pondelok 14. augusta 2017

Čitateľský kútik


Dnes som sa rozhodla pridať trošku netradičný článok, akých sa v poslednom čase objavilo niekoľko na rôznych blogoch. Vyzerá to zaujímavo a prečo sa tiež nezapojiť? Mám rada dekorovanie a je pravda, že tá moja knižnica by potrebovala nejako vynoviť. Tak prečo si k tomu nepohľadať aj nejakú lampu alebo nálepku na stenu?


Neviem ako vy, ale ja trpím tou istou chorobou ako každý knihomoľ – ešte som nenašla pohodlnú polohu na čítanie, ktorá by ma neomrzela o niekoľko strán neskôr. Najskôr mi tŕpne noha, potom sa mi trasie ruka a o krku ani nehovorím. Niekedy to vyzerá, akoby som sa pokúšala vyliezť po stene ako nejaká reinkarnácia pavúka. Ak by som si teda mala vybrať nejaké to kreslo, určite by to bolo kreslo, ktoré by sa dalo prestavať do rôznych tvarov – pretože pri čítaní potrebujem meniť polohy úmerne tomu, ako veľmi je napínavé to, čo práve čítam.
Rozkladacie kreslo Karup je presne to, čo potrebujem. Dá sa totiž rozložiť na dva samostatné matrace a keď ich položím na seba, vznikne celkom pohodlne vyzerajúca posteľ, pretože pri čítaní sa prosto nedá len sedieť. A keď sme už pri tom, niekedy je to jediné, čo potrebujem, pohodlná posteľ a deka, pod ktorú sa môžem zakutrať.
Miesto na čítanie by som teda už mala, ale keď už ja mám čítať štýlovo, mali by štýlovo bývať aj moje knihy. Momentálne sú také oddelené, nakoľko nemám jednu veľkú knižnicu, ale niekoľko menších. Čo nie je nutne na škodu, ale niekedy je lepšie mať všetko pokope, nech si mám z čoho vyberať a na čo pozerať. Vždy ma fascinoval masívny nábytok vyzerajúci ako z minulého storočia. Police sú dostatočne priestranné aspoň na väčšinu mojich kníh a nakoniec by z toho všetkého vznikla oku lahodiaca mozaika.
Najlepšia dekorácia v knižnici sú knihy samotné, ale vždy sa nájde to trápne prázdne miesto, kde sa nič nezmestí. Asi najlepšie by sa tam hodila nejaká tá nálepka. Plná farieb a fantázie, teda niečo, čo mi pripomína dôvod, pre ktorý mám čítanie tak rada.
Nakupovanie je jednoduché. Ale ako sa hovorí, všetko nové by sa malo nejako pokrstiť. A čím lepšie pokrstiť čitateľský kútik, než čítaním nejakej novej knihy. Určite by som si vybrala nejaké dobré fantasy, pretože tých nikdy nie je dosť. Na pokračovanie série Jiskra v popelu sa teším už odkedy som dočítala prvú knihu. Plamen v temnotě vyzerá sľubne a Sabaa Tahir ukázala, že písať prosto vie. To isté sa dá povedať aj o Brianovi Staveleyovi a jeho trilógii Kronika netesaného trůnu. Prozřetelnost ohně by bola moja druhá voľba. No a s čím lepšie zakončiť deň než s nejakou dobrou rozprávkou? Povídky podivných síce nie sú rozprávky v pravom slova zmysle, ale Ransom Riggs do nich určite vložil ďalšiu dávku svojej obrovskej fantázie.


Ako by vyzeral Váš vysnívaný čitateľský kútik?


svoj vysnívaný nábytok si môžete vybrať napríklad v internetovom obchode Biano.
vyššie uvedené knihy si môžete zakúpiť na Martinus.cz (kde si takisto môžete vytvoriť wishlist)

4 komentáre:

  1. Vybrala si si celkom zaujímavé kreslo :3 Vyzerá super.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super vymyslené, to kreslo je naozaj super, vyzerá pohodlne, prakticky a páči sa mi aj farebná kombinácia :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som pôvodne chcela modrú, ale tá bola príliš krikľavá. :D

      Odstrániť