sobota 24. júna 2017

Top 10 #3: To najlepšie z dystópie



V tomto článku som sa zamerala na knihy, ktoré sa nejakým spôsobom venujú nefungujúcej spoločnosti, ktorá je taká typická pre dystopické knihy. Hoci sama tento žáner nevyhľadávam často, keď už naň narazím, snažím sa selektovať tie zaujímavejšie diela. Pretože mnoho autorov má tendenciu siahať po tom istom druhu stereotypov. Snažila som sa preto vybrať čo najviac odlišných kníh...


Dystópia
Tento literárny žáner sa väčšinou sústreďuje na skúmanie sociálnych a politických spoločenstiev, ktoré prežívajú vo svete, ktorý pripomína svet z nočnej mory, čím predstavuje protipól k utópii, teda dokonalému svetu. Súčasťou týchto kníh je väčšinou despotická až totalitná vláda, avšak nie je to nutnosťou. Rovnako nutnosťou nie je ani príbeh, ktorý má označenie postapokalyptický. Avšak pre mnohých autorov je jednoduchšie zobrazovať spoločenstvo, ktoré nefunguje kvôli následkom obrovskej svetovej katastrofy. Podstatou tohto žánru je teda zobraziť spoločnosť, ktorá nefunguje, kde niekedy až úplne absentuje sloboda, nárok na sebavyjadrenie a súčasťou každodenného života býva aj vojna alebo iný druh násilia. Pomerne veľa kníh tohto žánru kombinuje utopické a dystopické prvky a využíva ich kontrast. Často sa stáva, že dystopický svet býva prezentovaný ako utópia a postavy postupom príbehu zisťujú, že to tak nie je. V dôsledku toho sa v spoločnosti vytvorí skupina, väčšia alebo menšia, ktorá proti tomuto dystopickému režimu bojuje. Takisto to však nie je nutnosť.
Dystópia ako žáner často reflektuje problémy dnešnej spoločnosti a zaoberá sa nimi v rámci vymysleného sveta. Mnohé diela sú zasadené do budúcnosti. Takisto mnohé pracujú s viacerými teóriami, prečo sa stav spoločnosti tak veľmi pokazil. Zo začiatku knihy tohto žánru poskytovali niečo ako nový pohľad na problematické sociálne a politické zvyklosti, ktoré sú vnímané ako prirodzené alebo dokonca nutné. Dystópie v sebe ukrývajú prvky súčasnej spoločnosti a môžu slúžiť ako isté politické varovania.
Medzi najznámejšie diela tohto žánru patria knihy ako Zvieracia farma, Mechanický pomaranč, R.U.R. alebo 451 stupňov Fahrenheita. K tým známejším patria Hry o život alebo Divergencia. Mnoho kníh pracuje s utopickými a dystopickými prvkami a to tak, že naraz zobrazujú „dobrý“ a „zlý“ svet. Medzi ne patrí aj kniha Gulliverove cesty. Tá často býva označovaná za jednu z prvých dystopických kníh.


George Orwell – 1984
Táto kniha je súčasťou povinného čítania na väčšine základných a stredných škôl. Niekde dokonca aj na vysokej. Väčšina ľudí o knihe minimálne počula. Takisto to bude aj so Zvieracou farmou, ktorá sa dá tiež zaradiť do tohto žánru. Mňa osobne táto kniha minula a nečítala som ju, ale zaradiť som ju tu, takpovediac, musela.
Vyšla niekoľkokrát v preklade a som si istá, že sa dočkáme ešte niekoľkých edícií. Táto kniha obsahuje niekoľko prototypov, z ktorých vychádzajú neskoršie diela tohto žánru. Nájdeme tu totalitný režim, policajný dozor, ale najdôležitejší je Veľký brat, alebo čosi, čo všetko vidí a o všetkom vie. Postupom rokov sa toto spojenie stalo pojmom a väčšina ľudí, ktorí ho používajú, nemá potuchy o tom, odkiaľ pochádza. Neskôr ho používali v obmenách mnohí spisovatelia, ale odkazy nájdeme aj vo filmoch. Kniha sa zaoberá mnohými silnými témami a ich spracovanie je istým spôsobom aktuálne aj dnes.

Margaret Atwood – The Handmaid’s Tale
Táto kniha vyšla aj v slovenskom aj v českom preklade. V českom pod názvom Příběh Služebnice a v slovenskom ako Príbeh služobníčky. Ja som knihu čítala relatívne nedávno a v angličtine. Tento rok sa kniha dočkala aj nového seriálového spracovania.
Okrem toho, že je táto kniha dystópia, je zároveň aj jedným z významnejších feministických diel, na čo musím vopred upozorniť tých, ktorí sa v podobnej literatúre naozaj nevyžívajú. Takisto by som chcela podotknúť, že štýl tejto autorky je skutočne „ťažký“ a čítanie je pomalé, avšak stojí za to. Okrem nefungujúcej spoločnosti dostaneme do rúk aj mnoho nádherných myšlienok. Autorka sa venuje mnohým témam a ponúka svoj jedinečný pohľad na každú z nich. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že ide o tragický príbeh otroctva, v skutočnosti sa dej zaoberá silou spoločnosti i jednotlivca a napriek všetkému aj nádejou.

Stephanie Meyer – Hostiteľ (The Host #1)
Hoci sa hovorí o tom, že autorka pracuje na pokračovaní tejto knihy, nikto skutočne netuší, kedy by to pokračovanie malo prísť. Každopádne je táto kniha preložená v češtine aj v slovenčine a je možné kúpiť si ju aj dnes.
V tomto prípade ide o spojenie nielen prvkov postapo sveta a dystópie, ale dostávame aj prvky utópie a objavia sa aj mimozemšťania. Mnohí ľudia si o autorke nič dobré nemyslia kvôli sérii Twilight, avšak táto kniha s tým nemá nič spoločné. V skutočnosti sa jej podarilo ukázať, že vie písať a dokonca naozaj dobre. Táto kniha je spočiatku síce nudná, avšak keď sa konečne rozbehne, ponúka spracovanie mnohých tém, najsilnejšia z nich je asi ľudskosť a jej výskyt na nepravdepodobných miestach.

Marissa Meyer – Cinder (The Lunar Chronicles #1)
Celá séria vyšla v češtine a názvy kníh sú totožné s názvami v angličtine. Ja som časť série čítala v preklade a časť v češtine.
Kniha zo série sú zároveň aj retellingami známych rozprávok, prvá je variáciou Popolušky, dostaneme však aj Dlhovlásku (alebo Rapunzel), KarkulkuSnehulienku. Dej sa odohráva vo futuristickej budúcnosti, objavia sa dokonca aj roboti a kyborgovia. Autorka ponúka svet ničený záhadným vírusom, spoločnosť zasiahnutú mnohými problémami, nad ktorou doslova visí hrozba vojny. Takže sa nemôžeme čudovať, že sa malá skupinka jednotlivcov rozhodne bojovať za to, čo je správne. Svet i postavy, ktoré autorka stvorila, sú úžasné a jedným z motívov je aj priateľstvo.

Sophia Elaine Hanson – Vinyl (Vinyl #1)
Jedna z menej známych sérií, nakoľko v preklade nevyšla a asi ani nikdy nevyjde. Autorka trilógiu vydala na vlastné náklady, to však neznamená, že by išlo o čosi menej kvalitné.
Autorka si ako tému zvolila hudbu, ktorá je istým spôsobom stále veľmi príťažlivá a zaujímavá. Spoločnosť obývajúca jej svet sa však ani nesnaží tváriť ako harmonická, na to ju zasahuje až príliš veľa problémov, nad ktorými veľa ľudí priviera oči. Okrem klasického boja o slobodu sa dej zaoberá aj hľadaním akéhosi druhu poslania a významu jednotlivca. Knihe by niektorí ľudia mohli mnohé vyčítať, ale aj napriek tomu ponúka vcelku vydarený príbeh, ktorý je opäť čímsi iný.

Brandon Sanderson – Metalurg (Pomstitelia #1)
Táto kniha vyšla v slovenskom aj v českom preklade. V češtine vyšla pod názvom Ocelové srdce. V češtine sa prekladu dočkala celá trilógia, v slovenčine by dvojka mala vyjsť tento rok.
Autor sa rozhodol venovať moci a aký má dopad na jednotlivca. Či už jej nedostatok, alebo jej prebytok. Stvoril svet, v ktorom niektorí ľudia zo dňa na deň získali všakovaké schopnosti a vďaka tomu si myslia, že sú čosi viac. V skutočnosti by táto séria mohla mať oveľa väčší filozofickejší podtón, avšak autor mal trošku problémy so zaradením príbehu do YA sekcie. Akoby trochu podcenil fakt, že aj keď sú postavy tínedžeri, nie sú to malé batoľatá. Odhliadnuc od toho sa v príbehu vyskytli aj iné zakopnutia, no napriek tomu sa mu podarilo ponúknuť veľmi zaujímavo napísaný príbeh, ktorý je v istom zmysle originálny.

Petra Stehlíková – Naslouchač (Naslouchač #1)
V tomto prípade hovoríme o originálnej českej fantasy.
Autorka vytvorila v troskách nášho sveta jedinečný a nesmierne temný kraj, v ktorom nezabudla domyslieť ani tej najmenší detail, dokonca nezabudla ani na vlastný slovník. Rozjazd príbehu je pomalší, ale napriek tomu je kniha dychberúca – aspoň pre mňa taká bola. Venuje sa mnohým témam, medzi nimi je aj otroctvo, avšak nie to vynútené, ale to, pre ktoré sa ľudia niekedy sami rozhodnú. Okrem toho ide o obrovské dobrodružstvo plné mágie, dôjde aj na silu odhodlania a sebadôvery. Navyše by tento rok malo vyjsť pokračovanie, čo je rozhodne dobrá správa.

Richelle Mead – Šachovnice bohů (Věk X #1)
Prvé dve knihy pripravovanej trilógie vyšli v češtine vo vydavateľstve Domino. Je však otázne, kedy a či vôbec sa dočkáme posledného dielu, nakoľko autorka má problém s vydavateľom.
Táto autorka rozhodne vie písať a dokazuje to neustále. Táto séria je však iná ako jej doterajšie príbehy. Hlavní hrdinovia sú dospelí a svet, v ktorom žijú, je poznačený existenciou všakovakých náboženských sekt a ich ničeniu. V spoločnosti je viac ako len jeden problém a takisto sa ju snaží zničiť viac ako len jeden človek. Je to príbeh plný napätia, ale aj odhodlania a záhad. Je ťažké ho úplne charakterizovať, ale aj napriek tomu má čo ponúknuť širokej verejnosti. Každý si v knihách nájde čosi iné.

Pavel Bareš – Projekt Kronos (Projekt Kronos #1)
Rovnako ako Naslouchač, aj toto je pôvodne česká kniha, prvá v pripravovanej sérii. Dalo by sa povedať, že ide o novinku.
Táto kniha je zo začiatku trošku chaotická, nakoľko sa často mení rozprávač a neskôr aj dejové a časové línie. Odhliadnuc od tohto sa dej odohráva v doslova strašidelnom svete. Spoločnosť je kruto rozdeľovaná podľa toho, kto má koľko moci a peňazí. Kniha má v sebe niekoľko neuveriteľne klišé prvkov, ktoré sa objavili už v obrovskom počte filmov a kníh, medzi nimi jaj maskovaný samozvaný hrdina, ale napriek tomu ide o veľmi zaujímavé čítanie. Autorov štýl je priamočiary a dokáže zaujať niekoľkými vetami. Veľmi akčné dobrodružstvo, kde nechýba krv a zabíjanie, no napriek tomu dej nikdy nezabieha do zbytočnej brutality.

Patrick Ness – The Knife of Never Letting Go (Chaos Walking #1)
Trilógia vyšla v češtine vo vydavateľstve Jota celá, jednotlivé knihy majú názvy Hlas nože, Temný ráj a Válka hluku.
Túto knihu som ešte nečítala, ale chystám sa na to. Patrick Nessa sa pre mňa stal zárukou kvality a vždy sa môžem spoľahnúť, že pre mňa nachystá čosi nečakané. Táto trilógia získala mnoho fanúšikov a takisto veľa ocenení. Odohráva sa v zničenom svete, ktorý ešte viac ničia vojny, nepokoje, ale aj záhadný vírus. Dej plný napätia, dramatických odhalení a zvratov. Autor je však známy tým, že udalostiam dáva aj skryté významy a vyžíva sa v nikdy nekončiacich metaforách, takže je jasné, že niektoré udalosti a možno aj celý príbeh budú nakoniec iné, než sa na prvý pohľad bude javiť.

Snažila som sa dať dokopy veľmi odlišné knihy. Snáď sa mi to podarilo.
Máte v tomto žánri nejakú obľúbenú knihu?
 


žáner new adult
žáner high fantasy
žáner urban fantasy
žáner mythopoeia
žáner time travel  
žáner paranormálna romanca
žáner low fantasy 
žáner magický realizmus 
žáner steampunk 
žáner space opera 
žáner historická fikcia
žáner gotický román (klasický)
žáner gotický román (moderný)
žáner autorská rozprávka
žáner planetary romance
žáner temná fantasy
žáner alternatívna história
žáner science fantasy 
 

8 komentárov:

  1. Pořád více a více mě lákáš k tomu, abych si přečetla Vinyl :D Myslím, že se ti to povede!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mechanický pomaranč som prečítala, ale úprimne... mňa to nenadchlo. Pre mňa to bola nuda a hlavne mi to vôbec nesadlo. No už by som sa mohla konečne dostať aj ku Kronikám a Nasloucháčovi :3
    Veľmi vydarený článok.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som Mechanický pomaranč nikdy nečítala a ani po tom zvlášť netúžim.
      Dúfam, že sa čoskoro dostaneš k obom sériám. ;)

      Odstrániť
  3. Skvělý článek :) Četla jsem Hostitele a Naslouchače a obě knihy se mi hodně líbily :) Na Metalurga se chystám a docela ráda bych vyzkoušela i Hlas nože od Patricka Nesse :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Metalurg tiež stojí za pozornosť a dúfam, že sa k Nessovej trilógii dostanem čoskoro.
      Ďakujem :)

      Odstrániť
  4. Z seznamu jsem četla 1984, Farmu zvířat, Cinder a Naslouchače. Hostitele a Projekt Kronos mám doma, jsem na ně zvědavá a doufám, že se k nim brzy dostanu. :) Jinak 1984 si fakt přečti. Je to kniha, která ti v myšlenkách zůstane dlouho... hodně dlouho.
    Pokud se ti Naslouchač líbil, doporučuji Kostičas od Samanthy Shannon <3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Asi si budem musieť na 1984 vyčleniť čas čo najskôr. Mám rada knihy na zamyslenie.
      Kostičas zase na poličke čaká mňa. :)

      Odstrániť