utorok 22. augusta 2017

Moja knižnica III


Rok pomaličky za mnou a ja som si uvedomila, že by som opäť raz mohla nafotiť svoje poličky s knihami, čo mi ponúklo úžasnú príležitosť zase si ich raz poupratovať na miesta, kam skutočne patria. Pretože ako správny knihomoľ mám knihy asi všade a najradšej na bratovom stole. Teda, hlavne keď nie je doma, ale tak či onak sú prosto tam. Ale poďme sa pozrieť ako si nažívajú moje poličky...


 Ako ste si všimli, knihy mám stále na troch rôznych miestach, ale všetky poličky sú v jednej miestnosti. Expanzia do bratových poličiek sa zatiaľ nekonala, nakoľko som ešte našla miesto vo svojich. Teda, vyprázdnila som si ďalšiu poličku, pretože to bolo potrebné. Moja mama je vtipná v tom, ako mi neustále hovorí o tom, že potrebujem veľkú knižnicu. Áno, mami, ja to viem. No nemám na to priestor. Možno raz, keď sa presťahujem do vlastného. Ale o tom niekedy inokedy.

 Opäť začnem poličkou, ktorá sa mi najviac páči a ktorá aj najlepšie vyzerá. Pravdepodobne preto, lebo je to prvá vec, ktorú zbadáte, keď vojdete ku mne do izby. Takže musí byť reprezentatívna. Preto sa veľmi rada a často zabávam tým, že knihy presúvam z police na policu.
Táto polica prešla istou zmenou. Ešte stále na nej odpočívajú moji milovaní plyšáci, na ktorých väčšinu času len padá prach, čo určite oceňuje moja alergia na prach a roztoče, ale čo narobím. Pre lásku sa musí trpieť. Fero The Angry Bird je ešte stále v Nitre, ale tento rok mu robí spoločnosť aj Sqweekie The Cutie. Pre tých, čo netušia, o čom hovorím – sú to plyšové hračky, mám tendenciu ich pomenúvať. Ale inak som úplne v poriadku. Čo sa týka poličky, snažila som sa preorganizovať ich podľa vydavateľstva, takže som sem presťahovala knihy z Hostu, ktorí v poslednom čase vydávajú úžasné fantasy. Doplnila som si Královnu ohně, Plíseň a vlastne všetko okrem Jiskry v popelu. Čoskoro pridám aj iné knihy z Hostu, ich edičák na jeseň zruinuje môj rozpočet. Teda, nie, že by som nejaký mala.
V druhej polici sa zmenilo len minimum. Knihy som však musela postaviť na seba, nakoľko vedľa seba sa už nezmestili. Za posledný rok vyšiel Ohnivý dotykDlouhé ticho, takisto piate pokračovanie od Keri Arthur. Okrem toho ste si možno všimli, že polica má nového obyvateľa – Belle. Keď som videla túto figúrku, prosto som ju musela vlastniť. Táto je inšpirovaná novou filmovou verziou Krásky a Zvieraťa. Mimoňom sa veľmi zapáčila. Dobby chudáčik je teraz tak trochu sám, ale možno sa to zmení. Čoskoro.
Na ďalšej polici sa zmenila len polovica. Stále mi tu ostali knihy zo série o Kate Danielsovej, ale teraz mám už doma všetky doteraz vydané knihy. Presunula som sem Císařovy čepele, ktoré predtým boli na inej polici a okrem toho sa tu toho veľa nezmenilo. Kamarátka mi vrátila Vôňu ruží a Mimoni sú stále rovnako nadšení. Možno to nebude len prítomnosťou Belle.
V poslednej polici sa toho tiež veľa nezmenilo, teda, aspoň nič veľké. Mačka, ktorá dovtedy sedela na poličke, teraz visí z rohu, nakoľko som ju vždy zhodila na zem a tam ju naozaj nechcem mať. Pribudol nový obyvateľ – rozkošné Zviera. Len musím vymyslieť, ako ho uložiť tak, aby bol pri Belle. Durotanovi sa to najskôr páči, ďalší zubatý obyvateľ. Grootovi je všetko jedno, je to dokonalý chlap, ktorý stále kýva hlavou na znak súhlasu. Čo sa týka kníh, pribudol mi druhý diel zo série Lovci MonsterZlaté puto, takisto Děti vánice od Terezy Matouškové a Príliš blízké setkání od Jana Kotouča. Túto knihu som ešte nečítala, rovnako ani druhý diel série Kladivo na čaroděje.


 Druhá polica je takmer až nevídane prázdna. Teda, na prvý pohľad sa to môže zdať, nakoľko som len pred pár dňami vyradila päť kníh a ešte som nestihla zaplniť ich miesto. To sa čoskoro zmení. Takisto túto poličku som dosť preorganizovala a snažila som sa dať dokopy knihy z rovnakých vydavateľstiev. Veľmi náročná úloha, to vám poviem.
V pravom dolnom rohu sa zmenilo len minimum. Aj predtým som tu mala niektoré klasiky a knihy od Jany Pronskej. Tých som niekoľko pridala a rovnako aj Korene hriechuMalého princa. V zadnej časti ešte stále prebývajú historické romance. Táto polica je teda ešte stále zameraná skôr žánrovo než podľa vydavateľstiev.
Pravá horná polica prešla dosť radikálnou zmenou. Kedysi som tam mala knihy od Wardovej, ale tie som presunula inam. Do zadnej časti som dala všetky knihy z vydavateľstva Slovart, ktoré vlastním. Marcelo objavuje skutočný svetSklár z Murana som ešte stále nečítala. Okrem toho mi asi polovica kníh tento rok ešte len pribudla, ak sa nemýlim, tak je to Lirael, Netvor je z ver, Knihárka, Lesní ľudiaNiečo viac. V prednej časti sa takisto odohrali veľké zmeny. Presunula som tu knihy od Daryndy Jonesovej, potom som tam kvôli veľkosti vopchala knihy Atlantský gen, Jonathan Strange & pan Norrell, Američtí bohové, Havratí bratrstvoFalešný polibek. Poslednú knihu som ešte nestihla prečítať, ale veľmi sa teším.
V ľavom dolnom rohu sa takisto odohrali veľké zmeny. Mám tu štyri knihy od Terryho Pratchetta a prvé štyri knihy zo série o Zaklínačovi. Táto polička tak trochu pokúša moje OCD, pretože mám knihy v reverznom poradí. Teda, mám ich uložené od prvého dielu po posledný, ale sprava doľava a nie naopak, ako to mám pri ostatných knihách. Dosť ma to rozčuľuje. V zadnej časti prebýva Twilight, ktorý som si konečne doniesla späť od kamarátky. Je dosť malá pravdepodobnosť, že tieto knihy ešte niekedy budem čítať, ale tak nemienim ich predávať. Knihy od Trudi Canavan som trošku ochudobnila o jednu trilógiu, ktorú som sa rozhodla predať.
V ľavom hornom rohu sú knihy, ktoré sa mi nepodarilo vopchať inde, takže tu mám taký mix žánrov a vydavateľstiev. To v strede so zlatým chrbtom, čo neviete prečítať, je Náš nešťastný vesmír (stále neprečítaná) a Džínsový denník 2 je tu stále pre moju nostalgiu. V prednej časti sú nejaké knihy od Hostu, ktoré nie sú fantasy, Mihotavé stíny, ktoré sa nevošli k ostatným knihám od Patty Briggsovej a Temné bratstvo, pri ktorom sa neviem rozhodnúť, či ho chcem predať alebo nie.
V polici za dvierkami sa toho tiež veľa zmenilo, hlavne som sem napchala oveľa viac kníh, než koľko tu bolo pôvodne. Pridala som nové komiksy – siedme pokračovanie Sagy, The Wicked + The Divine vol. 4 a vol. 5, potom som siahla po nových komiksoch ako Rat Queens, MonstressAssassin’s Creed, takisto som pridala ďalší komiks zo sveta Avatara (o ktorom sa hovorí, že je asi posledný). Ďalej tu mám knihy v pevnej väzbe, ktoré som poväčšine kúpila z BWB. V prednej časti mám knihy v mäkkej väzbe, ktoré som buď ešte nečítala, alebo sa len na ne chcem prosto pozerať. Nové sú knihy ako Eragon, Nevernight, prvé dve knihy sérií The School for Good and EvilThe Land of Stories, takisto som pridala The Bear and the Nightingale a rozhodla som sa kúpiť si Cinder (a aj celú sériu) v angličtine.







V poličke pod stolom sa toho na jednej strane zmenilo veľa a málo. V strednej poličke mám stále výlučne anglické knihy, avšak spodnú poličku som vypratala a uložila do nej knihy, pretože sa už nedalo inak.
V strednej poličke sa toho zmenilo dosť, hlavne som tu pridala veľa nových kníh. Niektoré z nich som si nechala vpredu vystavené, pretože sa na ne rada pozerám. RoseBlood, Of Beast and Beauty a výročné vydanie Harryho Pottera v pevnej väzbe vo farbách Ravenclaw-u. Za nimi sa toho veľa nezmenilo. Skutočné zmeny nastali v strede, kde som pridala naozaj veľa kníh, väčšinou skôr romantiky a sem-tam nejaké fantasy. Pribudli kúsky ako Geekerella, Killing Sarai, Reviving Izabel, Amour AmourInfini, ale napríklad aj séria The Illuminae Files, Cinder & Ella (kniha by mala vyjsť v českom preklade, myslím, že v Baronete) a potom novely k sérii od Pullmana. Dozadu som presunula knihy, o ktorých neviem, či ich budem čítať, ale zároveň sa ich nechcem zbaviť, pretože tie série mám rada. Dilema.
Do spodnej poličky som presunula celú zbierku kníh od Wardovej a to vrátane knihy Králové bourbonu a trilógiu Drahokami, pretože tam tak skvele zapadla. Presunula som tu tiež preložené knihy os Sherrilyn Kenyon a takisto aj anglické pokračovania z tejto série. Takisto sú tu nadrozmerné knihy a niečo z mojej zbierky o mytológii. Vpredu sú knihy z časopisov, o ktorých nemôžem mamu presvedčiť, aby ich nekupovala. Takisto tu mám na kôpke klasiky z Nového času.










Na koniec pridávam ešte štatistiku:
Dátum posledného fotenia: 19. 8. 2016
Počet nových kníh za posledný rok: 106
Počet požičaných kníh: 7
Celkový počet kníh: 393 (mínus asi 35 kníh, ktorých sa chcem zbaviť a sú ukryté v skrini)


Ako vyzerajú vaše knižnice?
Nezabudnite mi do komentáru hodiť odkaz, aby som sa mohla pokochať.




6 komentárov:

  1. Nádherné fotky a článek :) Máš parádní knihovničku a krásně seřazenou :) Takhle přehlednou bych ji také chtěla mít :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No vidíš a z môjho pohľadu moja knižnica vždy pripomína jeden veľký neporiadok. :D
      Ďakujem za pochvalu. ;)

      Odstrániť
  2. 106 nových knih za rok, no páni! To je každý třetí den kniha! Smekám pomyslný klobouk :D A moc pěkná knihovna :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som sa na to konečné číslo prekvapene pozerala. No vediem si zoznam kníh v počítači a ten je dosť presný. Veľa som nakupovala. :D
      Ďakujem za pochvalu.

      Odstrániť
  3. Pekná zbierka kníh. Niektoré mám a niektoré dúfam, že budem mať. Hlavne romantiku. Kat Martinová. Julie Garwood, ale teda čeština ma na čítaní dosť odrádza. V češtine čítam dosť pomaly a keďže väčšinou mám na čítanie málo času, tak som rada, keď knihu zhltnem za chvíľu. A ak v inom jazyku, tak radšej angličtina, ale v tej zatiaľ čítam jednu knihu a už asi vyše pol roka. Ale najradšej mám knihy v slovenčine :) Ten malý Groot je zlatý :)
    a pripájam aj moju knižnicu (aktuálne video):
    http://fatefulnight.blogspot.com/2018/04/moja-kniznica-marec-2018-video.html

    alebo trošku starší neaktuálny článok:
    http://fatefulnight.blogspot.com/2016/01/moja-kniznica-212016.html

    Ja som strašný šmirák. Takže sa veľmi rada pozriem do cudzích knižníc a keď tam objavím nejakú romantiku som happy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za kompliment. Aby som bola úprimná, vlastná knižnica mi už poriadne prerastá cez hlavu a čoskoro nebudem mať tie knihy kam ukladať. Vlastne koho klamem, ja už ich nemám kam ukladať. :D
      Ja som beznádejná romantička, takže romantika má u mňa stále a pevné miesto.
      Čítanie v češtine nie je až taká náročné, ale musíš si zvyknúť. Mne sa to tiež zo začiatku nečítalo práve najlepšie, ale postupom času a kníh som si zvykla a teraz si ani neuvedomujem, že čítam v inom jazyku.
      Idem omrknúť tvoju knižnicu - v tomto sa totiž zhodneme. Ja hrozne rada nazerám iným ľuďom do knižníc. :)

      Odstrániť