúbiť. Autor je veľmi nadaný, píše skvele, dokáže ma pobaviť i zaujať. Ale jeho romantické scény sú ako volanie o pomoc. Zúfalé volanie. Ešte šťastie, že romantickým chvíľkam neprepadá často.

Brian Staveley – Císařovy čepele (Kronika Netesaného trůnu #1)
Trilógiu vydávajú Fantomáci, teraz nedávno vyšla dvojka s názvom Prozřetelnosť ohně. Poslední diel série vyjde ešte tento rok pod názvom Poslední smrtelné pouto.
Kniha sa sústreďuje na príbeh troch súrodencov, ktorí majú tú smolu, že sú deťmi cisára. Vlastne teraz už zosnulého cisára. Každý z nich má pred sebou iný osud a tým pádom sa aj dej odohráva na troch rôznych miestach. Všetky časti však ponúkajú iný druh zábavy, vďaka čomu je čítanie naozaj zážitkom. Autor je veľký detailista, čo sa odráža vo svete, ktorý vytvoril. Nebojí sa byť krutý a brutálny k svojim postavám. Nemazná sa s nimi. Vďaka tomu príbeh získal určitú temnotu. Takisto píše s istou dávkou rafinovanosti, čo zabezpečuje aspoň pár prekvapení. Len keby mapa toho sveta bola už v prvom diele série a nie až v druhom.

Garth Nix – Sabriel (Staré kráľovstvo #1)
Pod rovnomenným názvom kniha vyšla v češtine vo vydavateľstve Triton, aj v slovenčine v Slovarte. V češtine vyšli doteraz všetky napísané knihy v tejto sérii. V slovenčine ešte len tento rok vyjde tretí diel. Jednotlivé knihy sa volajú Sabriel, Lirael, potom je kniha s názvom Abhorsen/Abhorseni a zatiaľ posledná je Clariel. Táto séria sa považuje za klasiku v epickej fantasy.
Príbeh sa odohráva na dvoch miestach. Súčasťou sveta ja časť, ktorá vyzerá ako moderný svet. Tá druhá ako klasická stredoveká krajina, ktorú ovláda mágia. Tá ma v tomto svete veľké slovo. Autor takisto do príbehu zakomponoval nie takú frekventovanú nekromanciu, čo je rozhodne príťažlivé. Nakoľko sa hlavná hrdinka zabáva skôr s mŕtvymi, jej emócie sú naozaj suché a živšiu reakciu by ste dostali aj od drevnej dosky. Našťastie je o Sabriel len prvá kniha, tie ostatné sú o iných hlavných hrdinoch. Kde vás Sabriel unudí svojou emocionálnou plochosťou, tam vám Lirael zlomí srdce.

Peter V. Brett – Tetovaný (Démonský cyklus #1)
Táto séria by mala mať päť kníh, pričom tá posledná ešte len vyjde v angličtine. Prvé štyri knihy doteraz vyšli v českom preklade vo vydavateľstve Triton pod názvami Tetovaný, Pouštní kopí, Válka za bílého dneTrůn lebek.
Za seba hovorím, že tento príbeh má obrovský potenciál, avšak autor nevyužil všetko. Asi aj preto, že nie je nutné všetky tromfy vyberať z rukáva hneď v prvej knihe. Dej sa sústreďuje na osudy troch odlišných hrdinov a najskôr sledujeme ich dospievanie, čo spôsobí, že začiatok je veľmi pomalý a možno aj nudný. Našťastie sa to rozbehne aspoň neskôr. Dej je akčný a hlavnými nepriateľmi sú tu démoni – aké prekvapivé, keď pozeráme na názov série. Túto sériu však neodporúčam zarytým ateistom, nakoľko niektoré časti mi prišli ako fanfic na biblické príbehy o príchode Spasiteľa. Takisto je pravda, že autorovi v niekoľkých momentoch chýbala v príbehu logika, ale tiež záleží na uhle pohľadu.

Anthony Ryan – Píseň krve (Stín krkavce #1)
Táto trilógia vyšla v českom preklade vo vydavateľstve Host pod názvami Píseň krve, Pán věžeKrálovna ohně. Ide o rozsiahlu ságu a všetky knihy sú poriadne hrubé. Takže milovníci krátkych príbehov si na svoje určite neprídu.
Meno vetra a táto kniha majú niečo spoločné – v oboch prípadoch ide o retrospektívne rozprávanie jednej alebo viacerých postáv. Na začiatku knihy Píseň krve sa dozvieme, ako to všetko dopadlo. A až potom prídeme na to, čo všetko sa stalo. Vďaka tomu si príbeh v sebe drží isté napätie. Hlavným hrdinom, aspoň prvej knihy, je Vélin al Sorna a on je aj väčšinovým rozprávačom príbehu. Sledujeme jeho osud od malého chlapca. Jeho príbeh je plný napätia, prekvapení, tajomstiev, ale aj nebezpečenstva a mágie. Vďaka kombinácii týchto prvkov knihe nechýba veľkoleposť. Navyše trilógia ulahodí aj tým, ktorí si doslova hovejú v akčných sekvenciách, pretože v tejto sérii je skutočne veľa, možno až príliš veľa, kvalitne opísaných bojových scén.


V tomto prípade ide skutočne len o chuťovky, ale o tomto žánri by som mohla urobiť ešte ďalšie štyri články a nestačilo by to. Takže som sa miesto toho rozhodla byť pri výbere strohá.
Máte nejakú obľúbenú knihu z epickej fantasy?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára