utorok 8. augusta 2017

Top 10 #5: Moderné spracovanie mytológie



Vyberať jednotlivé žánre je niekedy oveľa ťažšie, než som si predstavovala, nakoľko sú žánre, ktoré nečítam vôbec. Tým pádom je ťažké o nich písať nejaký druh článkov. Ale nakoniec sa mi podarilo niečo vybrať a aby som bola úprimná, ide o moju obľúbenú „tému“. Hoci nájsť si čas na napísanie tohto článku bolo už o niečo ťažšie...


Mythopoeia (v slovenčine neexistuje ekvivalent)
Mythopoeia (alebo „mytopoéza“) je žáner rozšírený v literatúre ale aj vo filme a hlavné slovo v nich má fiktívna alebo umelo vytvorená mytológia. Názov tohto žánru je odvodený zo slova „mythopoeia“, ktoré v tridsiatych rokoch použil J. R. R. Tolkien. Podstatou žánru je zakomponovanie mytologických tém a archetypov do fikcie. Klasickým príkladom takéhoto spracovania mytológie je aj trilógia Pán prsteňov.
Slovo mytológia odkazuje na súbor mýtov alebo tradičných príbehov. Mýtus je príbeh s magickými prvkami, ktorý nejakým spôsobom vysvetľuje fungovanie sveta, zrod ľudstva a jeho vývin až do vtedajšej podoby. Hlavnými postavami týchto mýtov väčšinou bývajú bohovia alebo hrdinovia so zvláštnymi schopnosťami.
Mýty sú súčasťou každej kultúry. „Mytologizácia“, alebo vytváranie mýtov, pokračuje aj v súčasnosti, vďaka čomu vznikajú rôzne mestské legendy a tie neskôr presahujú do fiktívnych mýtov vytvorených vo fantasy literatúre a v rámci komiksov.
Medzi autorov, ktorí využívajú mytológiu ako hlavný zdroj inšpirácie, môžeme okrem Tolkiena zaradiť aj C. S. Lewisa, Lorda Dunsanyho alebo Williama Blakea. Zo súčasných autorov je to napríklad Stephen King, J. K. Rowling alebo Rick Riordan. Medzi týmito autormi nájdeme aj takých, ktorí vytvárajú vlastnú mytológiu, ktorá inšpiruje ďalších autorov. Jedným z nich je aj H. P. Lovecraft.


Maggie Stiefvater – The Scorpio Races
Kniha vyšla aj v českom preklade vo vydavateľstve Argo pod názvom Ve znamení Štíra.
Autorka spracovala niekoľko keltských mýtov a vytvorila svet, v ktorom sa raz ročne stretnú ľudia z blízkeho i ďalekého okolia, aby sa zúčastnili pretekov. Nie sú to však len tak obyčajné preteky. Súťažiaci musia najskôr chytiť koňa, ktorý v skutočnosti nie je kôň, ale kelpia, čiže mäsožravé a divé stvorenie vytrhnuté z keltskej mytológie. Okrem toho je v príbehu možné nájsť aj iné odkazy na mytológiu, ktoré vkusne dopĺňajú prostredie podobné súčasnému svetu. Autorkin štýl je však veľmi špecifický a kniha nemusí sadnúť každému. Napriek tomu má čo ponúknuť a prináša príbeh o nasledovaní vlastných snov.

Kieron Gillen & Jamie McKelvie – The Wicked + The Divine, Vol. 1: The Faust Act
V tomto prípade ide o komiksovú sériu. Jej preklad sa zatiaľ nechystá.
Je ťažké určiť, z ktorej mytológie vlastne táto séria vychádza. Príbeh sa sústreďuje na dvanásť mladých ľudí, ktorí v určitom bode svojho života zistia, že sú reinkarnovaní bohovia z rôznych panteónov. Toto sa stáva každých deväťdesiat rokov a aby toho nebolo málo, títo bohovia zomierajú do dvoch rokov od svojho „prebudenia“. Tvorcovia k slovu „boh“ pristupujú veľmi voľne a nie všetci bohovia v tejto sérii sú za bohov považovaní aj v rámci svojej mytológie. Z keltskej je to napríklad Morigan, ale je možné tu nájsť aj Moiry (ktoré sú severským ekvivalentom Sudičiek) alebo Lucifera (alebo skôr Luciferu, nakoľko ide o ženskú postavu). Grafické spracovanie je fenomenálne, príbeh miestami trošku zaostáva, nakoľko je ťažké určiť, ktorým smerom sa vlastne uberá. Napriek tomu je táto séria veľmi zaujímavá.

Katherine Arden – The Bear and the Nightingale (The Bear and the Nightingale #1)
Táto kniha zatiaľ nie je preložená.
Príbeh sa sústreďuje na slovanskú mytológiu, hlavne na ruský folklór. Táto séria sa však odohráva v minulosti a čiastočne by sa dala považovať aj za historickú fikciu, nakoľko je v deji možné nájsť postavy, ktoré skutočne žili. Autorka vytvorila mrazivý svet, no zároveň je fascinujúci a veľmi zaujímavý. Dej je plný nebezpečenstva, ale aj odhodlania. Ja osobne som z knihy bola nesmierne nadšená, aj keď v niektorých názvoch sa objavili nepresnosti, čo autorka ospravedlňuje tým, že pre anglicky hovoriacich čitateľov by bolo náročnejšie niektoré mená/slová vysloviť. Napriek tomu som mala v niektorých momentoch pochybnosti, či autorka náhodou nemá slovanské korene.

Colleen Houck – Tiger's Curse (The Tiger Saga #1)
Táto séria bola preložená do slovenčiny pod názvom Tigria sága a do češtiny ako Tygří sága. Preložená nebola len novela zaoberajúca sa tým, čo sa stalo pred udalosťami celej série. V súčasnosti sa takisto očakáva piaty diel, ktorý autorka pripravuje už niekoľko rokov.
Autorka si ako základ príbehu zvolila indickú mytológiu, ktorá nie je veľmi frekventovaná. Preto je veľmi ťažké určiť, ako voľne pristupuje k tomu, o čom píše. Aj keď je pravda, že ja osobne som narazila na niekoľko nie príliš lichotivých recenzií, ktoré autorku obviňovali z fušovania. Tak či onak, samotné spracovanie vyústilo skôr do romanticky ladenejšieho príbehu, v ktorom je dostatok záhad a nebezpečenstva na to, aby bol dej miestami horšie predvídateľný. Vďaka indickej mytológii príbeh získava istú exotickosť a postavy to mali dostatočne ťažké na to, aby knihy pôsobili reálne. Hoci bez určitej dávky klišé by sa dej asi nezaobišiel.

Neil Gaiman – Američtí bohové (American Gods #1)
Kniha bola preložená do češtiny a aj do slovenčiny. Nedávno sme sa takisto dočkali seriálového spracovania. Okrem tejto knihy sa autor venuje námetom z mytológie aj v pokračovaní tejto knihy s názvom Anansiho chlapci a takisto vo svojej najnovšej knihe Norse Mythology.
V tejto knihe sa objavuje hneď niekoľko bohov z rôznych panteónov, ktorí sú poznačení moderným svetom a tým, ako k nim pristupujú ľudia. Najsilnejšou témou je vlastne akési kolaps dvoch rozdielnych svetov. Jeden predstavuje dávno minulé časy a zabudnutých bohov a ten druhý sa sústreďuje na moderný svet, kde sa ľudia oveľa radšej klaňajú televízoru než nejakému starému bohu. Príbeh samotný je však dosť navrstvený a niekedy je ťažké určiť, o čom vlastne dej má byť. V knihe sa kladie veľký dôraz na atmosféru a rôzne filozoficky ladené myšlienky a námety. Samotný dej je však niekedy nejasný a je dosť pravdepodobné, že každý čitateľ knihu pochopí inak.

Rick Riordan – Zlodej blesku (Percy Jackson #1)
Celá päťdielna séria bola preložená do češtiny aj do slovenčiny. Rovnako na tom je aj voľné pokračovanie tejto série, ďalšie päťdielna séria. Okrem toho autor napísal ešte niekoľko ďalších sérií, ktoré voľne spracovávajú staré mýty. Okrem gréckej mytológie autor načrel do rímskej, egyptskej a severskej mytológie.
Percy Jackson je chlapec, ktorý zrazu zistí, že je potomok jedného z gréckych bohov. Jeho život sa obracia hore nohami a okrem nebezpečenstva do jeho života vstupujú aj rôzne dobrodružstvá a noví priatelia. Napriek všetkým pochvalám autor tejto série k mytológii pristupuje dosť voľne a prispôsobuje si ju podľa vlastných potrieb. Takisto využívaj aj vlastné motívy a nebojí sa experimentovať aj s trochu menej známymi mýtmi. Štýl jeho písania je dostatočne priamočiary a zaujímavý a nezabúda ani na humor. Hoci je séria určená skôr mladším čitateľom, každoročne si získava nových fanúšikov rôzneho veku.

Sherrilyn Kenyon – Dark-Hunterverse
Z tejto série bolo do češtiny a slovenčiny preložených len prvých niekoľko kníh.
Táto rozsiahla séria (čoskoro vyjde 29. diel) stvorila niekoľko ďalších sérií. Každá kniha sa venuje inému ústrednému páru a okrem mytológie sa táto séria dá zaradiť aj do žánru paranormálnych romancí. Autorka sa vo väčšine prípadov venuje gréckej mytológii, avšak prechodne zabŕdne aj do iných panteónov, zatiaľ som sa stretla s rímskym a keltským. Jednotlivé mýty spracováva veľmi dôkladne a prináša nielen nové spracovania, ale takisto sa snaží prísť aj s novými mýtmi, napríklad pre Atlantídu. Táto séria predstavuje veľmi komplexný a rozmerný svet, ktorý je fascinujúci.

Julie Kagawa – The Iron King (The Iron Fey #1)
V češtine vyšli len prvé dva diely pod názvami Železný králŽelezná dcera. Originálna séria je štvordielna a takisto existuje aj spin-off séria.
Autorka spracováva námety z keltskej a čiastočne aj severskej mytológie, keďže jej magické bytosti sú fae a elfovia. Takisto pracuje s inými mýtmi a vhodne ich dopĺňa vlastnou fantáziou. Celkový koncept je zaujímavý, hoci plný klišé. V mnohých ohľadoch by sa dalo povedať, že ide o klasický prípad YA fantasy série so všetkým, čo k tomu patrí. S tým dobrým, aj s tým zlým. Napriek tomu si myslím, že séria má čo ponúknuť, aj keby to boli len netradičné bytosti.

Kevin Hearne – Prohnaný (Kroniky železného druida #1)
V češtine túto sériu vydáva vydavateľstvo Laser books a doteraz vyšlo prvých päť kníh, z čoho jedna by mala byť poviedková kniha. Chystá sa aj vydanie ďalších pokračovaní.
Táto séria je veľmi nápaditá a štýl písania jednoduchý a zaujímavý. Autor pracuje s mýtmi z rôznych panteónov, najčastejšie však ide o keltskú mytológiu (nakoľko hlavný hrdina je druid) a dosť často si požičiava aj postavy zo severského panteónu. Osobne si myslím, že táto série je určená hlavne na pobavenie a svojim svižným tempom zaručuje, že sa čitateľ nikdy nebude nudiť. Avšak autor veľmi rád a často vkladá príliš veľa nadprirodzených bytostí na jediné miesto, čo môže byť miestami nielen vyčerpávajúce, ale aj mätúce.

Joanne M. Harris – The Gospel of Loki (Runemarks #1)
Táto kniha nie je preložená.
Autorka sa snažila po svojom spracovať severskú mytológiu. Hlavnou postavou je Loki a ten nám rozpráva príbeh zo svojho uhlu pohľadu od momentu, kedy sa pridá k severským bohom až do chvíle, keď nastane Ragnarök. Veľká časť udalostí je popísaná tak, ako ich poznáme, avšak autorka si stále nechala dostatok priestoru na prejavenie vlastného talentu a fantázie. Táto kniha nie je totiž len niečím medzi fikciou a odbornou publikáciou, ide tiež o úvodnú knihu do série, v ktorej je severská mytológia niečo ako stavebný kameň. Kniha bola veľmi zaujímavá a poučná, hoci niektoré časti rozprávanie boli trošku nudnejšie. Avšak to nemusí byť nutne problém.


Máte nejaké obľúbené knihy, ktoré sú inšpirované mytológiou?



8 komentárov:

  1. Výborný článek, inspirovala jsi mě ke čtení :) Mytologii ve knihách mám ráda :) Percy Jackson, Prohnaný a Tygrovo prokletí jsou moje oblíbené série :) A hodně mě láká Ve znamení štíra :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že som ťa dokázala inšpirovať. Ja si tiež mytológiu v knihách užívam, či už je to už známa mytológia alebo taká, ktorú autor sám vytvoril.
      Tigria sága je tiež moja obľúbená. :)

      Odstrániť
  2. Z těchto knih jsem četla Percyho, Železnou dceru a Prohnaného. Krom Železné dcery se mi zbývající dvě knihy líbily, Percy dokonce moc. Fakt jsem se do novobého pojetí řeckých bohů zažrala! Teda když jsem byla mladší. Ale Percy z mého srdce nikdy asi nezmizí :D
    A Americké bohy si chci přečíst, po tomhle možná ještě víc. Protože různá vyznění jsou to, co mám na knihách ráda.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite daj knihe šancu, možno sa ti zapáči. :)
      Ja by som mala dočítať Percyho, ale akosi sa k tomu nemôžem dostať.

      Odstrániť
  3. Musím říct, že mytologii mám ráda, i když preferuji řeckou a římskou. Takže ano, Percyho jsem naprosto žrala. Ale musím uznat, že The Bear and the Nightingale, kterou jsi mi doporučila, je naprosto skvělá a Američtí bohové byli neuvěřitelná jízda. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja mám najradšej severskú, ale tá nie je až taká frekventovaná. Bohužiaľ pre mňa. Takže sa musím uspokojiť s gréckou. :D
      Som rada, že sa ti The Bear and the Nightingale páčilo.

      Odstrániť
  4. No teeda, človek sa pri úvode normálne čosi naučí, vraj mythopoeia. :)
    Zaujímavý zoznam, čítala som z neho len Percyho, ale do budúcna plánujem minimálne niečo od Sherrilyn Kenyon.
    Inak, mojím favoritom medzi spracovaním mytológie je práve Rick Riordan - či už ide o Percyho a spin-offs (milujem jeho moderné a vtipné poňatie ♥) alebo tú trilógiu inšpirovanú rímskou mytológiou (ktorej názov si nepamätám).:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že článok je aj trošku náučný :D :D
      Skús dať niektorým knihám šancu, mohli by sa ti páčiť. ;)

      Odstrániť