štvrtok 3. augusta 2017

Posledné tajomstvá | The Ends of the World



Autor: Maggie Hall 
Názov: The Ends of the World 
Séria: The Conspiracy of Us 
Diel: tretí 
Slovenské alebo české vydanie: zatiaľ nie je 
Hodnotenie na GR: 4.30
The Circle is hers. But Avery West has lost everything else: her mother, the family she’d just found, and the one boy she trusted. In their place are unfathomable power, a staged relationship that makes her question every real feeling she’s ever had, and a mission to find the cure to the virus that’s made her own blood a weapon.
Then disaster strikes, turning Avery, Stellan, Jack, and Elodie into the most wanted people in the world. To clear their names and the growing rift between the families of the Circle before the world dissolves into World War Three, they’ll have to make a desperate, dangerous final race for Alexander the Great’s tomb. What they will find inside will mean the world’s salvation—or destruction.

“Love can cause people to do some pretty ugly things.”
Maggie Hall v predchádzajúcich dvoch knihách stvorila očarujúci no zároveň nebezpečný svet. Svet, v ktorom leží všetka moc v rukách niekoľkých rodín a ak si človek nadá pozor, stúpi vedľa a príde nielen o život. Dychberúci i nebezpečný, no zároveň v sebe drží istú dávku naivity. No napriek tomu je jasne vidieť, že autorka si urobila viac ako len svedomitý prieskum predtým, než začala písať.
Začiatok nadväzuje na udalosti druhej knihy a presúva nás v čase o niečo vpred. Hlavní hrdinovia majú za sebou niekoľko ťažkých rozhodnutí a niekoľko na nich ešte len čaká. Keď sa spätne pozerám na to, ako vystupovali na začiatku a ako sa správajú teraz, musím uznať, že autorkina práca s postavami je skutočne výrazná.
Avery sa z naivného dievčaťa vyrastajúceho s pocitom, že na svete nikoho nemá, premenila na silnú ženu schopnú robiť zložité rozhodnutia. Jej najvýraznejšou črtou je však vytrvalosť a vo svete plnom intríg a nástrah je to povahová črta, ktorá jej niekoľkokrát zachráni život. A príležitostí na to bude mať viac ako dosť.
Hoci už predtým bolo tempo rozprávania dosť rýchle a dynamické, teraz sa stalo doslova vražedným. V každej kapitole sa niečo deje. V deji vzniká perfektná kombinácia akcie, útekov na poslednú chvíľu a takisto emócií. Avery má veľa tém na premýšľanie a jej vnútorné dilemy príbehu dodávajú tú správnu hĺbku. Avšak jej morálne rozpory nie sú tým hlavným, na čo sú všetci zvedaví.
Na konci druhej knihy vysvitlo, o čo zhruba ide (a ja to nechce vyzrádzať v prípade, že ste ešte druhý diel tejto série nečítali) a teraz mali prísť hlavné odpovede. Avšak tie neboli servírované na zlatom podnose, ale postavy ich museli nájsť sami tým, že lúštili hádanky a cestovali po celom svete. Nakoľko boli tak trochu na úteku, konečne táto séria získala trošku reálnosti.
Keďže Avery a ostatní jej priatelia sú súčasťou asi najmocnejšej svetovej organizácie, všetko pre nich bolo doteraz jednoduché. Alebo aspoň jednoduchšie. Cestovali súkromnými lietadlami a keď niečo potrebovali, vždy sa našiel niekto, kto to dokázal dostatočne rýchlo zariadiť. Keďže sa z nich teraz stali tak trochu nepriatelia, konečne sa museli začať správať ako normálni ľudia. Takže žiadne privilégiá. Možno to zo mňa robí malicherného človeka, ale podľa mňa ide o rozhodujúci faktor, ktorý určil charakter tejto knihy. Nakoľko každý z troch dielov je špecifický niečím iným.
“Love and hate. Good and bad. Salvation and destruction. They weren’t opposites, either. We were both. I was both. Maybe everyone was. Maybe that was okay. Maybe we did what we could with whatever we were given.”
V prvej knihe sa všetko len začína, objavujú sa kontúry toho, čo príde. Druhá kniha priniesla viac farieb a ukázala nám mnoho odpovedí, pretože hľadanie bolo hlavným motívom. Avšak v tejto knihe už nebolo nič vyslovene naivné alebo jednoduché. Na rad prišli ťažké rozhodnutia a mnohé morálne dilemy, ktoré rozprávanie posunuli na inú koľaj. Každá kapitola bola doslova nabitá akciou, hľadaním odpovedí a pri otáčaní stránok som mala pocit, akoby som počula tikať hodiny.
Dej ma doslova pohltil a ja som čítala naozaj rýchlo, za čo môže aj autorkin veľmi jednoduchý a príjemný štýl písania. Napriek celkovej akčnosti však kniha nestratila nič zo svojej morálnej línie a Avery stále musela čeliť niekoľkým na oko nevyriešiteľným otázkam. Bola to práve tá morálna línia, ktorá mňa fascinovala na čítaní najviac a takisto ma najviac zasiahla. Vďaka tomu sa čítanie premenilo na naozaj zaujímavý zážitok s prekvapivými odhaleniami.
The Ends of the World je adekvátne epickým vyvrcholením jednej zaujímavej trilógie. Samotný príbeh ako celok nadväzuje na udalosti predchádzajúcich kníh a všetko pomerne jasne uzatvára. Jednotlivé postavy prešli pomerne veľkými zmenami a vývoj ich charakterov sa odráža aj v samotnom dianí.
Z naivného dievčaťa sa Avery zmenila na silnú a rozhodnú ženu, ktorá dokáže čeliť takmer každej kríze. Osobne najviac obdivujem to, že postavy boli také, ako obyčajní ľudia – mali svoje silné, ale aj slabé stránky. Boli rovnako nedokonalí ako ktokoľvek z nás, avšak spoločne dokázali nájsť riešenie a ukázali, že v jednote je sila. Takisto oceňujem morálny rozmer celej série, vďaka čomu som mohla preskúmať mnohé emócie a zaujímavé myšlienky.
Tajomná stránka spojená s odhaľovaním záhad bola dostatočne uveriteľná a je jasné, že autorka svoj výskum zobrala viac ako len vážne. Nakoľko však ide stále len o tretiu autorkinu knihu, jej štýl je stále poznamenaný istou naivitou. V končenom dôsledku to pôsobilo tak, že niektoré riešenia boli až príliš prvoplánové a deju niekedy chýbala rafinovanosť, ktorá by knihu dokázala posunúť na úplne inú úroveň. Takisto niektoré reakcie postáv pripomínali správanie robotov. Bez toho mi ostala len zaujímavá trilógia pre mladších čitateľov, ktorá ma dokázala niekoľkokrát prekvapiť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára