sobota 19. augusta 2017

Kto je dobrý a kto zlý? | The School for Good and Evil



Autor: Soman Chainani 
Názov: The School for Good and Evil 
Séria: The School for Good and Evil 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: CooBoo, 2014 (SR aj ČR) 
Hodnotenie na GR: 4.00
Sophie had waited all her life to be kidnapped.
Every four years two children are stolen away from Gavaldon, never to return. Most children fear being taken to the School for Good and Evil. But not Sophie...
She has dreamt all her life of being a princess and believes the school could be her chance.
Her best friend Agatha has other ideas.
When the two girls are taken, things don’t quite go to Sophie’s plan.
Because sometimes, the princess and the witch don’t look like they do in fairytales.

“It doesn't matter what we are, it matters what we do.”
Soman Chainani nie je len spisovateľ, ale aj filmový producent. Jeho knihy boli preložené do viac ako 25 jazykov a stali sa známe prakticky po celom svete. Takisto sa zdá, že v najbližších niekoľkých rokoch sa dočkáme aj filmového spracovania minimálne prvej knihy jeho trilógie. To rozhodne nie je málo. Hlavne ak zoberiem do úvahy fakt, že táto kniha je vlastne jeho prvotinou.
Sophie a Agatha nie sú typické najlepšie priateľky. Sophie záleží predovšetkým na vlastnej kráse a na tom, aby v očiach ostatných vyzerala čo najlepšie, teda, aby pôsobila ako tá dobrá, láskavá a obetavá priateľka. A to bez ohľadu na to, či niekto o jej priateľstvo stojí alebo nie. Pretože Agatha je večne zamračené dievča, ktoré vyhľadáva samotu a viac ako svetlá reflektorov si užíva prítmie cintorína a preferuje vyberanú spoločnosť svojho náladového kocúra.
V akomkoľvek príbehu by som len ťažko hľadala dvojicu, ktorá sa od seba tak veľmi odlišuje. Navyše ich nespája ani skutočné priateľstvo. Teda, tak to pôsobí na prvý pohľad. Rovnako ako je na tom samotný príbeh. Prvé stránky pripomínajú akúkoľvek rozprávku a jediné, čo chýba, je už len „za siedmimi horami“.
Preto som očakávala aj podobne naivný príbeh, ako by som našla v rozprávke. Niečo, čo si dokážem užiť len ako oddychové čítanie, nad ktorým nemusím príliš rozmýšľať. A skutočne, prvých niekoľko kapitol bolo presne takých. Dve dievčatá, o ktorých si je každý istý, čo ich čaká. Tá pekná a na oko milá je dobrák od kosti a budúca princezná a to divné tmavé dievča bez úsmevu je určite čarodejnica, ktorá čoskoro začne zatúlané deti variť v kotle.
Postupom strán sa však ukázalo, že očakávať čokoľvek od tohto príbehu bolo predčasné. Nakoniec sa stal oveľa hlbším a rafinovanejším, než na čo sa tvári prvých niekoľko strán. Škola Dobra a Zla je veľmi známa inštitúcia, ktorá sa v rozprávkovom svete teší tej najlepšej povesti. Ľudia z Gavaldonu však v jej existenciu veľmi neveria, nakoľko ju nikdy nevideli.
“She had always found villains more exciting than heroes. They had ambition, passion. They made the stories happen. Villains didn't fear death. No, they wrapped themselves in death like suits of armor! As she inhaled the school's graveyard smell, Agatha felt her blood rush. For like all villains, death didn't scare her. It made her feel alive.”
Bez ohľadu na to však táto škola skutočne stojí a Sophie s Agathou skončia práve v nej, hoci obe v inej časti, než ktorú očakávali. Nezapadajú do svojich škôl, pretože sa veľmi líšia od klasickej predstavy, akú má o Dobre a Zle asi každý v tomto svete. Ale to, že niekto nemá blond vlasy, neužíva si dlhé pobyty vo wellnese a neomdlieva pri pohľade na princa ešte neznamená, že nemá dobré srdce. Pretože ako to už býva v rozprávkach, nezáleží na tom, ako niekto vyzerá, ale hlavne na tom, ako koná. O čom sa určite poučila aj Kráska, keď lepšie spoznala svojho princa, ktorý na začiatku vyzeral ako hrozivé monštrum.
Výhodou tejto knihy je, že sa v nej neustále niečo deje, hoci autorov štýl je niekedy ťažkopádnejší, čo spôsobovalo, že som sa sem-tam strácala. Napriek tomu je jasné, že dej mal premyslený do posledného detailu a dokázal ho veľmi dobre zamotať, pričom nezabudol ani na morálne hodnoty, ktoré by dobré rozprávky mali čitateľom sprostredkovať.
Niektoré odpovede bolo jednoduché nájsť, s inými to už bolo ťažšie. Vďaka tomu som si čítanie dokázala viac užiť. Očaril ma svet, ktorý autor vytvoril. Škola pre dobré a zlé rozprávkové bytosti mi zobrala dych. Zápletka ma zaujala. Dostali ma aj emócie sprostredkované postavami. No boli to práve morálne posolstvá a zaujímavé myšlienky, ktoré spôsobili, že som sa do tejto série zamilovala už pri čítaní prvej knihy.
The School for Good and Evil ponúka všetko, čo by sme chceli nájsť v dobrej rozprávke. Dej je dostatočne plný rozprávkovej mágie a morálnych ponaučení. Zároveň však autor všetko obohatil úžasnou dávkou fantázie. Zápletky sú niekedy naozaj zábavné, dialógy chytľavé a postavy ma jednoznačne dokázali zaujať. Najmä to, ako veľmi sa v priebehu deja zmenili.
Soman Chainani takisto ukazuje, že vzhľad naozaj nie je dôležitý a niekedy je dobré byť trošku odlišný. Sophie a Agatha prežili úžasné dobrodružstvá a niekedy ma dokázali úplne zmiasť. Prežívala som ich príbeh a mnohé som si z neho odniesla. Aj keď ojedinele som mala problém uvedomiť si, čo presne sa dialo. Predpokladám, že bol za to zodpovedný autorov štýl, ktorý bol v niektorých miestach ťažkopádnejší.
Hoci je kniha určená mladším čitateľom, nemôžem s istotou tvrdiť, že by dej bol naivný. Iste, niektoré odpovede boli takmer až očividné, avšak niektoré boli o niečo zložitejšie. Rozhodne najlepšia bola záverečná tretina celej knihy. Bola napínavá, prekvapivá a naozaj epická. Mala všetko, čo by som čakala od dobrej fantasy a zároveň ponúkala dostatočne otvorený koniec na to, aby som ďakovala svojej prezieravosti za to, že som si pokračovanie už stihla kúpiť.

4 komentáre:

  1. V tejto sérii sa človek naozaj miestami stráca (či už je to autorovým štýlom alebo zápletkou, to si nie som istá :D) a trojka je navyše taká rozvláčnejšia, ale inak súhlasím so všetkou chválou, čítanie som si užila.:) Dúfam, že sa ti budú páčiť aj pokračovania, ak sa do nich pustíš. A tiež dúfam, že sa dočkáme toho filmového spracovania, mohlo by to byť super.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja veľmi dúfam, že sa mi budú páčiť aj pokračovania. Už sa na čítanie nesmierne teším. :)
      Tiež dúfam, že ten film nakoniec bude. Ak by sa im podarilo tento námet dobre spracovať, mohlo by ísť o naozaj epický projekt. Ale všetko ukáže len čas. Dovtedy budem čítať knihy. :D

      Odstrániť
  2. Tuhle knížku vidím prvně :) já mám ráda četbu z psychologického prostředí :)

    OdpovedaťOdstrániť