piatok 25. augusta 2017

Princezná, princ a vrah | Falešný polibek



Autor: Mary E. Pearson
Názov: Falešný polibek (angl. Kiss of Deception) 
Séria: Kroniky Pozůstalých (angl. The Remnant Chronicles) 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: CooBoo, 2017 (ČR aj SR) 
Hodnotenie na GR: 4.06
Království Morrighan je ponořeno v tradicích a příbězích o dávném světě, ale některé tradice princezna Lia nemůže překousnout. Například sňatek s někým, koho nikdy nepotkala. To vše pouze kvůli zajištění politického spojenectví.
Lia má všeho po krk a je připravena začít nový život. V den své svatby utíká do vzdálené vesnice, kde se usazuje mezi obyčejnými lidmi a nevědomky i mezi dvěma záhadnými a přitažlivými muži – princem, kterého si měla vzít, a vrahem s úkolem jí zabít.
Obklopena tajemstvími a lžemi musí Lia odhalit nebezpečné skutečnosti, které otřesou celým jejím životem, zatímco se pomalu začíná zamilovávat do jednoho z nebezpečných cizinců.

„Někdy nás osud přiměje dělat věci, o kterých si myslíme, že bychom se jich nikdy nedopustili.“ 

Mary E. Pearson je americká spisovateľka, ktorá má na konte niekoľko úspešných kníh. Ako sama tvrdí, už v detstve si vymýšľala postavy, alebo skôr nové identity, a trvala na tom, aby ju jej rodičia oslovovali menom tejto postavy. V súčasnosti je spisovateľkou na plný úväzok a vo svojej profesii je úspešná. Aj keď v niektorých momentoch som mala pocit, že Falešný polibek je jej prvotinou.
Keď vás po otvorení akejkoľvek knihy na predsádke privíta pohľad na nádhernú kresbu mapy sveta, do ktorého sa chystáte ponoriť, automaticky sa zvyšujú očakávania. Náhodou sa však stalo, že už samotná anotácia pripravovala čitateľov na epický zážitok. Avšak problémom tejto knihy je, že jej charakter je úplne iný než to, čo vytvorila anotácia. Nie, že by vyslovene uvádzala nepravdivé informácie. Len sa tvorcovia tejto anotácie zabudli zmieniť, že k čiastočnému naplneniu očakávaní príde až ku koncu knihy.
Epické fantasy sa pýšia novými svetmi. Autori väčšinou strávia dlhé týždne a niekedy aj mesiace vymýšľaním všetkých detailov a hlavne histórie. V tomto prípade sa ku mne potrebná dávna histórie tohto fascinujúceho sveta nedostala. V priebehu jednotlivých kapitol som sa dozvedela, že v tomto svete existuje niekoľko kráľovstiev, ktoré nie sú príliš nadšené z toho, že by mali veriť svojim susedom. Hoci nie je jasné, ako tento stav vôbec nastal.
Tým pádom v deji ostáva veľká dávka nejasnosti a tajomna, ktorá sčasti poháňala moju zvedavosť pri čítaní. Povedala by som, že absencia skutočnej histórie daného sveta a jej priblíženie má na svedomí aj hlavná hrdinka. Pretože charakter rozprávania je prispôsobený jej naivite a nezáujmu o krajinu, v ktorej žije.
Lia je sedemnásťročné dievča, ktoré rodičia zasnúbili a má sa vydať za neznámeho muža z celkom politických dôvodov. Je predsa princezná a niečo podobné je takmer až očakávané. Hoci jej sa to páčiť nemusí. Lenže ona sa nedokáže vydať za niekoho, koho nikdy nevidela, koho nemiluje a nechce byť len tovarom.
Takže sa rozhodne utiecť. Pravdepodobne logický krok pre nejakého rebela, ale asi som aj ja príliš naivná, keď očakávam, že princezná bude poznať, čo je to zodpovednosť. Aj keď sa to asi nemala od koho naučiť. Pretože to vyzerá tak, že jej rodičia po nej ani prehnane nepátrajú. Asi im nechýba dcéra. Pravdepodobné však je, že pravé dôvody sa ukážu oveľa neskôr. Aspoň v to dúfam.
„Je jediná skutečná minulost
a jediná skutečná budoucnost.
Naslouchejte pozorně.
Dítě, jež uprchlo před zoufalstvím,
bude tím, jež přinese naději.
Síla se zrodí z nejslabších.
Svobodu přinesou pronásledovaní.“
Napriek mojim výhradám voči hlavnej hrdinke a jej správaniu, musím uznať, že čítanie pre mňa bolo zážitkom. Autorkin štýl je na jednej strane pohlcujúci a na tej druhej sa jej darilo ma držať v istom druhu napätia. Toto napätie však nepochádzalo z toho, že by bol dej taký napínavý a postavy neustále bojovali o život. Okrem Lie v deji vystupovali ešte ďalší dvaja rozprávači. Jedným bol princ a druhým zabijak. Obaja sa Liu snažia nájsť a nakoniec sa im to aj podarí. Avšak ich identita ostáva tajomstvom.
Postupne sa dozvedáme ich mená, avšak autorka si pri písaní dávala veľmi veľký pozor, aby nebolo možné jednoznačne určiť, kto je kto. Len málo autorov niečo podobné dokáže zvládnuť. Písať dostatočne záhadne na to, aby nebolo možné určiť pravú identitu niektorej postavy. Pritom však nezahmlievala detaily. Až táto časť mi ukázala, že autorka to so slovami skutočne vie. Aj keď prvá polovica knihy bola skôr typickou tínedžerskou romancou než epickou fantasy.
Autorka sa až príliš snažila dokázať ostatným, že v ruke držia YA knihu, až zabudla, že by malo ísť predovšetkým o fantasy. Potom si na to, akoby mimochodom, spomenula a zrazu sa dozvedáme, že Lia pred útekom zobrala niečo, čo nemala a to niečo by mohlo zmeniť spôsob, akým sa pozerá na svoj vlastný svet.
V tomto bode sa dej konečne rozbehne. Príbeh sa premení na dynamickú jazdu plnú napätia a otvárajú sa aj nové zápletky. V záverečných kapitolách sa na výslnie dostávajú aj emócie, tajomno a nebezpečenstvo. Dokonca akcia. Záver je dostatočne useknutý na to, aby čitatelia automaticky chceli čítať pokračovanie. Avšak ja som sa samej seba pýtala, prečo celá kniha nebola byť taká epická, ako jej záverečná tretina.
Falešný polibek je dostatočne zaujímavou knihou. Autorka vo väčšine knihy venuje pozornosť milostným trampotám trojice hlavných hrdinov a len okrajovo opisovaniu svojho sveta. Našťastie je štýl jej písania dostatočne zaujímavý na to, aby udržal moju pozornosť. Za to môže vďačiť aj umnému narábaniu so slovami, keď sa snažila zamlčať skutočnú identitu mužských postáv. V niektorých momentoch bolo takmer nemožné určiť, kto je princ a kto vrah.
Skutočný rozbeh sa dostavil niekde až za polovicou, keď začalo byť jasné, že táto kniha nespadá do žánru fantasy len náhodou. Záverečná tretina knihy je presne tým, čo očakávam od dobrej fantasy. Dej bol dostatočne dynamický a tajomný, objavovali sa tajomstvá a nové zápletky. Objavili sa veľkolepé scény, ktoré zamávali mojimi emóciami a náznaky, ktoré sa hrali s mojou predstavivosťou. Prebudila sa vo mne zvedavosť a dostavil sa skutočný zážitok z čítania.
Vďaka záveru knihy som zmenila názor na knihu ako celok. Je však škoda, že autorka nevyužila plný potenciál svojho príbehu hneď od prvej strany. Preto mi táto kniha pripadala ako prvotina začínajúceho autora – pretože niektoré zápletky boli príliš surové a neopracované na to, aby sa dali považovať za dielo skúseného spisovateľa. Zážitok z čítania mi kazila aj nízka jazyková úroveň prekladu. Netuším, či jazyková korekcia prebehla tak rýchlo, že v nej niekto prehliadol niektoré nedostatky, alebo tento preklad pred vydaním vôbec žiadnou korekciou neprešiel.


Za poskytnutie knihy na recenziu
veľmi pekne ďakujem online kníhkupectvu KNIHCENTRUM.SK.
Vy si knihu môžeme kúpiť TU.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára