sobota 12. augusta 2017

Mesto plné tajomstiev | Twelve Kings


Autor: Bradley Beaulieu 
Názov: Twelve Kings (in Sharakhai) 
Séria: The Song of the Shattered Sands 
Diel: prvý 
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je 
Hodnotenie na GR: 3.99
Sharakhai, the great city of the desert, center of commerce and culture, has been ruled from time immemorial by twelve kings—cruel, ruthless, powerful, and immortal. With their army of Silver Spears, their elite company of Blade Maidens, and their holy defenders, the terrifying asirim, the Kings uphold their positions as undisputed, invincible lords of the desert. There is no hope of freedom for any under their rule.
Or so it seems, until Çeda, a brave young woman from the west end slums, defies the Kings’ laws by going outside on the holy night of Beht Zha’ir. What she learns that night sets her on a path that winds through both the terrible truths of the Kings’ mysterious history and the hidden riddles of her own heritage. Together, these secrets could finally break the iron grip of the Kings’ power...if the nigh-omnipotent Kings don’t find her first.

“None so blind as a wrathful man.”
Bradley Beaulieu je u nás meno úplne neznáme, ale v skutočnosti má tento americký autor na konte hneď niekoľko kníh, hoci práve trilógia The Song of Shattered Sands je asi najúspešnejšia. Venuje sa hlavne písaniu fantasy a jeho vzormi sú také zvučné mená ako Tolkien alebo Martin. To už predsa musí niečo znamenať. Alebo nie?
Na rozdiel od iných skutočne hrubých kníh, táto má naozaj svižný začiatok. Na prvých stránkach sa nám predstaví Çeda, hlavná hrdinka, ktorá je bojovníčkou v niečom podobnom gladiátorskej aréne. Tam čelí niekoľkonásobne väčšiemu mužovi a s prehľadom ho dokáže poraziť. Je badass bez toho, aby sa o to veľmi snažila. Okrem toho však stíha aj opisovať, aký je svet okolo nej a ako funguje.
Jedno musím autorovi skutočne uznať, dokázal nájsť správnu kombináciu akčných scén, ktoré doplňujú historické fakty o obrovskom meste a jeho panovníkoch. Opisuje síce veľa, avšak len v momentoch, keď si to môže skutočne dovoliť, vďaka čomu sa mu darí celkom slušne zachovávať dynamiku celého príbehu. Takisto zvolil kombináciu niekoľkých rozprávačov a takisto striedal časové línie, takže som sa veľa dozvedela aj o Çede a jej minulosti. Hoci zo začiatku mi tieto scény pripadali skutočne zbytočné, neskôr som si uvedomila, že mi autor ponúkal odpovede, len som si to neuvedomovala.
Dej je z veľkej časti vystavaný na tajomnosti, ale zároveň aj na hľadaní odpovedí. Hlavná hrdinka prišla o matku, ktorú zabili králi kvôli niečomu, čo urobila. Zavesili ju do stredu mesta všetkým na výstrahu a odvtedy Çeda hľadá spôsob, ako by matku pomstila. Na svojej ceste za pomstou odhaľuje všeličo, nielen o sebe, ale hlavne o meste, v ktorom žije. Jej cesta je nebezpečná, plná nástrah a hlavne intríg a tajomstiev.
Svet tejto série je skutočne nepredvídateľný a plný mágie. Autorovi sa podarilo vytvoriť aj niečo podobné vlastnej mytológii, nechýba ani kompletný panteón plný záhadných bohov, ktorí stále ojedinele kráčajú po svete smrteľníkov. Kniha v sebe ukrýva aj istú exotickosť, nakoľko tento svet je voľne inšpirovaný arabskou kultúrou, takže som objavila nielen turbany a kaftany, ale aj šamšíry, ktorými sa oháňala asi každá druhá postava.
“The best stories thrived when they contained a kernel of truth.
One just needed to know how to prune the falsities and deceits to find the truth lying at their shared center.”
Tých je v knihe o niečo menej, než som zvyknutá pri rozsiahlych fantasy sériách, ale aspoň som v nich dokázala mať prehľad. Hoci by bol príhodný slovník. Ani jedno z týchto mien nedokážem vysloviť a vlastne ani netuším, ako by sa mali vyslovovať. Odhliadnuc od toho som si čítanie užívala.
Príbeh ma dokázal bez problémov pohltiť, autorov štýl písania mi dokonale vyhovoval. Dokázal mi poskytnúť príbeh s fascinujúcim svetom. Odhalil mi dostatok tajomstiev, no ešte viac odpovedí si nechal pre seba, aby ma tak navnadil na ďalšie pokračovania. Takisto ale nezabudol na dostatok akcie a vyvrcholenie v posledných kapitolách, ktoré ma takmer obralo o dych.
Twelve Kings je vskutku epickým začiatkom veľkolepej fantasy trilógie. Autorovi sa podarilo nájsť veľmi dobrú rovnováhu medzi opisovaním a akciou. Jeho bojové scény si ma dokázali získať, takmer bez dychu som čakala, čo sa stane. Detaily, ktoré dokázal v príbehu postupne prezentovať, pomaly vytvárali akúsi mozaiku. Svet v tejto trilógii je naozaj rozsiahly, má svoju minulosť i záhady, ale hlavne mytológiu. Ukrýva sa tu všakovaká mágia, rovnako aj rôzne stvorenie a bohovia.
Dej má v sebe aj dávku arabskej exotickosti, takže som po celý čas som mala pocit, akoby som čítala niečo, čo sa odohráva buď v uliciach starovekej Perzskej ríše, alebo v dunách uprostred púšte. Jediným skutočným nedostatkom bol chýbajúci slovník, takže stále netuším, ako čítať mená hlavných postáv. To je však jediné, čo by som knihe dokázala vytknúť.
Zo začiatku som síce mala pocit, že niektoré kapitoly boli zbytočné, avšak na koniec sa ukázalo, že som sa mýlila. V skutočnosti sa mi len autor snažil naznačiť, ktorým smerom sa celý príbeh uberá a kde mám hľadať odpovede. Táto kniha je naozaj zaujímavým začiatkom epickej trilógie. Má v sebe všetko, čo hľadám v dobrej epickej fantasy – avšak bez toho, aby bolo čítanie až prehnane vyčerpávajúce, ako je to napríklad pri sérii od Georgea R. R. Martina.

4 komentáre:

  1. Jestli jsi kvůli ní opravdu přišla do práce skoro pozdě (a mě neodepisovala :D), tak ta knížka stojí za to. Připíšu si jí na seznam. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. O tejto knihe som doteraz nepočula, ale znie to dobre! Hlavne, keď píšeš, že autor si zachoval dynamiku a nebolo to vyčerpávajúce - obavy, že to tak nebude ma často od rozsiahlych high fantasy odrádzajú. :D Idem si to poznačiť na GR.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Táto séria nie je taká náročná na čítanie, možno aj preto, lebo je to len trilógia. Dúfam, že sa ti bude páčiť. ;)

      Odstrániť